Adorarea lui SHIVA sub forma LINGAM-ULUI de foc în 12 temple hinduse

de Luminiţa Soare

Legenda LINGAM-ului de foc

 
Conform povestirii LINGODBHAVAMURTHY din LINGA PURANA, la un moment dat VISHNU şi cu BRAHMA au început să îşi compare forţa, pentru a vedea care dintre ei este mai puternic. În acel moment, SHIVA a apărut în forma unei coloane de lumină şi i-a provocat pe cei doi să măsoare giganticul LINGAM astfel creat. VISHNU şi BRAHMA s-au înţeles ca acela care va găsi primul capătul, să fie considerat cel mai bun. VISHNU şi-a asumat forma unui mistreţ şi s-a îndreptat în jos, iar BRAHMA a zburat în sus, sub forma unei lebede. Cei doi au căutat multe zile în van, iar la final s-au reîntors epuizaţi, de unde plecaseră. În acel moment mijlocul coloanei de lumină s-a deschis şi Domnul SHIVA a apărut în toată Gloria Sa. Atunci, BRAHMA şi VISHNU şi-au dat seama că au greşit, recunoscându-l pe SHIVA ca fiind Fiinţa Supremă. 
 


 

JYOTIRLINGA

JYOTIR înseamnă în sanscrită „corp de lumină foarte strălucitor”. În tradiţia hindusă, templele JYOTIRLINGA sunt asociate cu apariţia Supremului SHIVA sub forma unei coloane de foc. Se spune că yoghinii avansaţi pot vedea în locul altarelor consacrate în aceste temple, imense coloane de lumină care se înalţă către cer.

În scrierile spiritualităţii indiene, există mărturii asupra apariţiei primelor sanctuare JYOTIRLINGA începând cu TRETA YUGA – a doua epocă spirituală a umanităţii care urmează SATYEI YUGA şi precede DVAPARA YUGA. În total sunt menţionate patru epoci spirituale ultima fiind KALI YUGA la sfârşitul căreia se află acum omenirea.
 

 
 

Cele doisprezece JYOTIRLINGA

Cele doisprezece altare ale LINGAM-ului de foc, au fost venerate pe tot cuprinsul Indiei din timpuri imemoriale. Ele sunt detaliate în DWADASA JYOTIRLINGA STOTRA din SHIVA PURANA, fiecăruia fiindu-i asociat un templu.

„Acestea sunt JYOTIRLINGA ale Domnului SHIVA. Dacă numele lor vor fi repetate în fiecare dimineaţă şi seară cu devoţiune, aceasta va arde toate păcatele acumulate în ultimele şapte vieţi ale credinciosului dăruindu-i acestuia toate SIDDHIS-urile. Aspirantul se va odihni atunci la picioarele Domnului SHIVA însuşi.” SHIVA STOTRA PURANA

 

1. Templul SOMNATH

Gloria şi bogăţia templului Somnath a fost descrisă de către călătorul arab Al Biruni. Mărturiile sale l-au atras în regiunea Gujarat pe Mahmud Ghazini care a jefuit şi a distrus templul în anul 1025. Edificiul sfânt a fost refăcut, apoi din nou distrus şi refăcut de cinci ori de-a lungul secolelor. Aceasta i-a atras denumirea de „Altarul Etern”.

Considerat drept unul dintre cele mai venerate centre de pelerinaj din India, se crede că Somnath este primul dintre cele 12 JYOTIRLINGA ale lui SHIVA.

În SKANDA PURANA şi MAHABHARATA găsim referiri asupra acestui JYOTIRLINGA. Legenda spune că din cauza invidiei socrului său Daksha, zeul lunii pe nume Chandra a fost blestemat să îşi piardă treptat toată strălucirea. Atunci Chandra împreună cu favorita sa Rohini au adorat LINGAM-ul de la Somnath, iar SHIVA a binecuvântat astrul să strălucească în jumătatea luminoasă a lunii.
 
 

 

2. Templul KEDARNATH

Situat cel mai în nordul Indiei dintre cele 12 JYOTIRLINGA, templul Kedarnath se găseşte în regiunea Badrinath, aproape de Rishikesh.

Anticul altar de la Kedarnath are o însemnătate religioasă profundă, marele înţelept SHANKARACHARYA fiind strâns asociat cu acest edificiu sfânt din Munţii Himalaya.

Din cauza iernilor foarte grele, micul templu este accesibil pelerinilor doar şase luni pe an. Edificiul se deschide atunci când soarele intră în zodia Berbecului şi se închide atunci când soarele intră în zodia Scorpionului.

