Cum vrea UE să scape de energia rusească: mai puțin aer condiționat și mersul pe jos

Ajustați temperatura aparatului de aer condiționat, setările boilerului, conduceți mai rar, mergeți mai mult pe jos și înlocuiți zborurile pe distanțe scurte cu trenul. Sunt recomandările Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE) pentru consumatorii din UE care vor să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile.

Explozia facturilor şi urgenţa reducerii dependenţei de combustibilii fosili ruseşti, după invadarea Ucrainei, au împins dezbaterea economisirii energiei pe agenda politică, notează Reuters.

Într-un ghid lansat împreună cu Comisia Europeană, AIE, cu sediul la Paris, le recomandă europenilor să lucreze de acasă acolo unde este posibil, să folosească la comun mașinile, să evite să conducă duminica în marile orașe și să folosească bicicleta, transportul public sau să meargă mai mult pe jos.

AIE susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie, în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.

Simpla reducere a temperaturii termostatului cu un grad Celsius ar aduce economii de 70 de euro pe an la factura la încălzire, în timp ce reducerea cu 10 kilometri pe oră a vitezei de rulare pe autostradă ar aduce alte economii de 60 de euro pe an la carburanţi.

Dacă aceste măsuri ar fi aplicate la nivelul UE, ar permite „economisirea a 220 de milioane de barili de petrol şi a 17 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an”.

UE s-a angajat să renunțe la combustibilii din Rusia până în 2027, dar, pe termen scurt, rămâne dependentă de Moscova pentru 26% din importurile de petrol și 40% din cele de gaze.

Italia a impus limite de temperatură pentru aerul condiționat în clădirile publice, dar până acum puține țări au cerut cetățenilor să folosească mai puțină energie.

Citiți și:
Draghi: „Pace sau aer condiționat” – Populația italiană obligată să limiteze utilizarea aerului condiționat pentru a economisi energie
Ori război total, ori circ total. În ambele cazuri noi, ca oameni simpli, ieşim prost

 

yogaesoteric
15 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More