Adevărata listă a marilor putiniști

Materialul care urmează își propune să facă dreptate în privința unei imposturi strigătoare la cer: recent, unii vectori de imagine s-au proțăpit ori au fost proțăpiți de alții pe o așa-zisă listă de rusofili și putiniști, care a circulat prin media și pe rețelele de comunicare virtuală. Nici pomeneală! Fake-fake-fake. Se laudă doar! Respectivii, de la Ion Cristoiu și Sorin Roșca Stănescu la Adrian Severin, Cozmin Gușă ori Anca Alexandrescu nu sunt decât niște uzurpatori, cum spuneam. Putinist e un titlu de anvergură, care se cucerește greu, cu muncă multă, ani de-a rândul, nu e suficient să scrii o dată „agresiune” în loc de „război”, cu referire la Ucraina, și gata, ai căpătat blazonul. Cei pomeniți nu sunt putiniști. Sunt doar niște copii palide ale adevăraților putiniști, dintre care noi prezentăm mai jos o mică selecție. Vorbim aici de oameni care l-au susținut de-a lungul anilor prin vorbe și fapte pe liderul de la Kremlin, de la înălțimea unor funcții de prim rang, care i-au suflat vânt în pânze inclusiv în momentele grele pentru acesta, chiar și după samavolnica anexare a Crimeei din 2014.

Adevărata listă a susținătorilor lui Vladimir Putin. Cei care contează:

Angela Merkel, fost cancelar al Germaniei: 20 de vizite în Rusia în 16 ani de cancelarie. Inclusiv unele în care a fost umilită cu bancuri porcoase și câini fioroși. Dar și în care primea, emoționată, buchete de flori de la dictator. Vizite în urma cărora investițiile germane în Rusia creșteau și tot creșteau, cu precădere după anexarea Crimeei. „Stimate domnule președinte, vă felicit din toată inima pentru realegerea dumneavoastră ca președinte al Rusiei. Astăzi, este de o importanță vitală să continuăm dialogul și să menținem relațiile dintre țările și națiunile noastre. Vă doresc succes în munca dumneavoastră pentru a rezolva sarcinile cu care vă confruntați.” (2018)

Jean Claude Junckers – președintele C.E., 2015: „Rusia este necesar să fie tratată decent. Nu putem lăsa relația noastră cu Rusia să fie dictată de Washington. Știu din conversațiile mele cu Vladimir Putin că el nu acceptă fraze precum cea prin care Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă asta? Nu poți vorbi așa despre Rusia.

Frans Timmermans, fost prim-vicepreședinte al C.E., 2008: „Aceia dintre noi, care au văzut haosul și lipsa de securitate în Rusia din anii 1990, ar fi nevoie să înțeleagă dorința poporului rus de stabilitate și securitate și, prin urmare, opțiunea puternică pentru un politician ca Putin, care a oferit această securitate și stabilitate, indiferent de efectele secundare. Un alt element important pe care Putin l-a făcut, din perspectivă europeană, este modificarea mentalității conform căreia Uniunea Sovietică / Rusia ar fi nevoie să aibă doar un partener de stat egal, adică Statele Unite. El a prezentat ideea că Rusia ar putea și ar fi indicat să fie un partener strategic al Europei. Acesta este un element important al modificării politicii externe rusești, un element care este uneori subevaluat și subapreciat în UE (…) Să fim recunoscători pentru oameni ca Elțîn și într-un fel pentru un om ca Vladimir Putin. Dincolo de toate greșelile sale, el a adus stabilitatea necesară care va permite Rusiei să se transforme într-o democrație capabilă a da oamenilor șansa de a lucra pentru propria lor prosperitate.

Francois Hollande, președintele Franței, imediat după anexarea Crimeei: „L-am invitat pe președintele Putin la ceremoniile pentru marcarea Debarcării, pe 6 iunie, și mențin această invitație. Rusia a fost solidară cu Franța și a plătit un tribut greu în lupta împotriva nazismului”.

George Bush, fost președinte al SUA, 2001, după întâlnirea cu Putin: „L-am privit în ochi pe acest om. L-am găsit foarte sincer și demn de încredere. Am avut un dialog foarte bun. I-am simțit sufletul: un om profund dedicat țării sale și intereselor ei.

