Agentul Oranj – arma chimică letală împrăștiată peste Vietnam: 26 fotografii cutremurătoare ale unor crime de război ale SUA trecute sub tăcere

 

Vreme de zece ani, în timpul războiului din Vietnam, Statele Unite au folosit un amestec toxic de două erbicide, numit „Agentul Oranj”, pentru a defrișa zone întinse din Vietnam acoperite de o junglă deasă, cu scopul de a ușura și eficientiza bombardamentele asupra bazelor inamice. Problema este că Agentul Oranj nu era numai un erbicid ci și o armă letală, conținând cantități mari de dioxină.

Agentul Oranj a fost descoperit în anul 1943 de către botanistul american Arthur Galston. În cadrul operațiunilor militare „Ranch Hand” (Mâna fermierului – n.tr.) și „Trail Dust” (Dâra de praf – n.tr.), între anii 1962 și 1971, armata SUA a folosit peste 20 de milioane galoane din mortalul coctail de erbicide (cca. 80 milioane litri) pentru a „stropi” sudul Vietnamului. Din păcate, Agentul Oranj a făcut mai mult decât să defrișeze întinsele arealuri de junglă, contaminând aerul, apa și sursele de hrană.

Potrivit site-ului History Rundown, dioxina în concentrații mari poate cauza inflamații severe ale pielii, plămânilor sau țesuturilor mucoase. În unele situații, toxicitatea poate provoca afecțiuni cronice obstructive ale plămânilor, edem pulmonar și chiar moartea. Dioxina este și un foarte puternic carcinogen, fiind cunoscut că poate afecta ochii, ficatul și rinichii și că poate cauza cancer laringian și pulmonar.

Ca rezultat al folosirii Agentului Oranj în timpul războiului din Vietnam, peste 400.000 de persoane au fost ucise sau mutilate și cel puțin 500.000 de copii s-au născut cu forme mai ușoare sau mai severe de deficiențe sau malformații.

În plus, peste 2 milioane de hectare de pădure și alte milioane de hectare de teren agricol au fost distruse. Se spune că Agentul Oranj a ucis de 10 ori mai mulți oameni decât toate celelalte arme chimice la un loc.

Întrucât, din punct de vedere „tehnic”, Statele Unite nu au încălcat legislația internațională, având semnate tratate de apărare cu guvernul Vietnamului de Sud iar acțiunile sale, în cea mai mare parte, au respectat aceste tratate, nu au existat reproșuri pentru folosirea Agentului Oranj ca armă chimică în timpul războiului. Asta nu înseamnă că sute de mii de oameni nu au suferit. Și suferă și în prezent.

În zilele noastre, multe victime ale Agentului Oranj trăiesc în așa-numitele „sate ale păcii”, comunități în care îngrijitorii voluntari se ocupă de ele, căutând să le ofere o viață cât de cât normală. Chiar și așa, cuvântul „normal” nu va avea niciodată înțeles deplin pentru cele mai multe dintre victime, mutațiile și malformațiile provocate de Agentul Oranj afectând în continuare populația și copiii din Vietnam. După cum relatează site-ul AllThatIsInteresting, cei care trăiesc în satele păcii sunt mai norocoși decât rudele lor. Conform rapoartelor, unele victime ale agentului chimic sunt prea deformate pentru a supraviețui după naștere.

„Există o cameră în spital în care se află conservate circa 150 de cadavre de copii mutilate în mod hidos, copii născuți morți de mamele lor”, relatează unul dintre voluntari. „Unii au două capete; alții au trupurile sau membrele uluitor de deformate. Cadavrele sunt păstrate ca mărturie privind efectele îngrozitoare ale armamentului chimic.”

Chiar și unii veterani americani ai războiului din Vietnam au avut de suferit consecințe grave la întoarcerea lor acasă, fiind înregistrate rate crescute de limfom, leucemie sau cancer. Cele mai ridicate rate de îmbolnăvire s-au înregistrat printre cei care au lucrat în mod direct cu Agentul Oranj.

