AMANASKA YOGA – YOGA non-mentalului (II)

de Iulia Bontaș
 
Citiți articolul anterior,

Introducere în TARAKA YOGA – YOGA non-mentalului

„Omagiu etern Ţie, Supremă Fiinţă Divină, Maestru al tuturor Maeştrilor, care eşti încarnarea supremei Beatitudini a celei mai profunde absorbţii în Inima divină, al cărui nectar al nemuririi înlătură pentru totdeauna iluzia otăvitoare a lumii aparenţelor (SAMSARA). Nepreţuit este pentru noi nectarul cuvintelor Tale ce revelează această supremă cunoaştere a lui AMANASKA ce conferă suprema Beatitudine şi învingerea  tuturor dificultăţilor.”
(Omagiul înţeleptului Vamadeva către Supremul Guru, ISHVARA)


„Lăsaţi întotdeauna deoparte ceea ce este material, mental şi tot ceea ce produce tulburare, orientăţi-vă mereu către  ceea ce este fără de pată, aflat dincolo de minte şi de aparenţele exterioare.”
„Uma, SHAKTI cea primordială, este cea care a primit anterior aceste revelaţii divine de la Mine. Acum tu singur eşti cel care le primeşti datorită acţiunilor tale meritorii din vieţile anterioare.”
„Cunoscând şi punând în practică această metodă, yoghinii împreună cu 21 de membri (descendenţi) ai familiei lor se vor îndrepta către starea de eliberare. Ce ar putea să vrea mai mult cei a căror dorinţă supremă este aceasta?”
 (AMANASKA YOGA – tratatul revelat de Ishvara înţeleptului Vamadeva)

Dialogul dintre Ishvara, manifestarea directă şi concretă a Divinităţii, Supremul Stăpân al întregului macrocosmos, şi înţeleptul Vamadeva ne revelează în cele 198 de versete ale tratatului AMANASKA YOGA esenţa şi efectele spirituale profunde care apar în urma practicării cu perseverenţă a acestei forme de YOGA pe care deja am descris-o anterior în articolul nostru: „Introducere în TARAKA YOGA – yoga nonmentalului” atunci când este atinsă de către RAJA YOGHIN absorbţia profundă (LAYA) în starea supramentală de conştiinţă numită AMANASKA ce conduce la revelarea Realităţii ultime.

Există o strânsă legătură între HATHA YOGA şi AMANASKA YOGA. Numele însuşi, AMANASKA, care literal înseamnă „fără minte”, sugerează faptul că este vorba despre o formă de YOGA guvernată de către unul dintre principiile principale ale sistemului HATHA YOGA şi Alchimiei: oprirea minţii determină oprirea fluxului manifestării iluzorii. În AMANASKA YOGA starea de AMANASKA opreşte (VILAYA) mintea, ceea ce conduce la oprirea respiraţiei, determinând transcenderea oricărei forme de conceptualizare şi atunci când totul se opreşte Realitetea supremă (PARAM TATTVA) ce opreşte însăşi mişcările SAMSARA-ei se manifestă.
 
În AMANASKA YOGA  este abordată o formă de SHAMBHAVA MUDRA (starea de abandon total şi necondiţionat în Conştiinţa Divină Supremă) conduce la sterea de UNMANA (nonmentalul) prin trezirea lui KUNDALINI şi ascensiunea ei prin SUSHUMNA NADI pentru a se unifica în final cu SHAMBU (SHIVA) în SAHASRARA.

Dar însăşi Suprema Fiinţă Divină, ISHVARA, ne revelează:
„Vorbesc despre cea mai înaltă cunoaştere prin care Realitatea supremă este revelată şi prin care orice înlănţuire, cum este capcana iluziei este sfărâmată.”(…)
„Este numită Realitate ultimă acea Realitate supremă din care totul provine, în care totul subzistă şi în care totul în final se dizolvă.”
„Este numită Realitate ultimă acea Realitate care este dincolo de existenţă şi nonexistenţă, care este dincolo de naştere şi moarte şi dincolo de orice conceptualizare.”

