A patra doză de vaccin anti-covid, frecție la picior de lemn

O serie de țări au administrat deja a patra doză de vaccin anti-covid-19 pentru grupurile vulnerabile, dar profesioniștii din domeniul medical nu sunt încă hotărâți dacă aceasta ar fi ceva benefic pentru întreaga populație. Deoarece consensul medical de până acum este că nu au existat suficiente cercetări cu privire la cât de multă protecție poate oferi această a patra doză.

Organizația Mondială a Sănătății nu a dat o recomandare oficială cu privire la o a patra doză și „nu există nicio dovadă bună în acest moment că aceasta va fi benefică”, a precizat cercetătorul șef al OMS, Soumya Swaminathan.

Ceea ce știm din imunologie este că, dacă se administrează un alt rapel, se va observa o creștere temporară a anticorpilor neutralizanți. Dar am văzut că acești anticorpi vor scădea destul de repede. S-a petrecut după a treia doză. Și s-a petrecut din nou după a patra doză.

Paul Goepfert, profesor de medicină la Universitatea din Alabama, a împărtășit acest punct de vedere, spunând că „o a patra doză nu face mai nimic”.

Se ridică întrebări cu privire la necesitatea mai multor doze de rapel, deoarece apariția mai multor variante de covid ar putea necesita vaccinuri mai țintite.

Este posibil ca grupurile cu risc ridicat – cum ar fi persoanele în vârstă – să aibă nevoie de un vaccin anual, a spus Swaminathan. Dar „nu este clar dacă un adult sănătos va avea nevoie de o injecție anuală regulată”.

De asemenea, este important de reținut că vaccinurile actuale administrate ar putea să nu funcționeze pentru viitoarele variante de covid-19.

Un studiu recent din Israel a constatat că, deși o a patra doză de vaccin Pfizer-BioNTech oferă protecție împotriva bolilor grave timp de cel puțin șase săptămâni după injecție, aceasta oferă doar o protecție de scurtă durată împotriva infecției, care dispare după patru săptămâni.

Citiți și:
Patru doze și degeaba
Vaccinare cu doza 4, pentru a justifica achizițiile nesăbuite

 

yogaesoteric
18 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More