Ai vrut maşină electrică pentru a face economii? Ţeapă! Plăteşti cel puţin la fel de mult ca la benzină sau diesel

Degeaba oferă statul 10.000 de euro, programul nu atrage românii

Cu toate scumpirile din domeniul energetic, nu mai este nicio şmecherie să-ţi cumperi maşină electrică. Pentru protecţia mediului, rămâne cea mai viabilă variantă, desigur.

Dacă este să gândim cu buzunarul, un „plin” la autoturismele electrice a ajuns să te coste cel puţin la fel de mult ca la o maşină cu motor termic.

Dai 100 euro ca să mergi 1000 km

O mașină electrică va consuma pentru 1.000 km aproximativ 190 kWh. Pentru aceeași distanță, o mașină clasică va consuma, în funcție de combustibil, aproximativ 70 litri de benzină, respectiv 60 de litri de motorină.

La un calcul simplu, avem următorul rezultat: șoferii de mașini verzi care vor încărca la stațiile publice vor scoate din buzunar peste 470 de lei, la fel ca cei care merg cu o mașină pe diesel sau benzină. Doar cei care își încarcă acasă vor ieși mai ieftin. Însă riscă să nu se mai încadreze în plafonul subvenționat de stat.

Maşina electrică, mai ieftină la întreţinere

Dar comparaţiile se opresc aici. Asemănările de costuri între maşinile electrice şi cele cu motor termic se opresc aici. Din punct de vedere al cheltuielilor pentru consumabile, „electricele” sunt mai rentabile.

Pentru mașinile electrice, consumabile sunt mai ieftine ca celelalte. Pentru un Volkswagen electric, revizia de la 25.000 de kilometri a fost 435 de lei, cu tot cu filtrul de polen.

La o mașină pe benzină sau motorină, revizia la același număr de kilometri este undeva la 1.200 de lei”, a explicat un specialist în domeniu.

Singurul consumabil al unei mașini electrice este filtrul de polen. Producătorii mașinilor clasice au început să eficientizeze la rândul lor perioadele de revizie, semn că simt presiunea concurenței.

A renunţat la „electrică”

Altfel, un șofer a decis să renunțe la mașina electrică pe care a condus-o timp de doi ani, după ce a făcut un bilanț și a descoperit mai multe probleme.

Românul a cumpărat în urmă cu doi ani o mașină electrică de la Opel, e-Corsa, după ce s-a documentat și a cercetat piața timp de 4 luni.

Știu, mulți vor spune, pe bună dreptate, panouri solare, acasă e 0,7 ron/kWh… preț care te poate ține 3-400 km maxim.

Din păcate nu îți poți lua prețul plătit acasă cu tine în concediu sau la un drum mai lung, cum nici nu poți avea un consum mai bun de 15 kWh/100km la viteze de autostradă cu AC pornit pe o mașină de peste 1,5 tone”, a menţionat şoferul.

Citiți și:
Prelungirea duratei de viață a vehiculelor convenționale ar proteja mediul mai mult decât introducerea mașinilor electrice, arată un studiu realizat în Japonia
Mai merită să-ţi cumperi maşină electrică? Te costă mai scump decât motoarele diesel și pe benzină. Test comparativ Dacia Spring – BMW

 

yogaesoteric
11 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More