Investigație The Washington Post. America și crimele de război din Yemen. Dezvăluiri teribile!

În timp ce atenția globală s-a concentrat asupra operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina la începutul acestui an, coaliția condusă de Arabia Saudită a efectuat peste 150 de atacuri aeriene asupra unor ținte civile din Yemen, inclusiv case, spitale și turnuri de comunicații, potrivit Yemen Data Project. A fost cea mai recentă intensificare a bombardamentelor în timpul unui război civil crunt și adesea trecut cu vederea, care a bulversat viețile civililor yemeniți pentru aproape un deceniu și a generat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Sute de mii de oameni au murit din cauza luptelor sau a consecințelor indirecte ale acestora, cum ar fi foametea, potrivit Națiunilor Unite. Numai campania aeriană devastatoare – desfășurată de o coaliție condusă de Arabia Saudită – a ucis aproape 15.000 de persoane, potrivit estimărilor prudente ale Proiectului de date privind localizarea conflictelor armate și evenimentele (ACLED), care monitorizează zonele de război din întreaga lume.

Bombardamente nediscriminatorii

În timp ce bombardamentele Rusiei asupra unei maternități și a altor ținte civile din Ucraina au stârnit indignarea publicului ca fiind crime de război, mii de atacuri similare au avut loc împotriva civililor yemeniți. Bombardamentele nediscriminatorii au devenit o caracteristică a războiului din Yemen, atrăgând atenția internațională asupra țărilor care participă la campania aeriană și a celor care le înarmează, inclusiv Statelor Unite. Sprijinul SUA pentru efortul de război saudit, care a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului și de unii membri ai Congresului, a început în timpul administrației Obama și a continuat în mod intermitent timp de șapte ani.

O nouă analiză realizată de The Washington Post și de Security Force Monitor de la Institutul pentru Drepturile Omului de la Columbia Law School (SFM) oferă cea mai completă imagine de până acum a profunzimii și amplorii sprijinului american pentru campania aeriană condusă de Arabia Saudită, dezvăluind că o parte substanțială a raidurilor aeriene au fost efectuate cu avioane dezvoltate, întreținute și vândute de companii americane și de piloți care au fost instruiți de armata americană.

Escadrilele înarmate și instruite de SUA

În 2021, administrația Joe Biden a anunțat încetarea sprijinului militar american pentru „operațiunile ofensive” desfășurate de coaliția condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi din Yemen și a suspendat unele vânzări de muniții. Dar contractele de întreținere îndeplinite atât de armata americană, cât și de companii americane pentru escadrilele coaliției care efectuează misiuni ofensive au continuat, arată analiza Washington Post.

The Post și SFM au analizat peste 3.000 de imagini, comunicate de presă, rapoarte media și videoclipuri disponibile publicului, identificând pentru prima dată 19 escadrile de avioane de luptă care au luat parte la campania aeriană condusă de Arabia Saudită în Yemen. Mai mult de jumătate dintre escadrilele care au participat la războiul aerian proveneau din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – cele două țări care au efectuat majoritatea raidurilor aeriene și care primesc asistență substanțială din partea SUA.

O analiză a anunțurilor de contracte publice arată că Statele Unite au furnizat armament, instruire sau sprijin pentru întreținere pentru majoritatea escadrilelor de avioane de luptă din campanie. The Post a descoperit că nu mai puțin de 94 de contracte americane au fost acordate unor escadrile individuale din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite de la începutul războiului.

Contracte de armament și echipamente americane

În ciuda declarațiilor Pentagonului potrivit cărora este dificil de identificat cu exactitate ce unități din armatele străine primesc asistență americană, analiza Post-SFM a identificat escadrile specifice de lovituri aeriene care au primit sprijin american, dovedind că universul escadrilelor care efectuează lovituri aeriene este unul restrâns și ușor de cunoscut.

