Guvernul american bagă 1,5 miliarde dolari în propaganda pentru vaccinuri anticovid

Casa Albă este pregătită să lanseze o campanie de publicitate de 1,5 miliarde dolari pentru a-i învinge pe scepticii vaccinării”, este titlul unui articol semnat de Grace Panetta, apărut în 15 martie pe Bussiness Insider.

Cei 1,5 miliarde de dolari sunt pentru o campanie de relații publice care să promoveze vaccinarea anticovid și să micșoreze îngrijorările americanilor care sunt sceptici sau șovăielnici față de aceste vaccinuri, aflăm din articol. Se vor folosi televiziunea, radioul și platformele digitale și se va ținti spre grupurile care par mai șovăielnice cu privire la vaccinuri, precum tinerii, persoanele de culoare și votanții republicani, ni se explică. În această campanie se vor folosi celebrități și persoane care se bucură de încredere pe plan local, față de care unii americani pot manifesta mai multă încredere decât față de reprezentanți ai administrației Biden.

Nimic surprinzător, astea sunt tehnici clasice de propagandă politică, pe care le-am văzut și în România ori în alte țări. Faptul că în mai multe țări se aplică aceleași tehnici nici măcar nu este neapărat să fie o conspirație. Psihologia oamenilor din diferite țări are elemente comune și tehnicile de manipulare pot fi identice și sunt cunoscute de specialiștii care slujesc drept consultanți pentru politicieni, dar și pentru firme private.

Este de subliniat că nu este vorba de bani pentru vaccinarea propriu-zisă (acela este buget separat), ci numai pentru convingerea populației să se vaccineze. Adică sunt bani strict pentru propagandă.

Bani pentru reclamă și publicitate au și firmele private, iar în cazul industriei farmaceutice, în care vânzările depind de prescripțiile eliberate de medici, se practică pe scară largă atât sponsorizările sub diferite forme ale medicilor și asociațiilor lor profesionale, cât și activitatea de lobby prin care sunt convinși politicienii să dea reglementări care să elimine concurența reprezentată de leacurile ieftine.

Guvernul român, pe vremea lui Ludovic Orban, a fost printre primele care a avut ideea de a mitui mijloacele de informare în masă ca să-i susțină politica în problema covid, încă din mai 2020, prin OUG 63/2020. Nu era vorba atunci de vaccinare, ci de alte măsuri de luptă cu covidul (purtatul măștilor, distanțarea socială, dezinfectatul suprafețelor) despre care putem, după un an de zile, să vedem rezultatele. Ideea însă era aceeași: folosirea banilor publici pentru susținerea narativei guvernamentale în problema covid. Putem zice acum că Ludovic Orban a fost un vizionar în promovarea acestei idei, iar Joe Biden nu face decât să urmeze exemplul guvernului român. Desigur, la o scară mult mai mare, fiindcă forța financiară a guvernului american e mult mai mare decât a celui român.

Citiţi şi:
Presa din România va fi mituită din nou de guvern, de această dată cu 60 milioane de euro, pentru a face propagandă vaccinului covid
Tucker Carlson: „Dacă vaccinul e atât de grozav, de ce mint toți acești oameni?”. Aveți întrebări despre vaccinurile covid? „Ciocu’ mic și vaccinați-vă”, ne spune Big Tech
Șpagă pentru vaccin: Comisarului european pentru sănătate i-au răsărit în cont 4 milioane de euro. Stella Kyriakides a fost sponsorizată gras în trecut de Pfizer, AstraZeneca și Johnson & Johnson

 

yogaesoteric
23 iunie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More