A trecut epoca tancurilor? Polonia cumpără 250 de tancuri Abrams, în cea mai modernă versiune, pentru 4,3 miliarde de euro

Polonia a semnat recent contractul pentru achiziționarea a 250 de tancuri americane Abrams, în cea mai modernă versiune. E un contract uriaș care se ridică la 4,3 miliarde de euro și asupra căruia s-au ridicat unele sprâncene în contextul în care în prima fază a războiului din Ucraina, dar și în conflictul din Nagorno Karabah, dronele și sistemele moderne au depășit tancurile.

În una din emisiunile „Pe Plan Extern”, difuzate săptămânal vineri de DefenseRomania, analistul militar Ion Petrescu a fost întrebat dacă vremea armei tanc a trecut, în contextul în care prima fază a războiului declanșat de Rusia a făcut din Ucraina un cimitir de tancuri rusești, acestea fiind spulberate de sisteme occidentale moderne anti-tanc, precum Javelin sau NLAW.

Colonelul Ion Petrescu a răspuns dând exemplul a ceea ce a văzut în Irak, în timpul misiunii de eliberare a acestei țări de sub dictatura lui Saddam Hussein.

Am fost în Irak la Basra unde am văzut nenumărate tancuri britanice, atunci când forțele insurgente irakiene erau încă sporadice. Când s-a declanșat Coaliția Voinței (în 2003) împotriva regimului lui Saddam Hussein, s-au petrecut câteva fenomene militare: Coloanele de blindate britanice și americane au înaintat pe șosele, unde au întâlnit puncte de rezistență. În unele localități au lăsat în urmă forțe care au încercuit și ulterior rezolvat rezistența militară irakiană, în timp ce tancurile și-au continuat drumul.

Datorită forței imagologice, dar și eficienței acestor tancuri americane și britanice, mulți militari irakieni, sătui de dictatura lui Saddam Hussein, au aruncat armele și s-au predat. Tancurile sunt eficiente și în ziua de azi”, a precizat Ion Petrescu.

Ion Petrescu spune că în Ucraina este o „situație specifică” și subliniază importanța unui tanc modern. Analistul militar e de părere că „epoca tancurilor nu a trecut”, iar Polonia a făcut o alegere foarte bună îndreptându-se spre Abrams.

Sigur că pe teritoriul Ucrainei, când lupți împotriva unei tehnici rusești numeroase și prost conduse, e foarte bine să ai în tranșee luptători ucraineni care să folosească Javelin sau alte sisteme anti-tanc. Dar aceasta este o situație specifică. Epoca tancurilor nu s-a încheiat!

E foarte bună alegerea polonezilor (tancuri Abrams). Cine are tancuri moderne, are o șansă în plus. Să nu uităm că Polonia e încă marcată de istoria celui de-al Doilea Război Mondial, două state vecine, în urma unei înțelegeri, au rupt și împărțit Polonia. Acesta este motivul pentru care și acum Polonia acordă o mare atenție forțelor armate”, a conchis Ion Petrescu.

Polonia a ales cea mai modernă versiune a tancului Abrams. Varșovia va achita 4,3 miliarde de euro pentru 250 de tancuri

Forțele Armate Poloneze au optat pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy.

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

Citiți și:
Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin: există informații că Washingtonul și Varșovia lucrează asupra unui plan de stabilire a unui control politico-militar al Poloniei asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina
Rebekah Koffler, fost ofițer CIA și expert în doctrina rusească, nu este de acord cu Zelenski: România și Polonia nu fac parte din planul lui Putin

 

yogaesoteric
21 iulie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More