Pentru majoritatea țărilor din coaliție, America nu are cum să își susțină avioanele fără a sprijini escadrile care ar putea fi legate de atacuri aeriene despre care grupurile pentru drepturile omului spun că sunt aparent crime de război”, a declarat Tony Wilson, director al Security Force Monitor.

Analiza a arătat că 39 de escadrile din statele membre ale coaliției conduse de Arabia Saudită au zburat cu avioane cu capacități de lovituri aeriene. Majoritatea acestor unități zburau avioane de luptă care au fost dezvoltate și vândute de companii americane.

The Post și Security Force Monitor au folosit dovezi vizuale din mass-media de stat, rapoarte de știri și comunicate guvernamentale pentru a identifica 19 escadrile de vânătoare care au participat cu siguranță la campania aeriană din Yemen începând cu 2015.

O trecere în revistă a peste 900 de anunțuri de vânzare disponibile în mod public a arătat că cele patru escadrile din Arabia Saudită care zboară cu avioane F-15S/SA au beneficiat – iar celelalte 15 escadrile au beneficiat probabil – de contracte de armament și echipamente americane semnate după începerea războiului.

Cel puțin o escadrilă din Bahrain, Kuweit și Emiratele Arabe Unite a beneficiat de contracte americane datorită sprijinului acordat unui tip de avion, dar lipsa de specificitate a informațiilor publicate de Departamentul Apărării face imposibilă cunoașterea exactă a escadrilei.

În plus, The Post a analizat peste 1.500 de înregistrări video, fotografii și declarații publice ale Departamentului Apărării și ale membrilor coaliției de la începutul războiului și a constatat că Statele Unite au participat la exerciții comune cu cel puțin 80% dintre escadrilele care au efectuat misiuni de atac aerian în Yemen. De cel puțin patru ori, aceste exerciții au avut loc pe teritoriul american.

„Umăr la umăr cu partenerii-cheie”

În unele cazuri, The Post și SFM au putut stabili doar că anumite escadrile ar fi putut beneficia de contracte americane. Anunțurile de vânzare nu menționează niciodată escadrilele specifice care vor beneficia, ci doar tipul de avion sau de echipament care va fi vândut. Astfel, pentru anumite escadrile, The Post și SFM au putut determina doar probabilitatea, deoarece fiecare țară din coaliție are cel puțin două escadrile de lovituri aeriene care zboară cu același tip de avion.

Coaliția condusă de Arabia Saudită și fiecare stat membru, cu excepția Qatarului, nu au răspuns la solicitarea The Post de a comenta concluziile raportului. Un oficial din Qatar, familiarizat cu rolul țării în Yemen, a declarat pentru The Post că Qatar a părăsit coaliția în iunie 2017, dar nu a răspuns la întrebările privind implicarea țării în raidurile aeriene asupra Yemenului.

Atunci când au fost prezentate concluziile, departamentele Apărării și de Stat au subliniat măsurile luate de administrația Biden pentru a pune capăt războiului din Yemen, decizia SUA de a pune capăt realimentării aeriene a avioanelor coaliției în 2018 și instruirile în curs de desfășurare pentru a reduce numărul victimelor civile.

Alianțele și parteneriatele Americii sunt cel mai mare atu al nostru, așa că ne-am angajat să fim umăr la umăr cu partenerii noștri cheie din Orientul Mijlociu”, a declarat maiorul Rob Lodewick, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Însă, el a recunoscut că „mai sunt de făcut eforturi considerabile” în ceea ce privește procedurile de țintire și capacitatea de investigare a Forțelor Armate Regale Saudite.

Detaliile specifice unor vânzări, ținute la secret

Atât Arabia Saudită, cât și Emiratele Arabe Unite se confruntă cu o amenințare semnificativă la adresa teritoriilor lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pentru The Post, menționând că rebelii houthi au lansat sute de atacuri transfrontaliere asupra Arabiei Saudite doar în ultimul an. „Ne-am angajat să continuăm să consolidăm apărarea acestor țări”, a spus Price.

