România, în topul celor mai fericite națiuni

Raportul privind starea globală a fericirii națiunilor, World Happiness Report, publicat pe 18 martie, arată că Serbia, Bulgaria și România sunt campionii convergenței fericirii între Europa de Est și Europa de Vest în ultimii 15 ani. Fericirea / bunăstarea subiectivă a populațiilor acestor națiuni a crescut cu aproximativ 20% între 2008-2012 și 2019-2021.

Lista statelor care au au reușit să obțină cele mai mari câștiguri de fericire pentru populațiile acestora cuprinde, în ordine, Serbia, Bulgaria, România, Ungaria, Togo, Bahrain, Letonia, Benin, Guinea și Armenia.

Fericirea colectivă nu este un drum cu un singur sens. Țările care au coborât cel mai mult în perioada echivalentă sunt, în ordine, Liban, Venezuela, Afganistan, Lesotho, Zimbabwe, Iordania, Zambia, India, Mexic și Botswana. Din listă se poate vedea că cele afectate de conflicte sunt excepția, problemele principale cu care s-au confruntat țările din aceste listă țin de guvernare, fie că vorbim de dimensiunea politică sau economică a sa.

Cu 6.477 de puncte în indicele fericirii globale în 2022, România ocupă poziția 28 pe plan mondial, cel mai ridicat nivel din Europa Centrală și de Est, dacă excludem Slovenia din această discuție. Este un scor apropiat de Singapore și mai ridicat față de Spania sau Italia. Finlanda, Danemarca, Islanda, Elveția, Olanda, Luxemburg, Suedia, Norvegia, Israel și Noua Zeelandă se află în topul națiunilor celor mai fericite. Lituania se află pe poziția 34, urmată de Slovacia și Estonia. Letonia ocupă poziția 42, Serbia 43, Croația 47, Polonia 48, Ungaria 51, Moldova 62, Bulgaria 85, Ucraina 98. Turcia ocupă poziția 112, iar Rusia 80.

Nivelul fericirii colective este bazat pe evaluarea perspectivei în viață a respondenților în funcție de datele Gallup World Poll. Nivelurile scăzute pentru sprijinul social de care are parte populația, libertatea limitată de a face alegeri în viața, problemele ce țin de speranța unei vieți sănătoase la naștere și generozitatea redusă sunt asociate în mare parte cu motivele pentru care scorul pentru România nu este mai mare comparativ cu alte națiuni.

Raportul conține o serie de analize explicative și poate fi citit aici.

Citiți și:
Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA
Limba, portul, obiceiurile şi ocupaţiile românilor în vechi scrieri ale unor autori străini (I)
Cele 8 principii ale lui Goethe despre fericire

 

yogaesoteric
16 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More