A fost creată cea mai mare hartă virtuală a Universului, ce conţine 2 bilioane de particule digitale

 


 

Întreaga formare a Universului a fost simulată pe un supercomputer. Experţii au alcătuit un catalog ce conţine aproximativ 25 de miliarde de galaxii virtuale create din 2 bilioane de particule digitale. Catalogul este utilizat pentru experimentele de la bordul satelitului Euclid, ce va fi lansat în 2020.

Simularea a fost realizată de cercetătorii din cadrul Universităţii din Zurich şi au fost necesari trei ani pentru a fi finalizată, informează Mail Online. Oamenii de știință au dezvoltat şi optimizat un cod pentru a descrie cu acurateţe dinamica materiei întunecate şi formarea structurilor de mari dimensiuni din Univers. Aproximativ 5% din Univers este alcătuit din materie cunoscută precum atomii sau particulele subatomice, în timp ce restul de 95% constă din ,,întuneric”. Un procent de 23% este reprezentat de materia întunecată, care nu este vizibilă prin intermediul telescopului, dar astronomii sunt conştienţi de existenţa sa datorită efectului gravitaţional pe care îl exercită. În timp ce restul de 72% din Universul întunecat este reprezentat de „energia întunecată”.

Conform cercetătorilor, codul pe care l-au utilizat a fost creat pentru a folosi optim puterea de procesare a unui supercomputer modern, cum este supercomputerul „Piz Daint” de la Centrul Național de Calcul al Elveției. Codul a fost rulat de computer timp de 80 de ore, astfel fiind generat un Univers virtual alcătuit din două bilioane de macro-particule reprezentând fluidul de materie întunecată. Conform calculelor cercetătorilor, fluidul de materie întunecată a evoluat sub influenţa propriei sale gravitaţii, astfel formându-se concentraţii mici de materie denumite halouri de materie întunecată. Experţii sugerează că galaxiile precum Calea Lactee s-au format în astfel de aureole sau halouri.

,,Natura materiei întunecate a rămas una dintre problemele nerezolvate ale ştiinţei moderne,” spune dr. Romain Teyssier, coautor al studiului.

Conform cercetătorilor, această problemă poate fi rezolvată doar prin observaţie indirectă. Atunci când satelitul Euclid va capta lumina emisă de miliarde de galaxii dintr-o zonă extinsă a spațiului, astronomii vor putea măsura distorsiunile subtile care apar din deflecţia luminii acestor galaxii îndepărtate provocată de distribuția invizibilă a unor mase de materie întunecată.

„Această deflecție este asemănătoare cu distorsiunea luminii produsă de un geam de sticlă ușor neregulat”, a explicat dr. Joachim Stadel, cercetător la Universitatea din Zurich, coautor al studiului.


Citiți și:

Vedere din centrul Universului (I)

Atomi de materie întunecată şi un Univers «paralel»?

 

yogaesoteric
6 decembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More