În continuare vă prezentăm alte 24 de fotografii ale unor crime de război despre care SUA se prefac că uită:

 
1. Patru avioane zburând deasupra Vietnamului și împrăștiind chimicale.

 
2. Le Van O., un băiat de 14 ani născut fără ochi din cauza Agentului Oranj.

 
3. O fotografie din aer expunând efectele Agentului Oranj. Terenul din stânga este nestropit, cel din dreapta este stropit.

 
4. Nu toate chimicalele au fost stropite din aer. Acești soldați împrăștie erbicidele de pe un vehicul, luând contact de aproape și în mod direct cu periculoasele chimicale.

 
5. Un băiat de zece ani, născut fără mâini, scrie în caietul de clasă.

 
6. Un băiețel de 5 ani, născut orb și mut din cauza Agentului Oranj stă la fereastra zăbrelită a unui orfelinat.

 
7. Soldații de la sol ajută la împrăștierea agentului oranj în junglă, expunându-și pielea la periculoasele chimicale.

 
8. Kan Lay, o mamă în vârstă de 55 de ani, își ține în brațe fiul având 14 ani născut cu dizabilități severe din cauza Agentului Oranj.

 
9. Tran Thi Nghien își îmbăiază fiica cu handicap, o victimă a Agentului Oranj incapabilă să-și poarte singură de grijă.

 
10. Hoang Duc Mui, veteran vietnamez, le vorbește veteranilor americani în timpul unei vizite în Satul Prieteniei, adăpostul din Hanoi al victimelor Agentului Oranj.

 
11. Soldat încercând să se spele, după împrăștierea Agentului Oranj, chiar în apa la a cărei poluare ajutase mai devreme.

 
12. Veteran american arătându-și eczemele întinse de pe mâini cauzate de lucrul cu Agentul Oranj. Sub haine, eczemele acoperă jumătate din suprafața trupului.

 
13. Elicopter împrăștiind Agentul Oranj.

 
14. Locotenentul Kathleen Glover îngrijind un copil orfan vietnamez.

După război, la întoarcerea acasă, locotenentul Glover a aflat că are limfom non-Hodgkin cauzat de expunerea la Agentul Oranj.

 
15. Bărbat cerșind bani lângă o catedrală. S-a născut cu mâinile deformate din cauza Agentului Oranj, fiindu-i imposibil să-și găsească ceva de lucru.

 
16. Un grup de avioane americane zburând deasupra junglei și împrăștiind chimicalele menite să omoare copacii de sub ele.

 
17. Un copil născut fără ochi într-un orfelinat în care sunt îngrijiți 125 de copii, toți născuți cu dizabilități cauzate de Agentul Oranj.

 
18. Elicopter american împrăștiind Agentul Oranj peste terenurile agricole vietnameze.

 
19. Nguyen Xuan Minh, un băiețel de 4 ani născut cu diformități severe cauzate de Agentul Oranj.

 
20. O grămadă uriașă de butoaie de 55 galoane, pline cu Agentul Oranj, așteptând să fie împrăștiate peste poporul vietnamez.

 
21. Nguyen The Hong Van, o fetiță de 13 ani, născută cu malformații ale pielii și cu handicap mintal. A crescut lângă o zonă în care era depozitat Agentul Oranj.

 
22. Personal militar demonstrând cum trebuie tratate scurgerile de Agent Oranj, aparent mult mai conștienți de pericolul chimicalelor pe care le folosiseră până atunci.

 
23. Profesorul Nguyen Thi Ngoc Phuong împreună cu copiii născuți cu handicap de care are grijă. Toți s-au născut cu deficiențe cauzate de Agentul Oranj.

 
24. A treia generație de copii victime ale Agentului Oranj.

Să nu uităm nici de crimele de război comise de Statele Unite în Coreea de Nord, când aviația a ucis 20% din populaţie.

Citiți și:

Cu ce substanță chimică au îmbolnăvit americanii peste un milion de vietnamezi în timpul războiului din Vietnam

Substanţele toxice din mediu afectează nu numai organismul expus ci şi urmaşii fiinţei respective, prin moştenire epigenetică trans-generaţională

 

yogaesoteric
23 noiembrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More