Amarantul a fost numit de unii cercetători planta ideală a secolului XXI

 

Mulți oameni de știință consideră că amarantul este planta ideală a secolului XXI.

Unicitatea amarantului constă în valoare nutritivă neobișnuit de ridicată și comestibilitatea tuturor părților sale: tulpini, frunze, semințe. Studiile efectuate în ultimele decenii au dezvăluit o multitudine de posibilități de utilizare a amarantului pentru tratamentul și prevenirea diferitor boli.

Amarantul este un produs alimentar excelent, iar uleiul și semințele germinate au proprietăți uimitoare de vindecare, eliminând cele mai grave probleme de sănătate.

Rădăcinile, tulpinile, frunzele, florile și semințele, într-o măsură sau alta, sunt o sursă de ulei, amidon, vitamine, pectină, caroten, proteine, oligoelemente, săruri minerale, zahăr.

Compoziția chimică unică a amarantului a determinat larga utilizare a sa în calitate de agent terapeutic. Aztecii au folosit amarantul pentru a-și hrăni copiii nou-născuți, iar boabele de amarant erau luate de războinici în expedițiile grele ca sursă de putere și sănătate. Fiind o farmacie adevărată, amarantul era folosit pentru a trata familiile regale din India antică și din China.

În prezent, amarantul este utilizat cu succes în diferite țări în tratamentul proceselor inflamatorii ale sistemului urogenital la femei și bărbați, hemoroizilor, anemiei, avitaminozei, pierderii de energie, în diabet, obezitate, nevroză, diverse afecțiuni ale pielii și arsuri, stomatită, parodontită, ulcer gastric și duodenal, ateroscleroză.

Preparatele care conțin ulei de amarant reduc cantitatea de colesterol din sânge, protejează organismul de efectele radiațiilor și promovează resorbția tumorilor maligne datorită scualenului – o substanță unică care se află în compoziția sa.

Scualenul a fost descoperit pentru prima oară în 1906. Dr. Mitsumaro Tsudzhimoto din Japonia a extras din ficatul unui rechin care trăiește la mare adâncime un extract care mai târziu a fost identificat drept scualen (din lat. squalus – rechin). Din punct de vedere biochimic și fiziologic, scualenul este un compus biologic, o hidrocarbură naturală nesaturată.

Scualenul le permite rechinilor să supraviețuiască în condiții de hipoxie severă (conținut scăzut de oxigen) atunci când înoată la adâncimi mari. La oameni, el este utilizat în calitate de agent anticancerigen, antimicrobian și fungicid, deoarece s-a demonstrat că insuficiența oxigenului și leziunile celulare oxidante sunt principalele cauze ale îmbătrânirii organismului, precum și ale apariției și dezvoltării tumorilor.

Datorită proprietăților sale extraordinare, scualenul întinerește celulele și, de asemenea, inhibă creșterea și răspândirea tumorilor maligne. În plus, scualenul este capabil să crească rezistența sistemului imunitar al organismului de câteva ori, asigurându-i astfel rezistența la diferite boli.

Deși descoperit la rechini, cercetările au arătat că cel mai mare conținut de scualen este conținut în uleiul din boabe de amarant.

Cercetările biochimice efectuate asupra scualenului au scos la iveală multe alte proprietăți valoroase ale acestuia.

În medicina populară, uleiul de amarant este utilizat pentru eczeme, boli fungice de piele, acnee, herpes, cicatrici sau arsuri. În prezent tratamentul cu amarant și medicamente bazate pe acesta este revitalizat și dezvoltat.

Amarantul conține multe vitamine, minerale și oligoelemente, substanțe biologic active (rutină, amarantină, vitaminele C și E) care-i sporesc semnificativ proprietățile antioxidante. În plus, această plantă minunată oferă un puternic efect de regenerare și întinerire, consolidează sistemul imunitar, ajută la contracararea efectelor radiațiilor, la curățarea organismului de sărurile metalelor grele, substanțe toxice, radionuclizi. De asemenea, ajută la creșterea nivelului de hemoglobină și la o creștere semnificativă a numărului de globule roșii din sânge.

Sub formă de macerat la rece este folosit ca agent hemostatic pentru afecțiuni hepatice și cardiace, pentru tratamentul tumorilor, infecțiilor și tulburărilor gastrointestinale. Se menționează că maceratul de semințe râșnite, băut zilnic timp de o săptămână, poate vindeca enurezisului la copii.

În general, se poate spune că uleiul, sucul, maceratul la rece și frunzele proaspete de amarant au un efect puternic de vindecare și profilactic pe termen lung asupra întregului organism.

Amarantul cunoaște o utilizare tot mai mare și în cosmetică. Datorită substanțelor biologic active conținute în toate părțile sale, are un efect de protecție, de îmbunătățire a sănătății și de întinerire pe termen lung asupra pielii, părului și unghiilor. Loțiunile, măștile, compresele pe bază de amarant hidratează, hrănesc, înmoaie și netezesc pielea, făcând-o să fie catifelată și redându-i prospețimea. Utilizat pentru îngrijirea părului, amarantul întărește rădăcinile, stimulează creșterea și restaurarea structurii firelor de păr, le redă elasticitatea și strălucirea.

Rețete

Loțiuni
Sucul proaspăt este folosit ca loțiune pentru îngrijirea pielii feței și a gâtului.
Se poate folosi și maceratul la rece: Peste 1 lingură de plantă uscată (sau 2-3 frunze proaspete) se toarnă un pahar de apă pură de izvor, se lasă la macerat 6 ore și apoi se strecoară. Se șterg fața și gâtul de 3-4 ori pe zi.

Măști

1) pentru toate tipurile de ten: 2 linguri de suc se amestecă cu 2 linguri de smântână, se întinde în strat subțire pe pielea feței și a gâtului și se lasă timp de 15-20 de minute. Se spală cu apă caldă.
2) pentru pielea grasă: planta proaspătă se amestecă cu fulgi de ovăz și se mărunțește fin. Amestecul sub formă de mască este aplicat pe piele și se lasă timp de 15-20 minute; se spală cu apă caldă. Apoi se pune pe față timp de 5 minute un șervețel umed, rece îmbibat în macerat la rece de amarant.
3) pentru pielea uscată: 2 linguri de suc, un gălbenuș de ou, 1 linguriță de smântână degresată, 3-4 picături de ulei de amarant. Ingredientele se amestecă și se pune masca pe piele. După 20 de minute se spală cu apă caldă.

Îngrijirea părului

Spălarea părului cu macerat la rece de amarant are un efect de condiționare. Prepararea maceratului: peste 3 linguri de frunze uscate zdrobite sau 6-8 frunze proaspete se toarnă apă pură de izvor sau apă plată într-un vas cu o capacitate de 1 litru. Se lasă la macerat o zi. Se diluează cu apă călduță într-un raport de 1:1. Se aplică de 1-2 ori pe săptămână.

Macerat pentru baie

Peste 300-400 g de frunze se toarnă 2 litri de apă pură de izvor sau apă plată, se lasă la macerat 6-8 ore și apoi se strecoară. Maceratul se toarnă peste apa din baie și se stă în apa pregătită astfel timp de 20 de minute.

În alimentație
Nu este deloc dificil să inventezi salate cu amarant, deoarece se asociază bine cu orice legume pentru salată. Este nevoie doar să-l adăugați când vă preparați o rețetă deja cunoscută.


Citiți și:

Regimul alimentar YANG 
O mulțime de informații despre semințele de chia: beneficii, proprietăți, rețete (I) 

 

yogaesoteric
6 septembrie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More