Continuând apoi cu descrirea metodei practice care conduce la absorbţia conştiinţei în această Realitate ultimă şi la apariţia stării de AMANASKA, sunt punctate etapele succesive ale desfăşurării întregului proces: disoluţia gândirii discursive şi resorbţia fluxului respirator, resorbţia obiectelor simţurilor şi apoi a întregii lumi exterioare, yoghinul percepându-se pe sine însuşi la această etapă în tot, stabilindu-se acum fără nici un efort în supremul Brahman.

Sunt indicate apoi efectele spirituale extrem de profunde la care conduce această practică, în funcţie de întervalul de timp în care starea profundă de absorbţie în Realitatea supremă este menţinută.

Astfel, dincolo de atingerea chiar şi pentru un moment a Realităţii ultime, care va atrage după sine ulterior noi şi noi pătrunderi, pentru yoghinul care pătrunde în starea de absorbţie pentru o perioadă de 6 momente, se spune în acest tratat, starea de pace profundă va fi atinsă, apoi suflurile subtile se vor linişti, respiraţia va deveni foarte superficială, iar în cazul unei perioade de absorbţie care va dura timp de 12 respiraţii, NADI-ul secret al inimii va începe să vibreze şi apoi un sunet subtil va fi auzit, orice dorinţă va înceta şi nectarul subtil al nemuririi (SOMA) se va revărsa în finţa sa, energia pranică va antrena trezirea şi ascensiunea energiei KUNDALINII prin SUSHUMNA, producând orirea respiraţiei şi a minţii.

Pe măsură ce durata timpului de menţinere a stării de absorbţie creşte, o micuţă flacără  (scânteie de lumină) va putea fi observată de yoghin în inima sa, pentru ca apoi:
„Atunci când yoghinul va rămâne în starea de absobţie timp de o jumătate de zi, Realitatea supremă a propriului său Sine se va manifesta şi câmpul conştiinţei sale se va expansiona în întregul Univers.”

Durata absorbţiei în această stare profundă crescând, yoghinul va dobândi treptat capacitatea de a percepe mirosurile şi gusturile la distanţă, de a vedea şi simţi (atingeri) la distanţă, de a auzi la distanţă, cunoscând tot ceea ce se petrece în întregul Univers.

El nu va mai fi afectat de foame, sete, de nici o slăbiciune sau boală şi apoi treptat puterea cuvântului va fi dobândită de către el. Astfel yoghinul va putea călători la voinţă într-o clipă oriunde doreşte. Toate cele 8 SIDDHI-uri vor fi dobândite, yoghinul atingând apoi starea de suveranitate asupra întregului Univers şi puterea de a controla elementele.
„Yoghinul care rămâne în starea de absorbţie continuu timp de 24 de ani dobândeşte puterea de control asupra lui SHAKTI-TATTVA. Într-adevăr fiinţa sa  este constituiă tatunci  în totalitate din acest element.”
„El priveşte întregul Univers ca şi cum ar fi o perlă în mâna sa, pe deplin stabilizat, natura sa esenţială fiind acum pe deplin localizată în propriul său corp, el bucurându-se plenar de Beatitudinea Realităţii supreme.”
„Nici măcar disoluţia (resorbţia) Universului material creat de către Brahma, menţinut de către Vishnu şi resorbit în final de către Shiva nu îl va afecta, un astfel de mare yoghin bucurându-se nestigherit de Realitatea supremă precum marile suflete cum ar fi Bhrishandu şi alţii.”

 
 

Citiți și:

KUNDALINI – uriaşa energie latentă a fiecărei fiinţe umane (I)

Raja Yoga permite realizarea propriei noastre perfecţiuni

Hatha Yoga

 


 

yogaesoteric

13 iunie 2011

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More