George W. Bush, președinte al SUA, 2005, după întâlnirea cu Putin la Moscova: „A fi prezent în Piaţa Roşie şi a-i vedea defilând pe veteranii din al Doilea Război Mondial a fost formidabil. M-am întâlnit cu un prieten. Rusia nu este inamicul Statelor Unite. Rusia ne este prietenă. Este necesar să lucrăm împreună în favoarea păcii”.

Benjamin Netanyahu, premier israelian, 2018, despre Putin: „Apreciez profund dialogul personal dintre noi și aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm strâns împreună, în spiritul încrederii și înțelegerii dintre noi, pentru a promova interesele vitale ale țărilor noastre.

Nicholas Sarkozy, fost președinte al Franței, 2015: „Avem o civilizație în comun cu Rusia. Interesele americanilor cu rușii nu sunt interesele Europei cu Rusia. Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa. Ucraina este nevoie să-și păstreze vocația de punte între Europa și Rusia. Ea nu are vocația să intre în Uniunea Europeană”.

Joe Kaeser, CEO Siemens, dialog cu Putin imediat după anexarea Crimeei: „Noi dorim să avem un parteneriat valoros, pe termen lung. Guvernul german a fost informat în legătură cu prezenţa mea la Moscova. Siemens nu îşi va schimba strategiile pe termen lung din cauza unor turbulenţe apărute peste noapte”.

Traian Băsescu, 2009: „Vladimir Putin este un om ca lumea”.

Gerhard Schroeder, fost cancelar german-2012: „Putin e un democrat veritabil”.

Silvio Berlusconi, fost premier al Italiei, după anexarea Crimeei: „Ar fi foarte regretabil ca Rusia să fie izolată din nou. Pe mine şi pe Putin ne leagă o prietenie personală adevărată. Deseori, ni s-a petrecut să petrecem weekend-uri împreună fără să vorbim despre politică. Copiii lui Putin m-au vizitat deja în vacanţă, iar soţia sa a venit în Italia. Am o relaţie solidă cu el şi îl apreciez mult”.

Donald Trump, fost președinte al SUA, 2014: „Când am fost în Rusia cu concursul Miss Univers, Putin m-a contactat și a fost atât de drăguț. Adică, poporul rus a fost atât de fantastic pentru noi. Voi spune doar atât, ei ne depășesc la mai multe capitole, după cum înțelegem cu toții. Adică, liderii lor sunt mai deștepți ca noi.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO – Agence France-Presse despre numirea sa, 2014: „Noul secretar general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a avut relaţii strânse cu Rusia în timpul îndelungatei sale cariere politice, un avantaj care va ajuta probabil redresarea relaţiilor reci dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova. Primul secretar general al NATO provenit dintr-o ţară având frontieră cu Rusia, politicianul laburist, a avut relaţii bune cu Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev”.

Mircea Geoană, decembrie 2009, după o vizită secretă la Moscova: „Dacă liderii europeni merg şi încearcă să dezvolte relaţii de parteneriat cu Rusia, nu văd motive ca România sau Polonia sau Bulgaria sau Cehia sau Slovacia – care au trăit sub jugul sovietic şi au un reflex antirusesc istoric – să nu procedeze în consecinţă”.

Emil Constantinescu, președintele României, 2000: „Victoria lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă era previzibilă şi reprezintă un semn bun pentru România. Un semn de stabilitate al acestei mari ţări care joacă şi va juca întotdeauna un rol important în politica mondială, un semn că reformele începute în Rusia vor continua, ca şi politica de deschidere a Rusiei spre lume, care a fost promovată în timpul mandatului preşedintelui Elţîn. Pentru România este un semn bun şi cred că va fi un moment important în relansarea şi dezvoltarea relaţiilor între ţările noastre”.

Pamflet de Bogdan Tiberiu Iacob. Sau poate nu…

Citiți și:
La 30 de ani de la căderea comunismului, Putin oferă o alternativă la globalism. De aceea îl urăște clasa conducătoare americană (I)
Se profețește o alianță incendiară la nivel mondial

 

yogaesoteric
1 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More