Contractele examinate în cadrul analizei reprezintă doar o mică parte din totalul vânzărilor de arme ale SUA către țările din coaliție. Detaliile specifice ale anumitor vânzări nu sunt niciodată făcute publice. Un astfel de caz este cel al vânzărilor comerciale directe, în care companiile americane vând direct guvernelor, spre deosebire de vânzările militare străine în care guvernul SUA este vânzătorul. Altele – inclusiv vânzările de armament evaluate la mai puțin de 14 milioane de dolari – nu necesită o examinare din partea Congresului și, prin urmare, nu sunt, în general, anunțate public.

Dovezile de încălcări anterioare ale drepturilor omului sunt rareori suficiente pentru a opri vânzările, au declarat pentru The Post foști oficiali ai Departamentului de Stat, în parte pentru că volumul mare al contractelor copleșește preocupările legate de drepturile omului în procesul de verificare.

Constrângerile de personal au însemnat că, pe parcursul unui an, Departamentul de Stat era necesar să finalizeze o analiză privind riscurile legate de drepturile omului asociate cu o licență de export de arme la fiecare 5 minute”, au scris democrații din Camera Reprezentanților într-o scrisoare din 27 aprilie adresată unei subcomisii a Camerei Reprezentanților pentru credite.

Aliații și atacurile aeriene

După șapte ani și trei administrații americane în război, fiecare dintre escadrilele cu capacitate de atac aerian din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite a primit sau este posibil să fi primit arme și sprijin din partea SUA. Forțele americane au efectuat exerciții comune cu aproape fiecare escadrilă din Arabia Saudită și cu cele trei escadrile F-16E/F din Emiratele Arabe Unite despre care s-a confirmat că au efectuat misiuni în Yemen.

În videoclipurile difuzate de Emirates News Agency, două escadrile din EAU (Shaheen) au fost frecvent prezentate decolând încărcate cu rachete aer-sol pentru misiuni de atac aerian împotriva rebelilor houthi din Yemen. Emiratele Arabe Unite au participat, de asemenea, la o campanie separată cu Statele Unite împotriva Al-Qaida în această țară. Rapoartele de presă și dovezile vizuale arată aceleași escadrile F-16E/F și o escadrilă suplimentară de F-16E/F – a 3-a Shaheen – participând la exerciții comune cu forțele americane la exercițiile Red Flag găzduite la baza aeriană Nellis din Nevada în 2016 și 2019, precum și în EAU, nu mai departe de anul trecut. Forțele aeriene americane organizează aceste exerciții Red Flag cu aliații care simulează lupte aeriene de mai multe ori pe an.

Radiodifuzorii care relatează de la bazele aeriene saudite au afirmat că au arătat F-15SA, un avion de luptă american vândut saudiților în 2010 în cadrul unui contract de 29 de miliarde de dolari, decolând pentru a efectua atacuri aeriene în Yemen încă din 2018. Avioanele de vânătoare F-15S și F-15SA – pilotate de escadrilele saudite 6, 29, 55 și 92 – au fost promovate în mod regulat de mass-media de stat saudită ca fiind esențiale pentru campania aeriană a coaliției.

Ultimul F-15SA a fost livrat Arabiei Saudite în 2020, iar zeci de contracte care susțin noua flotă și modernizarea celorlalte F-15 au fost atribuite după 2015. O analiză a rapoartelor anuale ale Departamentului de Stat realizată de Security Assistance Monitor arată că departamentele de Apărare și de Stat au planificat vânzări de aproximativ 2 milioane de dolari pentru instruirea aviatorilor saudiți cu F-15, inclusiv instruirea cu avioane de luptă, prin intermediul vânzărilor militare externe între anii fiscali 2015 și 2020. Rapoartele nu includ nicio pregătire care ar fi putut fi achiziționată prin vânzări comerciale directe.

