Varza și multiplele ei beneficii pentru sănătate
Varza este o legumă foarte des prezentă pe mesele românilor, într-o multitudine de preparate tradiționale. Însă în afară de faptul că este delicioasă, această legumă oferă de asemenea și multe alte beneficii. Varza este plină de vitamine și antioxidanți, are proprietăți antiinflamatoare, este cunoscută pentru prevenirea bolilor de rinichi, ajută la armonizarea trupului și este folosită într-o sumedenie de tratamente naturale pentru diverse afecțiuni.
Curiozități despre varză
- În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare (varză verde, albă, roşie, mov etc.), însă cea mai cunoscută şi consumată este varza de culoare verde deschis.
- Varza este o legumă bogată în antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.
- Sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului pentru că are proprietăţi alcaline şi o substanţă numită glutamină care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale.
- Varza conţine vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli. De asemenea, este o sursă importantă de betacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta.
- Varza roşie poate reduce riscul bolilor bătrâneţii, cum este Alzheimer, datorită antioxidanţilor şi vitaminei K, ce ajută la prevenirea depunerilor de colesterol pe vasele de sânge, inclusiv cele din creier.
- Consumul regulat de varză are efect anticancerigen datorită antocianilor. Un studiu desfăşurat în China arată că un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la sân.
- Pielea arată suplă şi luminoasă dacă mâncăm varză, tot datorită antioxidanţilor care ne protejează de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete şi a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al dermului.
- Varza asigură şi o cicatrizare perfectă, fiind un remediu excelent în tratarea unor răni sau infecții ale pielii.
- Varza conține cantități semnificative de fibre și fier, ceea ce ajută la menținerea unei bune și sănătoase condiții a tractului digestiv și colonului.
- Varza murată și în special moarea de varză erau considerate un adevărat panaceu minune și salvatorul a mii de vieți în Evul Mediu.
Unele dintre beneficiile pentru sănătate
- Eficientă în anemii
Varza este indicată în afecţiuni respiratorii, gastrice, intestinale (colite ulceroase, parazitoze), slăbiciune generală, anemie. Profesorul Garnett-Cheney, de la Şcoala de medicină din Stanford, a tratat cu suc de varză 65 de persoane cu ulcer gastric, dintre care s-au vindecat 63 în numai trei săptămâni de tratament. În caz de ciroză şi ascită se recomandă tratament cu 400 g de varză zilnic, jumătate crudă, jumătate fiartă. S-a dovedit că varza este cel mai eficient mijloc de a trata scorbutul, descoperire făcută aparent întâmplător. Datorită conţinutului mare de fier, mangan şi cupru este foarte eficientă și în anemii.
- Reglează glicemia
Un cercetător de la Universitatea din Texas a extras din varză un produs pe care l-a numit glutamină şi pe care l-a folosit cu succes în vindecarea alcoolismului. Varza mai conţine şi o substanţă bactericidă capabilă să reducă anumiţi germeni Gram negativi. S-a constatat că are proprietatea de a regla glicemia, fiind astfel indicată în alimentaţia diabeticilor.
- Elimină toxinele
Varza este bogată în vitamina K, vitamina C și fibre, dar este și o sursă importantă de vitamina B6 și acid folic. În plus, varza conține și foarte multe fibre. Fie că o consumăm crudă ca salată, gătită sau sub formă de suc, varza este benefică pentru rinichi, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din organism.
De asemenea, varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale. Consumul de varză stimulează imunitatea organismului. În plus, are puține calorii și poate fi utilizată cu succes în diete atunci când doriți să scăpați de câteva kilograme în plus. Conține și vitamina A și ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii.
Sucul de varză, în special cel de varză roșie, conține acizi grași Omega-3, care scad colesterolul, dar și trigliceridele. De asemenea, sucul de varză ajută la reducerea tensiunii arteriale, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardio-vasculare.
- Sursă de probiotice
Varza murată este considerată un remediu universal. Nu este cazul însă să exagerați cu consumul, deoarece conține totuși multă sare. Limitați-vă la două-trei porții pe săptămână. Bacteriile „bune“ care apar în procesul de fermentaţie restabilesc activitatea florei intestinale, astfel că varza murată este o sursă extraordinară de probiotice naturale.
Recomandări pentru consumul de varză
Proprietăţile cicatrizante ale sucului de varză folosit în tratarea colitelor ulceroase par să se datoreze mucilagiilor, sulfului, sărurilor de potasiu, vitaminei U pe care le conţine, ca şi vitaminei K, antihemoragică. Vitamina U se distruge prin fierbere, de aceea se recomandă sucul de varză crudă. Deoarece gustul lui nu este foarte plăcut, sucul de varză se bea împreună cu alte sucuri, cum ar fi cel de morcov.
Varza se poate folosi în scop terapeutic şi tocată mărunt, sub formă de salată. Fierberea ei în mod tradiţional o face foarte indigestă şi îi distruge aproape toate proprietăţile curative, pe când o fierbere uşoară, astfel încât varza să rămână destul de crocantă, o face foarte digestivă, înmuind puţin celuloza şi păstrând toate calităţile, devenind astfel un aliment-medicament.
Pentru uz extern se procedează astfel: se folosesc de preferinţă frunzele de la suprafaţa verzei, cele care sunt mai intens colorate în verde şi au fost expuse la soare, adică cele pe care de obicei la gătit le dăm la o parte. Se spală bine cu apă rece, se şterg cu un şervet curat de bumbac, se pun pe o planşetă, de asemenea foarte curată, se scot cu cuţitul nervurile mari şi apoi cu un făcăleţ sau cu o sticlă se strivesc uşor frunzele pe ambele părţi. Se pune pe locul afectat o bucată de finet, apoi se pun frunzele şi după aceea iarăşi finet, şi se leagă locul nu foarte strâns. Se iau măsurile necesare să nu alunece pansamentul, în funcţie de locul unde se fac aplicaţiile. Frunzele este necesar să fie proaspete la fiecare aplicare.
În unele cazuri, reacţia imediată după aplicarea frunzelor de varză este o amplificare a durerii şi a supuraţiei, dar acest fenomen este dovada că varza lucrează şi nu este cazul să vă speriaţi sau să renunţaţi la tratament! Dacă reacţiile sunt prea violente, se întrerupe aplicarea frunzelor de varză şi se ung locurile cu ulei de măsline presat la rece, ulei de migdale, iar când inflamaţia s-a mai redus, se reia aplicarea de frunze de varză.
Precauție: consumul excesiv de varză nu este recomandat în bolile tiroidiene.
Citiți și:
Kimchi, preparatul sud-coreean cu varză murată, usturoi, ghimbir și ardei iute care ameliorează simptomele covid
Medicul Coriolan Dragomir despre beneficiile consumului de varză: «Prin vitamina A, întârzie semnele exterioare ale îmbătrânirii»
yogaesoteric
16 septembrie 2022