Activarea lui Vishuddha Chakra ne ajută să trăim starea arhetipală de copil

de Monica Dascălu

Toţi sfinţii, toţi marii înţelepţi, toate cărţile înţelepciunii ne vorbesc despre necesitatea de a ne apropia de marile idealuri spirituale cu o inimă de copil. Starea de copil divin care există în sufletul fiecăruia dintre noi este caracterizată de puritate, inocenţă şi candoare. Trezirea centrului de forţă Vishuddha Chakra ne va ajuta să ne amplificăm aceste calităţi.

Starea de candoare şi puritate este legată de Vishudda Chakra, foarte puţine fiind fiinţele care ajung să aibă acest centru de forţă ca dominant şi deci să se plaseze pe acest nivel de conştiinţă, care corespunde unei stări foarte elevate. Surprinzător pentru mulţi poate fi faptul că la nivelul lui Vishudda Chakra apare alături de această stare de copil şi trezirea intuiţiei, deschiderea faţă de cunoaşterea superioară şi unificarea celor trei dimensiuni temporale (trecut-prezent-viitor) într-un prezent etern.

Un copil nu este legat sau determinat de trecut prin amintiri nolstalgice, fericite sau obsesive, trecutul există doar în măsura în care este condensat în el şi la fel viitorul nu este o anumită direcţie, o succesiune legată de evenimente sau realizări dorite, ci este dezvoltarea şi extinderea externă a clipei laolaltă, iar clipa de faţă este o clipă eternă, desăvârşită şi pură. Iniţiaţii vorbesc mereu despre necesitatea de a trăi în prezent, de a descoperi momentul prezent ca pe o clipă completă şi eternă, în care realizarea ultimă ne este accesibilă aici şi acum.

Ceea ce încercăm să subliniem aici este faptul că dincolo de orice consideraţii logice sau intelectuale, dincolo de toate tehnicile pe care le cunoaştem pentru transcenderea timpului, abordarea atitudinii interioare de candoare, a stării de copil, ne va face să atingem această transcendere a timpului uimitor de uşor. Dar este esenţial să nu urmărim această realizare ca atare, ca ceva de cucerit, ci s-o privim ca pe o stare firească, care ne aparţine de drept şi pe care o vom găsi spontan, ca printr-un fel de declic magic interior, prin regăsirea copilăriei arhetipale.

În plus, yoghinul care are suficient activată Vishudda Chakra descoperă o deschidere foarte mare faţă de aşa-numitul plan al cunoaşterii, el are o capacitate uluitoare de a înţelege şi intui, o memorie excelentă a tuturor acestor cunoştinţe. Accesul său la cunoaştere este direct şi spontan, percepţiile sale sunt obiective şi juste. Revenind la starea de candoare, vom înţelege că această deschidere faţă de cunoaştere este corelată cu uşurinţa de a învăţa şi de a asimila a copilului, iar această uşurinţă e legată de faptul că el nu face raţionamente inutile sau consideraţii valorice, el priveşte lumea în jur ca atare. În plus, puritatea sa îl va face invulnerabil la sugestiile negative exterioare, care nu-l pot atinge şi efectiv nu există pentru el (nu ne referim la copilărie aşa cum o vedem în jurul nostru în această epocă de decădere şi debusolare, ci la copilăria ideală).

Atunci când învăţăm ceva nou – de exemplu la cursurile de yoga sau chiar  atunci când alţii ne împărtăşesc din experienţele lor spirituale – starea de candoare ne va ajuta să asimilăm mult mai uşor, să înţelegem mai repede şi ne va feri de greşeala de a judeca pripit. În mod paradoxal, dar evident pentru cel iniţiat, această receptivitate şi deschidere, dublată de puritatea inimii pe care o implică starea de candoare ne va ajuta să asimilăm mult mai uşor, să înţelegem mai repede şi ne va feri de greşeala de a judeca pripit.

În mod paradoxal, dar evident pentru cel iniţiat, această receptivitate şi deschidere, dublată de puritatea inimii pe care o implică starea de candoare, ne va ajuta să sesizăm uşor şi de la sine (fără criticism), toate inadvertenţele, falsităţile, lucrurile dizarmonioase sau neautentice din ceea ce ni se spune sau aflăm şi este foarte important că vom sesiza aceste lucruri fără ca să apară tendinţa de a judeca sau critica, fără respingere, vom şti firesc cum e bine să ne comportăm faţă de cei care greşesc şi chiar cum îi putem ajuta fără a aborda o superioritate care să-i lezeze pe cei care încercăm să-i ajutăm.

Vom descoperi o uluitoare fineţe şi justeţe a percepţiilor, o intuiţie fulgerătoare a stărilor şi intenţiilor celorlalţi şi totodată o capacitate deosebită de exprimare spontană şi de a ne face înţeleşi (aceasta, tehnic vorbind e legat şi de faptul că Vishudda conferă această expresivitate deosebită). Vom descoperi atunci că le putem arăta celorlalţi ce este bun şi frumos pentru ei, fără a-i răni, tocmai datorită faptului că nu-i judecăm şi că noi înşine suntem deasupra greşelilor. Vom vedea că putem împărtăşi experienţe spirituale autentice şi adevăruri spirituale profunde în cuvinte simple şi expresive, şi vom vedea cu uimire că suntem mult mai uşor înţeleşi decât atunci când o facem pompos sau intelectual (la modul steril) şi trebuie să repetăm din nou, aceasta se datorează faptului că noi nu-i judecăm pe ceilalţi şi nu ne considerăm faţă de ei ca fiind plasaţi pe o treaptă superioară a unei ierarhii închipuite. Căci pentru un copil, toţi tovarăşii săi de joacă sunt egali, el spune ceva dar nu-şi arogă meritul de a o fi spus, el ascultă fără a judeca sau a se considera superior. Şi toate aceste lucruri sunt foarte importante pe calea spirituală.

Citiţi şi:

yogaesoteric
iunie 2006

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More