A călători mai repede decât lumina ar putea fi posibil în cadrul teoriei relativității: un fizician a găsit o cale

Am văzut aceasta doar în seriale și filme SF. Dar după cum s-a dovedit, în teorie, călătoria cu viteză superluminică este posibilă.

Capacitatea teoretică a deplasării mai rapide decât lumina a fost dovedită cu mult timp în urmă, dar un nou motor este primul conceput care poate fi creat în mod real.

Timp de decenii, am visat să vizităm alte sisteme stelare. Există o singură problemă – acestea sunt atât de îndepărtate încât ar fi nevoie de zeci de mii de ani pentru ca un zbor spațial normal să ajungă chiar și la cea mai apropiată stea. Fizicienii nu sunt genul de oameni care renunță ușor. Dați-le un vis imposibil și vă vor oferi o modalitate uimitoare și ipotetică de a-l transforma în realitate.

Într-un studiu din 2021, fizicianul Eric Lenz de la Universitatea din Göttingen, Germania, a propus o soluție viabilă la această problemă, care ar putea fi mai fezabilă decât alte potențiale motoare de deformare a continuumului spațio-temporal. Acesta este un domeniu care atrage multe idei strălucite, fiecare oferind o abordare diferită pentru a rezolva puzzle-ul călătoriei cu viteze superluminice: crearea unui mijloc de a trimite ceva în spațiu cu o astfel de viteză.

Călătoria cu viteză mai rapidă decât lumina este posibilă (FTL)

Într-o lucrare recentă, Lenz a sugerat o modalitate de a curba spațiu-timpul pe care am putea să o folosim. Acesta se bazează pe existența unei noi clase de solitoni ultrarapizi – un tip de unde care își păstrează forma și energia în timp ce se deplasează cu o viteză constantă (și, în acest caz, cu o viteză care depășește viteza luminii).

Conform calculelor teoretice ale lui Lenz, acești solitoni ultrarapizi pot exista în cadrul relativității generale și sunt derivați exclusiv din densități de energie pozitive, ceea ce înseamnă că nu este necesar să se ia în considerare surse excepționale cu densitate de energie negativă, a căror posibilitate nu a fost încă dovedită.

Cu suficientă energie, configurațiile acestor solitoni pot funcționa ca niște „bule distorsionate” în interiorul cărora se poate călători mai repede decât lumina și, teoretic, se pot deplasa prin spațiu-timp, apărându-se împotriva curenților extrem de puternici.

Citiți și:
Un alt director de la Lockheed Skunkworks aminteste de o naveta echipata cu un dispozitiv care modifica spatiul si timpul
Fascinantele mistere ale timpului şi unele dezvăluiri despre tainele călătoriei în timp

 

yogaesoteric
2 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More