Scandalul Pegasus cutremură Israelul: Directorul NSO Group a demisionat!

Compania israeliană NSO Group, care produce programul de spionaj Pegasus, controversat la nivel mondial, a anunțat că directorul său general își părăsește postul în cadrul unei reorganizări.

Compania privată a declarat, de asemenea, că își va concentra vânzările pe țările care aparțin alianței NATO.

Compania, deja înglodată în datorii

În luna iulie a anului trecut, o investigație jurnalistică multinațională a dezvăluit că programul de spionaj Pegasus a fost vândut de NSO unor guverne din întreaga lume și a fost folosit împotriva activiștilor pentru drepturile omului, politicienilor, reporterilor și altor persoane.

Shalev Hulio

NSO Group a anunțat astăzi că societatea se va reorganiza, iar directorul general Shalev Hulio va demisiona”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-un comunicat emis la 21 august. Directorul operațional al firmei, Yaron Shohat, va „prelua acum conducerea” și va gestiona procesul de reorganizare, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Reorganizarea „va examina toate aspectele afacerii sale, inclusiv eficientizarea operațiunilor sale pentru a se asigura că NSO rămâne una dintre cele mai importante companii de informații cibernetice de înaltă tehnologie din lume, concentrându-se pe țările membre NATO”.

Software-ul spion Pegasus este folosit pentru a se infiltra în telefoanele mobile și a extrage date sau a activa camere sau microfoane. NSO Group spune că software-ul este vândut doar agențiilor guvernamentale pentru a viza infractorii și teroriștii, iar vânzările necesită aprobarea guvernului israelian.

Potrivit companiei, software-ul a ajutat forțele de securitate din multe țări să contracareze infracțiunile și să oprească atacurile. De asemenea, compania a subliniat că vânzările sale în străinătate sunt licențiate de Ministerul Apărării din Israel și că nu controlează modul în care clienții săi utilizează Pegasus.

Compania era deja înglodată în datorii înainte de izbucnirea scandalului de spionaj care a determinat Statele Unite să interzică NSO. La începutul acestui an, AFP a analizat sute de pagini de documente judiciare dintr-o dispută în care au fost implicați NSO, creditorii săi și Berkeley Research Group (BRG), acționarii majoritari ai companiei-mamă a NSO, scrie Al-Monitor.

Documentele au sugerat că creditorii au încercat să împingă NSO să continue să vândă Pegasus în țări cu „risc ridicat”, cu un istoric îndoielnic în ceea ce privește drepturile omului, pentru a menține veniturile.

Însă Berkeley Research a cerut oprirea vânzărilor suspecte fără mai multe analize interne, invocând „necesitatea absolută ca (NSO) să abordeze problemele de bază” care au dus la interzicerea programului Pegasus în SUA.

Citiți și:
Supravegherea în masă. Firme italiene, implicate în scandalul programelor spion
Snowden numeşte scandalul legat de spyware-ul Pegasus drept „povestea anului”

 

yogaesoteric
28 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More