Ministrul german de Externe confirmă „conspirațiile”: Annalena Baerbock s-a dus în Siria ca să ceară și mai mulți migranți

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a atras atenția internațională în urma unei vizite recente în Siria, unde a vorbit despre necesitatea migranților pentru viitorul economic și social al Germaniei.

Annalena Baerbock

Declarațiile sale, rostite în contextul redeschiderii ambasadei germane la Damasc, au generat atât susținere, cât și critici, reflectând dezbaterea continuă despre migrație în Europa.

Germania este o țară cu o rată a natalității nu foarte ridicată. De aceea avem nevoie de migranți. Altfel, țara noastră nu va mai putea funcționa în viitor,” a afirmat Baerbock, subliniind provocările demografice cu care se confruntă Germania. Aceasta a făcut referire la îmbătrânirea populației și la scăderea forței de muncă, fenomene care pun presiune pe economia celei mai mari puteri economice din Europa.

Contextul declarațiilor vine într-un moment în care Germania încearcă să-și redefinească politica de migrație, pe fondul schimbărilor din Siria după căderea regimului Assad.

Baerbock a sugerat că stabilizarea situației din regiune ar putea facilita un flux controlat de migranți, care să răspundă nevoilor pieței muncii germane. „Avem responsabilitatea de a construi punți, nu doar pentru pace, ci și pentru prosperitate comună,” a adăugat ea.

Germania a fost deja un magnet pentru migranți, primind peste un milion de refugiați în timpul crizei din 2015-2016, majoritatea din Siria.

Atunci, criticii migrației au acuzat o mișcare coordonată a elitelor germane pentru a primi acest influx de străini, dar acest fapt a fost catalogat drept „teorie a conspirației”.

Astăzi, ministrul german confirmă că invazia migranților este orchestrată de elitele germane, nu este un „fenomen natural”.

Susținătorii lui Baerbock, în special din rândul partidelor progresiste și al mediului de afaceri, au salutat abordarea pragmatică.

Migrația este o șansă pentru Germania. Avem nevoie de oameni care să lucreze și să contribuie la societatea noastră,” a declarat un reprezentant al Verzilor, partidul din care face parte Baerbock.

Pe de altă parte, criticii, în special din spectrul conservator și populist, au acuzat-o că promovează o politică a „ușilor deschise” care ar putea destabiliza țara. Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a reacționat vehement, susținând că astfel de declarații ignoră problemele legate de securitate și integrare.

Cu toate acestea, rămâne de văzut cum vor fi implementate astfel de idei într-un climat politic european tot mai polarizat pe tema migrației. Germania ar putea propune noi programe de migrație legală, dar succesul lor va depinde de cooperarea cu țările de origine și de acceptarea publicului intern.

Declarațiile ministrului german de Externe ridică întrebări esențiale: poate migrația rezolva criza demografică a Germaniei fără a amplifica tensiunile sociale? Răspunsul va modela nu doar viitorul Germaniei, ci și al Europei în ansamblu.

Citiți și:
S-a întors roata: până și eurofanaticii precum Donald Tusk au început să preia discursul eurosceptic privind migrația
Din ce în ce mai mulți elevi din Germania sunt analfabeți, deoarece imigrația în masă crește și școlile sunt copleșite

 

yogaesoteric
3 aprilie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More