Mai merită să-ţi cumperi maşină electrică? Te costă mai scump decât motoarele diesel și pe benzină. Test comparativ Dacia Spring – BMW

Mari bătăi de cap pentru românii care şi-au cumpărat o maşină electrică, în urma celor mai recente decizii luate de guvern.

Nemulţumirea pleacă de la costul în creştere al energiei electrice, dar şi de la decizia guvernanţilor de a reduce plafonul până la care prețul energiei va fi compensat, precum și costurile foarte mari în cazul depăşirii acestui plafon.

E mai rentabil motorul diesel sau pe benzină

Pe fondul creșterilor prețurilor la energie se dovedește că sunt mai rentabile motoarele pe benzină și motorină (n.r. – chiar dacă prețurile la carburanți au crescut cu 50%).

Proprietarii de mașini electrice care, normal, își pun seara mașina la încărcat acasă, depășesc clar plafonul de 255 kWh/lună din OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică.

Iată care sunt tarifele la energie, în România, pentru consumatorii casnici:

  • Consum lunar până în 100 kWh: 0,68 bani, TVA inclusă
  • Consum lunar între 100 și 255 kWh: 0,80 de bani, TVA inclusă
  • Consum lunar peste 255 kWh: prețul de pe piață

Cât te costă „plinul” pentru Dacia Spring și pentru BMW

Plinul pentru Dacia Spring, cea mai ieftină mașină electrică de pe piață, care dispune de o baterie cu o capacitate de 27,4 kWh, costă, la liber, 19 lei la Hidroelectrica (0,69 lei/kWh) sau până la 145 lei la Enel.

Pentru un BMW iX Xdrive50, cu o baterie de 105,2 kWh, plinul făcut acasă pornește de la 72 lei la Hidroelectrica.

Cu „Enel Fix Relaxat” (5,30 lei/kWh) ajunge la 557 lei, cu „E.ON Cool Electric” (2,93 lei/kWh) la 308 lei, cu „CEZ Rezidențial” (4,56 lei/kWh) la 480 lei și la, atenție, 1.169 lei la We Power Team SRL (11,11 lei/kWh).

Într-un comunicat oficial, BMW spune despre viitoarele sale modele electrice că vor avea o autonomie mai mare cu 30% față de actualele modele cu zero emisii. Aceasta va fi posibil datorită unor baterii noi, care vor fi reproiectate pentru a fi mai eficiente și mai accesibile.

Celulele bateriilor vor fi complet regândite, în sensul în care acestea vor fi celule rotunde. Acestea vor înlocui actualele celule, construite în forma unor prisme. BMW spune că noile celule rotunde vor avea un diametru de 46 de milimetri. În funcție de model, acestea vor avea două înălțimi diferite.

Citiți și:
Prelungirea duratei de viață a vehiculelor convenționale ar proteja mediul mai mult decât introducerea mașinilor electrice, arată un studiu realizat în Japonia
Giganții tehnologiei deschid pârtia prăbușirii economice

 

yogaesoteric
13 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More