Agenda digitalizării primește o lovitură – Retragerile de bani și circulația bancnotelor au crescut semnificativ în 2021

Ce s-a petrecut cu așa-zisul „mare salt înainte” către o societate fără bani cash, care urma să fie adus de pandemie? N-a mai rămas mai nimic din el, notează jurnalistul britanic Ross Clark în The Spectator.

Nimic nu pare să mai fi rămas din „lobby-ul nemilos care exploata pandemia ca să impună o nirvana în care am fi forțați să plătim electronic totul, fie cu cardul, fie cu telefonul”, notează jurnalistul.

Conform datelor date publicității de Poșta Britanică, în luna iulie a acestui an s-au înregistrat retrageri record din filialele sale, în valoare de 801 milioane de lire sterline, după cum remarcă Yahoo News. Cifra reprezintă o creștere de 8% față de luna anterioară și de 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste informații sunt corelate cu statisticile Băncii Angliei, cu privire la circulația bancnotelor. Între 2017-2020, se ajunsese la un platou de aproximativ 70,1 miliarde. Apoi, în 2021 valoarea a crescut la 80 de miliarde, iar apoi la 81,6 miliarde în 2022.

Motivele pentru această situație sunt simple, explică jurnalistul. În vremuri de criză, oamenii nu mai au încredere în bănci și preferă să-și țină banii în mână.

Al doilea ar fi legat de faptul că în timpuri tulburi, oamenii doresc să aibă un control mai mare al cheltuielilor. E știut faptul că „e mai ușor să te desparți de bani atunci când fluturi un card contactless, decât atunci când e nevoie să extragi, manual, bancnotele din portofel”.

Un aspect binecunoscut de industria plăților electronice.

În concluzie, scrie Clark, promotorii vieții fără bani cash ar face bine „să spere că băncile vor oferi o rată a dobânzii potrivită pentru depozitele noastre. E o strategie mai bună decât să încerce să ne convingă (eronat) că monezile și bancnotele împrăștie virusuri”.

Citiţi şi:
Dispariția banilor fizici este sinonimă cu dispariția libertății
Desfiinţarea banilor cash dorită de liderii capitalişti în lupta lor pentru control şi crearea pârghiilor de îmbogăţire a unui grup

 

yogaesoteric
21 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More