A crescut vârsta de pensionare în România! Încet-încet, se adaugă ani întregi. Iată cine e afectat!

Pentru o parte a populaţiei României, creşte vârsta de pensionare, chiar din 2023. Legea se referă la femei. Aşadar, vârsta de pensionare pentru femei crește la 62 de ani, de la 61 și nouă luni, în concordanță cu Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Până în luna ianuarie a anului 2030, în cazul femeilor se aplică o creștere treptată a vârstei de pensionare. În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani.

Stagiul minim de cotizare: 15 ani

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni. Obiectivul Guvernului? Egalizarea între bărbaţi şi femei.

Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011. Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege. Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor, vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023. Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035.

Acest aspect se petrece peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a spus Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii, la Antena 3.

România are probleme demografice

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă, adică a celor care cotizează în fiecare lună cu 25% din venitul lor brut la sistemul public de pensii, este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Citiți și:
„Cei care aveţi 40-60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte. Contribuţia la pensii nu sunt bani pentru bătrâneţe ci bani pentru ca România să-şi plătească împrumuturile”
SUA îşi fac griji că nu vor mai putea plăti pensiile: au atins limita datoriei publice

 

yogaesoteric
19 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More