Statul major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic din Siria este o înscenare

 

Atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare, acuză Statul Major al armatei Rusiei.

„Pe 7 aprilie, probabil a fost făcută ultima tentativă de înscenare a unui atac cu arme chimice în zona Ghouta de Est. Cunoscutul grup Căştile Albe, care acţionează în cadrul organizaţiilor teroriste, a înscenat şi a filmat un atac cu arme chimice asupra civililor în suburbia Douma”, afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse, citat de site-ul agenţiei Tass.
„În cursul operaţiunilor umanitare, grupuri militare ilegale din Ghouta de Est au încercat în mod repetat să organizeze provocări prin utilizarea de arme chimice pentru a atribui atacurile forţelor guvernamentale siriene”, a precizat generalul rus.

Grupul umanitar insurgent Căştile Albe se numără printre organizaţiile nonguvernamentale care au semnalat presupusul atac chimic, atribuindu-l, alături de Statele Unite, Administraţiei Bashar al-Assad.

Trump a avut încă de la început o reacție violentă, lansând declarații de război și amenințări la adresa Rusiei.

„Regimul sirian face lucruri pe care nimeni nu le considera posibile, în pofida investigaţiei corupte şi nesfârşite efectuate de Rusia, care consumă mult timp şi atenţie (…)”, a afirmat Donald Trump.
„Relaţiile noastre cu Rusia sunt în acest moment în situaţia cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece. Nu există motive pentru această situaţie. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face uşor, şi avem nevoie să coopereze toate naţiunile. Să oprim cursa înarmării?”
„Rusia a promis că va doborî toate rachetele lansate spre Siria. Rusia, pregăteşte-te, pentru că rachetele vor veni, frumoase, noi şi inteligente! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un Animal care îşi omoară poporul cu gaz şi se bucură de asta!”, a transmis miercuri Donald Trump prin Twitter.

Administraţia Bashar al-Assad şi Rusia au negat orice implicare în atacul chimic de la periferia Damascului, sugerând că incidentul este folosit ca pretext pentru o intervenţie militară.

Regimul Bashar al-Assad susţine că SUA se folosesc de pretexte pentru a ataca Siria

Regimul Bashar al-Assad a criticat ameninţările lansate de SUA, pe care le-a catalogat drept „nesăbuite”, precizând că acestea pun în pericol pacea internaţională, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

Prin intermediul unui comunicat emis de către Ministerul sirian de Externe, Damascul a acuzat Washingtonul că se foloseşte de atacul chimic pentru a avea un pretext de a ataca Siria.

„Nu suntem surprinşi de această escaladare nesăbuită din partea unui regim precum cel din Statele Unite, care continuă să sponsorizeze terorismul din Siria”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Damasc.

De asemenea, Damascul susţine că ameninţările lansate de către preşedintele american Donald Trump nu sunt întemeiate pe principii şi pe valori şi scot în evidenţă „lipsa de înţelepciune şi de logică” a Administraţiei de la Washington.

 

„Pretextul atacului chimic a devenit bine cunoscut pentru toată lumea şi reprezintă o scuză pentru a ataca Siria. Dacă aceste ameninţări ale SUA şi ale aliaţilor săi au ca scop oprirea Damascului din lupta împotriva terorismului, atunci ele sunt simple iluzii. Statul sirian va continua să lupte împotriva terorismului indiferent de reacţiile provocate”, a transmis Ministerul sirian de Externe.

Rusia trimite poliţia militară în suburbia Damascului în care a fost semnalat atacul chimic

Administraţia Vladimir Putin a dispus trimiterea agenţilor poliţiei militare în orăşelul sirian Douma, situat la periferia Damascului, unde a avut loc presupusul atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Unităţile Poliţiei militare ruse sunt trimise „pentru garantarea securităţii, menţinerea legii şi ordinii publice şi oferirea de asistenţă localnicilor”, a anunţat generalul Viktor Poznikhir, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse.

Putin spera că bunul-simţ va prevala în relaţiile internaţionale, „din ce în ce mai haotice”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a exprimat speranţa că bunul-simţ va prevala în relaţiile internaţionale, în prezent „din ce în ce mai haotice”, pe fondul tensiunilor cu Occidentul.

„Situaţia din lume devine din ce în ce mai haotică. Cu toate acestea, sperăm că bunul-simţ va prevala şi că relaţiile internaţionale vor lua o turnură constructivă, că sistemul mondial va deveni mai stabil şi mai previzibil”, a declarat Vladimir Putin miercuri, 11 aprilie, într-un discurs rostit la o reuniune cu diplomaţi străini, potrivit cotidianului Le Figaro.

Pe de altă parte, Preşedinţia Rusiei a comunicat că Moscova „nu se implică în diplomaţia prin Twitter”, ci aşteaptă „abordări serioase”. „Credem cu fermitate că este important să fie evitate măsurile care ar fi în detrimentul situaţiei de securitate fragile din Siria”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Prima reacţie oficială a lui Vladimir Putin după atacul coordonat de SUA împotriva Siriei: „O agresiune; Statele Unite s-au folosit de un atac chimic înscenat”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

„Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a precizat liderul de la Kremlin.

„Încă o dată, la fel ca anul trecut când SUA au atacat baza aeriană Shayrat din Siria, o înscenare a unui atac chimic asupra civililor a fost folosită drept pretext. De această dată a avut loc în Douma, o suburbie a Damascului”, a declarat Putin.

Preşedintele rus a atras atenţia că bombardamentele efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor obiective militare din Siria „vor înrăutăţi catastrofa umanitară” din această ţară.

De asemenea, Putin a afirmat că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale.


Citiți și:

NOUTĂŢI în RĂZBOIUL din SIRIA. Extinderea teatrului de operaţiuni: GRECIA – TURCIA şi ISRAEL – IRAN

Jurnalist american, discurs antologic împotriva celor care cer bombardarea Siriei
 

yogaesoteric
15 aprilie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More