Igiena digitală: Cum să învingi dependența de smartphone

Astăzi a apărut o astfel de noțiune ca igiena digitală. Acest fapt se datorează răului potențial cauzat de „comunicarea” prelungită cu smartphone-urile. Cum să vă protejați sănătatea și sistemul nervos de supraîncărcări nedorite cu gadgeturi? Iată câteva sfaturi practice.

Omul modern folosește aproximativ 100.500 de cuvinte și 34 GB de conținut media pe zi. Aceasta este foarte, foarte mult! Este ridicol să spunem că la prelucrarea acestei cantități gigantice de informații lucrează doar 18 miliarde de neuroni din cortexul cerebral, ceea ce este foarte puțin. De aceea nu este cazul să vă mire faptul dacă o persoană nu-și poate aminti la ce s-a uitat alaltăieri în telefonul său sau la ce anume s-a gândit ieri. Toate aceste informații sunt șterse instantaneu din memoria noastră, pentru a nu supraîncărca puterea de procesare a creierului.

Cum să nu mai fii dependent de gadgeturi

Adevărul este că, de fapt, creierul omului modern nu este practic diferit de creierul unui cromagnon – ambele au aproximativ același număr de celule nervoase, aproximativ același număr de conexiuni nervoase. De aceea, sarcina informațională excesivă a lumii moderne ne distruge literalmente creierul. Acesta – la fel ca procesorul dintr-un computer – se supraîncălzește de la supraîncărcare și poate ieși din funcțiune.

Ce să faci? Aplicaţi recomandările „igienei digitale” de pentru a vă proteja creierul!

  • Nu folosiți smartphone-ul timp de o oră după trezire și o oră înainte de a merge la culcare. Aceasta va permite creierului dvs. să prelucreze informațiile pe care le-a primit în timpul zilei. În plus, în acest caz, el va sistematiza informațiile în timpul somnului.
  • Nu puneți alarma la telefon, folosiți un ceas de birou obișnuit.
  • Stabiliți pentru smartphone-ul sau tableta dvs. un loc permanent în apartament – un loc unde se va afla întotdeauna și unde îl veți folosi.
  • Nu vă plimbați prin apartament cu telefonul. Apelați la gadgeturi numai atunci când este cu adevărat necesar.
  • Opriți sunetele smartphone-ului (dacă aveți nevoie de anumite înștiințări – utilizați efectul de vibrație) și notificările.
  • Lăsați doar aplicațiile cu adevărat necesare pe smartphone și dezactivați toate pictogramele și simbolurile roșii ale mesajelor necitite.
  • Utilizați programe care limitează timpul petrecut cu smartphone-ul.
  • Limitarea consumului de informații este o bună măsură preventivă care vă protejează creierul. Dar acest aspect este deosebit de important în perioadele în care este nevoie să căutați multe informații noi și cu adevărat importante pentru dvs.

Citiţi şi:
Un necesar semnal de alarmă: efectul nefast al internetului asupra creierului uman
Studiu: prezența unui smartphone lângă tine, atunci când desfășori activități intelectuale, reduce eficiența funcționării creierului
Câți ani din viaţă pierdem navigând pe internet?

 

yogaesoteric
23 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More