Legenda spune că cei cinci fraţi Pandava l-au venerat pe SHIVA la acest altar. Arjuna, prinţul erou din BHAGAVAD GITA s-a rugat aici pentru ca SHIVA să îi dăruiască arma de neînvins. Atunci SHIVA i-a apărut în ipostaza sa de KIRAATA (vânător) şi l-a provocat pe prinţ să se întreacă în luptă, trofeul fiind un mistreţ sălbatic. În timpul luptei, Măreţul SHIVA, deghizat în vânător a îndepărtat toate armele lui Arjuna, inclusiv ego-ul său. Prinţul a continuat lupta cu mâinile goale, iar SHIVA i-a arătat atunci, adevărata sa natură şi i-a acordat lui Arjuna binecuvântarea armei invincibile.
 

  


3. Templul MAHAKALESWAR

 
Situat în regiunea Madhya Pradesh, în centrul Indiei, în anticul oraş Ujjain, sanctuarul JYOTIRLINGA Mahakaleswar este construit în apropierea unui lac. Se spune că ofrandele aduse în acest loc primesc foarte repede răspunsul lui SHIVA.
SKANDA PURANA descrie detaliat gloria cetăţii Ujjain, capitala regatului Avanti. Legendele povestesc că un demon pe nume Dushana îi chinuia pe locuitorii regiunii. Ei s-au rugat la SHIVA, care a apărut atunci din pământ şi l-a alungat pe demon. La cererea adoratorilor, Supremul MAHESHWAR şi-a stabilit apoi aici lăcaşul permanent, sub forma JYOTIRLINGAM-ului.
 
 

4. Templul SRI SAILAM

Este considerat unul dintre cele mai importante altare şivaite din întreaga Indie. Aici, sunt veneraţi MALLIKARJUNA (SHIVA) şi BHRAMARAMBA (consoarta sa). SKANDA PURANA conţine un întreg capitol dedicat acestui sfânt edificiu, care reprezintă şi unul dintre cele mai minunate exemple ale arhitecturii Vijayanagar.

Templul Sri Sailam a fost venerat în decursul ultimilor 1000 de ani de către poeţii sfinţi ai regiunii Tamil. Se spune că marele lider religios hindus SHANKARACHARYA (788-820) a compus aici faimoasa sa operă SHIVANANDA LAHARI.

Legenda spune că DURGA şi-ar fi asumat forma unei albine, alegându-şi drept locuinţă templul şi venerându-l acolo pe SHIVA.
 


 

5. Templul BHIMASHANKARAM

Deşi structura templului datează din jurul anului 1750, altarul a fost menţionat în literatura secolului 13. Conform scrierilor din SHIVA PURANA, JYOTIRLINGA Bhimashankaram este situat în munţii Brahmapur.

Templul se află pe vârful dealurilor Sahayadri, oferind o vedere amplă asupra fortului, a râurilor şi a munţilor dimprejur.

Bhimashankaram este strâns legat de legenda lui SHIVA, cel care l-a omorât pe demonul Tripurasura. Se spune că SHIVA şi-ar fi asumat, la cererea zeilor, forma lui BHIMA, iar sudoarea care îi curgea în timpul bătăliei cu groaznicul demon a format râul Bhimarathi.
 

 

6. Templul VISHWANATH din Varanasi

BENARES, oraşul situat pe malul râului GANGE a fost considerat din timpuri imemoriale centru de pelerinaj, fiind privit şi la ora actuală drept cea mai sfântă aşezare din India, locuinţa lui SHIVA însuşi.  

Se spune că acest loc îl încântă cel mai mult pe DUMNEZEU şi de aici îi vine şi numele de ANANDAKANANA. Oraşul mai este denumit şi KAASI deoarece se crede că Strălucirea Supremă a lui DUMNEZEU străluceşte aici, luminând calea credincioşilor către mântuire.

Templul VISHWANATH a fost distrus şi apoi refăcut de mai multe ori în decursul timpului. JYOTIRLINGA venerat aici este vizitat de milioane de pelerini în fiecare an.
 

 

 
7. Templul OMKARESHWAR

Acest templu este situat în Madhya Pradesh pe malul râului Narmada care se desparte în două formând o insulă foarte asemănătoare cu reprezentarea vizuală a sunetului sacru OM (AUM).

Legenda spune că muntele Vindhya s-a rugat lui SHIVA OMKARESHWAR în acest loc şi a primit binecuvântarea sa.

