Analiști din SUA recunosc crearea de către Rusia a unui „univers” fără dolari

Cu minuțiozitate, Rusia a creat un „univers” alternativ, unde dolarul nu mai deține rolul dominant, deoarece Moscova a anticipat scindarea Occidentului cu mult înainte de a începe operațiunea specială de apărare a Donbassului, se arată într-un articol apărut în publicația conservatoare The American Thinker și preluat de cotidianul Izvestia.

Planul de eliberare a economiei mondiale de supremația dolarului a fost elaborat cu mult înainte de introducerea celor mai recente sancțiuni legate de operațiunea specială a Rusiei. În timp ce Statele Unite priveau lumea în curs de dezvoltare ca un univers simpatic, dar total diferit, se pare că Rusia a reușit să interacționeze cu lumea în curs de dezvoltare de la egal la egal”, scrie autorul articolului.

Semnatarul materialului arată că Moscova s-a pregătit pentru ruperea relațiilor cu Occidentul înainte de începutul secolului al XXI-lea, investind în crearea unui sistem de susținere global în Asia, Africa și America Latină. Acum, liderii Braziliei, Africii de Sud, Chinei și Indiei au toate motivele să-l susțină pe președintele Rusiei.

Acest aspect explică de ce multe țări au refuzat să susțină sancțiunile pe care le-au cerut Statele Unite”, scrie jurnalistul pentru The American Thinker.

Se precizează, totodată, că sancțiunile introduse de Occident împotriva Rusiei nu au funcționat din cauza numărului mic de țări care au dorit să adere la ele.

Condamnând Rusia și rupând-o de lumea pe care noi o cunoaștem, am jucat, probabil, în favoarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, dându-i semnalul de a ne izola pe noi de o lume necunoscută nouă – lumea BRICS și MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria și Turcia – n.r.)”, se arată în articol.

După cum amintește Izvestia, la 14 aprilie, directorul primului departament pentru țările CSI din cadrul MAE rus, Mihail Evdokimov, a anunțat că statele Uniunii Economice Eurasiatice (EAUE), din care fac parte Rusia, Armenia, Belaruss, Kazahstan și Kîrgîzstan, precum și Moldova, Uzbekistan și Cuba, care au statut de observatori, urmăresc în decontările lor reciproce să se îndepărteze de dolar, peste 70% din aceste operațiuni efectuându-se în valute naționale înainte încă de impunerea ultimelor sancțiuni.

La 31 martie, președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat construirea noului sistem BRICS fără dolari.

La 23 martie, președintele Putin a anunțat, în contextul noilor sancțiuni introduse de Occident din cauza situației din Ucraina, că Moscova trece la plata în ruble a livrărilor de gaze în țările neprietenoase. Livrările de carburanți continuă în conformitate cu volumele și prețurile, cu principiile de formare a prețurilor prevăzute în contractele încheiate anterior.

Citiți și:
Rusia se deconectează progresiv de Europa
Putin dă o lecție de suveranitate și demnitate în fața aroganței și sancțiunilor arbitrare

 

yogaesoteric
21 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More