Adio, dușuri calde și iluminat public! Planul bolșevic pus la cale de UE

Europenii fac dușuri mai reci, birourile reduc termostatele, iar magazinele intensitatea luminilor pentru a evita întreruperile de curent și frigul în case în această iarnă, ca urmare a consecințelor războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Pe măsură ce Kremlinul reduce livrările de gaze și întreruperile de energie electrică intensifică criza de aprovizionare, Europa nu are altă alternativă decât să reducă cererea.

În timp ce unele țări, cum ar fi Germania, unde aproape jumătate din locuințe se bazează pe gaz pentru încălzire, sunt mai expuse decât altele, statele UE își propun să reducă consumul de gaz cu 15% până în această iarnă dacă Rusia – care a acoperit aproximativ 40% din cererea de combustibil din UE – închide robinetul.

Iată o trecere în revistă a unora dintre inițiativele cheie de reducere a consumului de energie.

Adio, piscine calde

Cabinetul cancelarului german Olaf Scholz a aprobat recent o serie de măsuri care să contribuie la reducerea consumului de gaze cu o cincime în această toamnă și iarnă.

Măsurile naționale, care se adaugă la măsurile luate de orașele din Germania, cum ar fi întreruperea apei calde în piscinele publice, au ca scop reducerea consumului de gaze cu aproximativ 2% și includ: interzicerea încălzirii piscinelor private; renunțarea la încălzirea anumitor zone din clădirile publice; scăderea temperaturii minime a birourilor la 19 grade Celsius; interzicerea majorității iluminatului exterior al clădirilor și monumentelor; creșterea eficienței energetice în clădirile publice și private, scrie Bloomberg.

Joc de lumini în Franța

În Franța, președintele francez Emmanuel Macron a stabilit un obiectiv de reducere a consumului de energie în 2024 cu 10% față de nivelul din 2019. Deși până acum au existat puține măsuri concrete, au existat o sumedenie de inițiative. Până în octombrie, lanțurile de supermarketuri franceze vor stinge firmele luminoase ale magazinelor după închidere, iar spațiile comerciale vor reduce iluminatul cu 30% și vor scădea temperatura la 17 grade Celsius în timpul orelor de vârf de cumpărături, dacă există îndrumări guvernamentale în acest sens.

Pentru a da un exemplu, Ministerul de Finanțe al țării a declarat că va porni căldura doar atunci când temperaturile din birouri vor scădea sub 19 grade C și nu va porni aerul condiționat decât dacă mercurul va depăși 26 grade C.

Shut down în Italia și Spania

Prețurile la energie au devenit un subiect-cheie al campaniei electorale înaintea alegerilor anticipate din 25 septembrie pentru înlocuirea premierului Mario Draghi. Partidul de centru-stânga propune controlul prețurilor la electricitate, o măsură criticată de Giorgia Meloni, candidatul de dreapta, care dorește o inițiativă la nivelul UE.

Potrivit presei italiene, planul de economii al țării ar putea include: scăderea temperaturilor și scurtarea orelor de încălzire în case și birouri în timpul iernii, pentru a reduce cu peste 10% consumul de gaze pentru încălzire; reducerea iluminatului public și al magazinelor pe timp de noapte; și prelungirea duratei de viață a centralelor pe cărbune pentru a reduce consumul de gaze pentru producerea de energie.

Oprirea fabricilor ar putea face parte din plan, dar mai multe industrii mari consumatoare de energie își reduc deja operațiunile din cauza costurilor în creștere galopantă.

Într-o măsură rară de a impune în mod legal reducerea consumului, legislatorii din Spania au adoptat normele instituite prin decret la începutul lunii august.

Măsurile includ: limitarea aerului condiționat la 27 grade Celsius în clădirile publice și în majoritatea întreprinderilor, precum și în aeroporturi și gări; stabilirea încălzirii la cel mult 19 grade Celsius în timpul iernii, cu excepția camerelor de hotel, a bucătăriilor restaurantelor, a saloanelor de coafură, a sălilor de sport, a școlilor și a spitalelor; interzicerea iluminării monumentelor și a vitrinelor pe timp de noapte; obligativitatea închiderii ușilor magazinelor atunci când sistemele de încălzire sau de răcire sunt în funcțiune.

Spălat rapid și viteză mai mică pe șosele

În conformitate cu obiectivul UE, Elveția va solicita, dar nu va obliga, gospodăriile și întreprinderile să reducă consumul de gaz cu 15% în perioada octombrie-martie, prin măsuri precum reducerea temperaturii de încălzire în interior. Guvernul stabilește același obiectiv pentru propria administrație pentru a da un „bun exemplu”.

