Albinele îi părăsesc pe oameni

 
de Mihai Vasilescu

De peste 50 de milioane de ani, arată cercetătorii, albinele muncesc neîncetat în folosul oamenilor. Munca lor nu ar putea fi înlocuită de nimic, căci dacă ele nu ar poleniza plantele şi pomii, oamenii nu ar avea deloc legume, cereale sau fructe. Fără ele plantele nu s-ar putea înmulţi şi deci nu ar supravieţui şi, în consecinţă, nici animalele nu ar avea ce mânca. Adăugând la aceasta numărul impresionant de produse apicole pe care oamenii le utilizează de pe urma albinelor, s-ar putea spune că ele sunt indispensabile omenirii. Aceasta l-a făcut pe Albert Einstein să afirme: „Dacă într-o zi albinele ar dispare, omul nu va mai avea decât câţiva ani de trăit”. Şi iată că astăzi familii întregi de albine dispar fără urmă.  Să se fi supărat albinele pe omenire?

Dispariţii misterioase în ritmuri alarmante

Malformaţii, dezorientare, tulburări de comportament, albinele prezintă tot mai multe simptome care indică o stare fragilă de sănătate. Unele dintre ele nu mai reuşesc să îşi recunoască stupul şi rătăcesc până mor de frig. Altele ajung să fie într-un mod inexplicabil respinse de albinele din familia lor şi sunt pur şi simplu omorâte când vor să intre în stup. Începând încă din 2006, ceva şi mai tragic se petrece cu albinele. Familii întregi dispar fără urmă. În stupii părăsiţi mai rămân doar Regina, larvele, ouăle şi trântorii care oricum nu pot supravieţui fără lucrătoare.

Apicultorii spun că albinele nu mor niciodată în stup, faptul de a găsi albine moarte în apropierea acestuia fiind chiar un important semn că ar putea exista o boală în colonie. Când simte că este pe moarte, albina părăseşte pur şi simplul stupul, eliminând astfel riscul de a-i contamina pe ceilalţi membrii ai familiei.  Însă în acest caz nu s-au găsit deloc albine moarte în jurul stupilor şi nici măcar în zonele limitrofe. Albinele dispar pur şi simplu fără urmă.  

Boala colapsului coloniei (Colony Collapse Disorder) a apărut mai întâi în Florida, SUA. Fenomenul s-a răspândit rapid pe tot teritoriul Statelor Unite, apoi în Canada, Europa şi Asia. Numai în SUA numărul de stupi ocupaţi a scăzut de la 2,4 milioane la 900.000. În Taiwan se estimează că au dispărut 10 milioane de albine în doar două luni,  iar în Germania  numărul de albine a scăzut cu 25% şi, în cazuri izolate, chiar cu 80%.

Cauze posibile


Oamenii de ştiinţă au început să studieze fenomenul, încercând să găsească o explicaţie. S-a vorbit la început despre un virus, apoi s-a descoperit că albinele au toate motivele să fugă de oameni. În schimbul muncii lor pline de dăruire, oamenii de astăzi le otrăvesc cu insecticide şi pesticide şi modifică genetic plantele, făcând polenul acestora să devină toxic.

„Este imposibil ca insecticidele şi pesticidele să nu aibă niciun impact asupra albinelor. În mod evident, insecticidele se află în polen şi în nectar. Albinele nu le pot evita şi de aceea le consumă. Totuşi, pesticidele nu sunt singura cauză.”, arată Bernard Vaissière, om de ştiinţă francez care a studiat fenomenul.

Noile organisme modificate genetic, tot mai mult introduse în rândul culturilor sub pretextul creării de super-producţii agricole, contribuie şi ele la fuga albinelor. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Jena, Germania au realizat în 2004 o serie de studii privind polenul provenit de la porumb modificat genetic. Ei au hrănit mai multe familii de albine timp de şase săptămâni cu un astfel de polen şi au constatat că substanţele (toxice) introduse în porumb pentru a-l face mai rezistent faţă de dăunători erau prezente în corpul albinelor într-o cantitate de 10 ori mai mare decât erau prezente iniţial în porumb. Cercetările au fost apoi blocate.

Radiaţiile emise de releele de telefonie mobilă, tot mai numeroase, completează răul făcut de agenţii chimici şi genetici. Acestea interferează cu sistemul de navigaţie al albinelor, împidicându-le să se orienteze. Conform unui studiu realizat la Universitatea Landau din Germania, albinele nu se mai întorc în acei stupi care sunt amplasaţi lângă relee de telefonie  mobilă.  Dr. Jochen Kuhn, conducătorul studiului, a avertizat totodată că omenirea nu poate supravieţui dispariţiei albinelor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Alimente miracol

De ce sunt oamenii indiferenţi?


yogaesoteric
21 mai 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More