O analiză a comunicatelor de presă, a videoclipurilor și a fotografiilor arată pentru prima dată că cel puțin trei dintre aceste patru escadrile saudite nu numai că au primit echipamente noi, dar au participat la cel puțin 13 antrenamente și exerciții comune – inclusiv cel puțin unul pe teritoriul SUA. O nouă unitate de antrenament a avioanelor de luptă F-15 SA a participat la un exercițiu Red Flag la baza aeriană Nellis Air Force Base cu piloți americani, încă din martie.

Începând din 2015, grupurile pentru drepturile omului care investighează atacurile aeriene au identificat peste 300 care au încălcat sau păreau să încalce dreptul internațional, potrivit studiului realizat de The Post și SFM asupra rapoartelor și documentelor publice disponibile. Deși escadrilele individuale nu au fost niciodată implicate în mod public în atacuri aeriene specifice, care sunt întotdeauna descrise ca fiind efectuate de coaliție, șeful de atunci al Comandamentului Central al SUA, generalul Joseph Votel, a confirmat în mărturia din 2019 că Statele Unite au avut acces la o bază de date detaliată a atacurilor aeriene ale coaliției în Yemen.

Existența bazei de date sugerează că unii oficiali americani aveau mai multe cunoștințe despre ce arme au fost folosite și ce escadrile au participat la lovituri aeriene care au provocat pagube civile, decât au fost informați publicul și membrii Congresului. Forțele aeriene americane au refuzat o cerere de acces la baza de date formulată de The Post în baza Legii privind libertatea de informare, susținând că nu dețineau înregistrările.

Complicitate și instigare

Încă din martie 2015, oficialii americani se temeau că loviturile aeriene ale coaliției ar fi putut încălca regulile războiului. Documente interne ale Departamentului de Stat, redactate între jumătatea lunii mai 2015 și februarie 2016 și făcute publice în cadrul unei cereri depuse de Reuters în temeiul Freedom of Information Act, au dezvăluit îngrijorarea Departamentului de Stat cu privire la loviturile aeriene ale coaliției conduse de Arabia Saudită și la implicațiile juridice pentru oficialii americani.

Complicitatea la crime de război în temeiul dreptului internațional a fost aplicată în mod diferit în instanțe, inclusiv în cele naționale. Conform unui standard, indivizii sau un stat pot fi găsiți vinovați de complicitate dacă au continuat să ofere asistență unui actor problematic, știind că sprijinul lor va contribui la crime viitoare și în ciuda asigurărilor.

Atâta timp cât atât încălcările dreptului umanitar internațional de către saudiți, cât și vânzările americane pentru a sprijini aceste operațiuni sunt în curs de desfășurare, există îngrijorări serioase cu privire la complicitatea SUA în crimele de război saudite care rezultă”, a declarat Oona Hathaway, profesor de drept și științe politice la Yale Law School.

De la preluarea mandatului, administrația Biden a precizat în repetate rânduri că încetarea războiului din Yemen este o prioritate și a interzis „sprijinul ofensiv” pentru coaliție. Dar a aprobat vânzări de „arme defensive”, inclusiv o vânzare de rachete aer-aer în valoare de 650 de milioane de dolari către Arabia Saudită și o vânzare de 65 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului de apărare antirachetă al Emiratelor Arabe Unite.

Contractele de întreținere în curs de derulare nu au fost afectate de schimbarea de politică a lui Biden și au atras critici dure din partea unor membri ai Congresului. Democrații din Camera Reprezentanților au introdus în februarie o lege pentru a interzice întreținerea de către SUA a avioanelor care efectuează atacuri aeriene în Yemen. Un grup bipartizan de reprezentanți a propus o rezoluție privind puterile de război pentru a reduce și mai mult implicarea americană în război.

Citiți și:
The American Conservative: Declasificați secretele murdare ale SUA privind Siria pentru a împiedica un război declanşat de Biden
De ce are SUA neapărat nevoie de un război cu Rusia?
Global Research: SUA sunt principalul instigator al conflictului din Ucraina. Faptele istorice

 

yogaesoteric
29 iulie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More