La cererea zeilor, SHIVALINGA s-a despărţit în două jumătăţi, una dintre ele devenind altarul de la Omkareswar, iar cealaltă formând JYOTIRLINGA templului Amareshwar situat în apropiere.
 

 

8. Templul VAIDYANATH

 
Situat în regiunea Bihar, altarul Vaidyanath JYOTIRLINGA este controversat printre şcolile filozofice hinduse, care îi atribuie locaţii diferite.
Vaidyanath este considerat a fi de asemenea şi un sanctuar SHAKTI PITTHA (altar în care este venerată contrapartea feminină a lui SHIVA).
Legenda spune că Ravana a meditat asupra lui SHIVA, rugându-l să facă invincibilă cetatea pe care o conducea. El a vrut să ridice muntele Kailash, iar SHIVA, văzând asta, l-a strivit cu degetul Său. Atunci, Ravana l-a implorat să îl ierte şi astfel SHIVA i-a dăruit unul dintre cele 12 JYOTIRLINGA.
 

 

9. Templul TRYAMBAKESHWAR

Situat în India de Vest, la 30 de km de oraşul Nasik, altarul JYOTIRLINGA de la Tryambakeshwar este antic, structura sa fiind refăcută în secolul 18. Menţiuni referitoare la Tryambakeshhwar găsim în PADMA PURANA.

Legendele vorbesc despre sfântul Gautama, care s-a rugat în această regiune lui SHIVA pentru a aduce fluviul GANGE să purifice împrejurimile. Apele sfinte au apărut atunci, sub forma râului Godavari, iar SHIVA şi-a stabilit aici reşedinţa în forma de TRYAMBAKA (cel cu trei ochi).

Toţi zeii au promis că vor coborî în această regiune binecuvântată, o dată la 12 ani, atunci când planeta Jupiter se va afla în zodia leului.
 

 10. Templul NAGESHWAR

 
Situat în Dwarka, regiunea Gujarat, JYOTIRLINGA Nageshwar este menţionat în RUDRA SAMHITA.
Altarul este cunoscut sub numele de NAGESHWAR MAHADEV (Domnul Şerpilor), fiind vizitat de mii de credincioşi în fiecare an. Se spune că acest faimos JYOTIRLINGA conferă protecţia împotriva oricăror otrăvuri.  
 
În conformitate cu tratatul SHIVA PURANA, un devot al lui MAHESHWAR, pe nume Supriya, a fost atacat şi luat prizonier împreună cu alţi oameni, de către demonul Daaruka. SHIVA a apărut atunci în forma sa de coloană de lumină şi i-a salvat.
 

 

11. Templul GRISHNESHWAR

Altarul JYOTIRLINGA de la Grishneshwar este un loc de pelerinaj antic, fiind situat în apropierea faimoaselor peşteri Ajanta Ellora. Templul mai este cunoscut şi sub alte nume cum ar fi Kusumeswarar sau Grushmeswara.

Legenda din SHIVA PURANA povesteşte că în aceste locuri trăia o femeie din casta Brahmanilor, pe nume Kushuma, care îl adora foarte mult pe SHIVA. Sora sa a devenit invidioasă pe ea, omorându-i fiul. Kushuma şi-a continuat ritualurile zilnice către SHIVA, iar MAHESWAR văzându-i devoţiunea i-a redat viaţa fiului său. Atunci, ea s-a rugat lui SHIVA să-i ierte sora. Supremul Stăpân a fost mişcat de generozitatea Kushumei apărând în faţa tuturor locuitorilor acelei regiuni ca JYOTIRLINGA.
 

12. Templul RAMESHWARAM

 
Acest templu închinat lui SHIVA este situat cel mai in sud dintre toate cele 12 JYOTIRLINGA.
Rameshwaram este construit pe o insulă în sud estul regiunii Tamil Nadu, fiind asociat cu RAMAYANA şi întoarcerea victorioasă a lui RAMA din Sri Lanka. Edificiul sfânt este renumit pentru turnurile şi coridoarele sale foarte lungi, frumoase şi bogat împodobite.
Legendele vorbesc despre cum RAMA l-a adorat pe SHIVA în acest altar şi de atunci JYOTIRLINGA de aici, se numeşte RAMALINGA, iar oraşul în care se găseşte templul, poartă numele de Rameshwaram.

 

 
 
 
Citiţi şi:

SHIVA manifestat ca un lingam de foc

Marea sărbătoare a lui SHIVA, MAHASHIVARATRI


yogaesoteric

8 decembrie 2010
 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More