În cazul în care abordarea voluntară nu va funcționa, guvernul se consultă cu privire la măsuri obligatorii, care includ obligarea instalațiilor industriale care ard gaze naturale să treacă la petrol și reduceri ale aprovizionării pentru sectorul public.

Deocamdată, Elveția afirmă că gospodăriile private vor fi scutite de orice raționalizare obligatorie.

Guvernul prim-ministrului finlandez Sanna Marin a anunțat o campanie prin care provoacă consumatorii și gospodăriile, precum și companiile și organizațiile să reducă consumul, vizând participarea a 75% dintre cetățeni. Campania comună a Ministerului Economiei și a altor organizații are ca obiectiv pe termen lung reducerea permanentă a consumului de energie.

Campania va demara oficial în octombrie și propune: scăderea temperaturilor interioare; creșterea utilizării transportului public și, pentru automobiliști, conducerea cu viteză mai mică; efectuarea de dușuri mai scurte și reducerea timpului petrecut pe dispozitivele digitale.

Frânghii de rufe în locul uscătoarelor

Guvernul prim-ministrului suedez Magdalena Andersson speră să utilizeze aproximativ 5,8 miliarde de dolari din așa-numitele venituri din blocaje pentru a compensa gospodăriile și companiile, iar Agenția suedeză pentru energie a prezentat diverse sfaturi pentru a ajuta la reducerea consumului de energie în locuințele casnice.

Printre acestea se numără: izolarea mansardelor și a fațadelor, guvernul oferind o reducere de taxe pentru costurile aferente forței de muncă; trecerea la robinete de apă mai eficiente; etanșarea, renovarea sau înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare; completarea sistemelor de încălzire cu o pompă de căldură.

Administrația premierului danez Mette Frederiksen nu a stabilit obiective concrete de reducere a consumului de gaze, în afara obiectivului UE de reducere cu 15% a consumului de gaze, pe care l-a atins deja.

Autoritățile au oferit o serie de recomandări pe care danezii este necesar să le urmeze, printre care: oprirea sistemelor de încălzire pe timpul verii; reducerea dușurilor fierbinți zilnice de la 15 minute la cinci minute, ceea ce ar permite unei gospodării medii să economisească aproximativ 700 de dolari pe an; utilizarea unei frânghii de rufe în locul uscătorului de rufe pentru a economisi aproximativ 350 de dolari pe an; utilizarea aparatelor electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat vase, pe timp de noapte pentru a profita de prețurile mai mici ale energiei electrice în afara orelor de vârf.

Crăciun mai puțin luminos

Guvernul olandez nu implementează măsuri specifice pentru această iarnă, iar compania de stat de gaze a declarat că țara va avea suficiente rezerve pentru această iarnă.

Dar campania „Economisiți energie acum!” încurajează oamenii să își facă locuințele mai eficiente prin utilizarea pompelor de căldură, a ventilației cu funcție de recuperare a căldurii, a încălzirii solare a apei și a unei mai bune izolări a acoperișurilor, podelelor și ferestrelor.

Viena s-a angajat să economisească unele costuri prin amânarea începerii iluminatului de iarnă pentru piețele de Crăciun, în timp ce centrele de schi ar putea, de asemenea, să reducă ofertele prin aruncarea unei cantități mai mici de zăpadă artificială și prin limitarea operațiunilor pe timp de noapte.

Guvernul național nu a impus încă măsuri obligatorii, în condițiile în care țara este pe cale să umple una dintre cele mai mari rețele de stocare a gazelor naturale de pe continent la 80% din capacitate.

Guvernul premierului grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat în iunie măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul public cu 10% în viitorul apropiat și cu 30% până la sfârșitul deceniului.

Autoritățile vor oferi stimulente financiare organizațiilor care economisesc energie și vor crea, de asemenea, un sistem digital de monitorizare a consumului. Printre măsuri se numără: controlul temperaturii în clădiri, stingerea luminilor și a computerelor și modificarea iluminatului stradal.

Citiți și:
Macron aruncă Franța în beznă: Iluminatul public va fi oprit noaptea; va începe o perioadă de „sobrietateenergetică la nivel național
Draghi: „Pace sau aer condiționat” – Populația italiană obligată  limiteze utilizarea aerului condiționat pentru a economisi energie
Ce-a fost, ce va veni…….

 

yogaesoteric
15
septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More