Heirupism tovărăşesc pentru economisirea resurselor

Cine aruncă un ochi pe ştirile care ne vin din Occident privind raţionalizările consumului de energie îşi aminteşte cu nostalgie, cum se petrece de fiecare dată când ne gândim la copilărie sau tinereţe, de vremurile când aveam o cotă la şcoală pentru maculatură, castane, sticle şi borcane etc.

De data aceasta birocraţii occidentali s-au pus pe economisit kilowaţi într-o veritabilă întrecere socialistă care îmbracă uneori şi accente comice.

Precum îndemnul şefului guvernului spaniol de a economisi energie electrică renunţând să mai purtăm cravată. Motivaţia? Dacă nu te simţi sufocat de cravată, vei mânui telecomanda aerului condiţionat cu mai multă milă.

Sau decizia de a amenda magazinele din Franţa care ţin uşile deschise cu aerul condiţionat mergând. Sau oraşele din Germania care se întrec la tăiat apă caldă din instituţiile publice (inclusiv săli de sport sau piscine) sau care interzic folosirea caloriferelor electrice, radiatoarelor sau aparatelor de aer condiţionat portabile ori care nu mai vor să ilumineze monumentele publice. Ca să nu mai pomenim de idei revoluţionare de folosire a duşurilor pe post de wc-uri pentru a nu mai trage apa dacă tot ne spălăm.

Toate aceste decizii heirupistice de care auzim prin media ne duc cu gândul la impunerea salutului cu cotul în timpul pandemiei, pentru că strângerea mâinilor ar împrăştia mai multe virusuri……. Şi acolo părea o măsura la graniţa dintre penibil şi inutil.

Să fie doar prostie nevinovată – principalul consumator de energie este industria, consumul casnic nu reprezintă prea mult, iar astfel de economii chiar nu contează – sau e vorba de ceva mai mult?

Am paria pe varianta a doua, iar filosofia din spatele acestor măsuri care par exagerate sau de-a dreptul prosteşti este impunerea ideii că raţionalizarea este necesară. Până când publicul deprinde anumite obiceiuri e nevoie să fie bombardat cu demonstraţii în acest sens, să fie îndemnat să copieze comportamente popularizate pe reţelele de comunicare virtuală sau în media (au şi influencerii rolul lor), să asculte şi să citească numai despre iminenta epuizare a resurselor, penurie, deşertificarea planetei etc.

Şi, încet-încet, îmbinând băţul (sancţiuni pentru nerespectarea noilor reglementări) cu morcovul (stimulente pentru cei care se conformează, precum micii şi voucherele pentru vaccinaţi), ajungem să defilăm mai toţi sub stindardul economisirii resurselor, salvării planetei, isteriei covid, condamnării lui Putin – vinovatul de serviciu şi aşa mai departe.

În comunism existau doar sancţiuni pentru cei care doreau să dribleze politica partidului. Nu prea existau recompense populare, exceptând găzduirea în gazeta de perete (mai mult onorifice deci), iar media de stat îşi pierduse credibilitatea în vreme ce influencerii şi reţelele de comunicare virtuală nu fuseseră inventaţi.

Acum, bombardamentul mediatic e mult mai subtil şi în acelaşi timp mult mai concentrat, astfel încât e mai greu să ne sustragem cum o făceam în vremurile apuse ale Epocii de Aur, cu atât mai mult cu cât astăzi principalele canale de propagandă sunt şi principalele canale de divertisment, având deci carnea de tun asigurată.

Citiți și:
FMI cere transferarea creșterii prețurilor către consumatori pentru a încuraja economisirea energiei
Cum vrea UE să scape de energia rusească: mai puțin aer condiționat și mersul pe jos

 

yogaesoteric
9 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More