Rusia se deconectează progresiv de Europa

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat la întoarcerea sa de la Moscova că este foarte îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a se angaja într-un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană (UE) şi i-a îndemnat pe liderii europeni „să acţioneze în consecinţă”, ceea ce ar putea include sancţiuni, informează AFP.

Josep Borrell şi Serghei Lavrov

Autorităţile ruse nu au vrut să beneficieze de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va fi necesar să acţionăm în consecinţă. (…) Statele membre vor decide care vor fi următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”, a declarat Borrell într-un mesaj postat pe contul său de Twitter la revenirea de la Moscova.

Am revenit la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei” a scris Borrell.

Întrevederea mea cu ministrul (rus Serghei) Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre) Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Josep Borrell îşi justifică misiunea prin necesitatea de „a-i întâlni pe alţii în propria lor ţară, chiar în momentul când evenimente nefaste au loc, pentru a ne permite să evaluăm mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care să le luăm”. „Prefer aceasta în loc să rămân reactiv şi să aştept ca evenimentele să se desfășoare. Dacă vreţi o lume mai sigură mâine, este necesar să acţionăm azi cu hotărâre şi să fim gata să ne asumăm riscuri”, a conchis el.

Europa a criticat vehement decizia unui tribunal rus de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe activistul anticorupţie Serghei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, precum şi represiunea împotriva manifestanţilor pro-Navalnîi care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane.

Moscova a anunţat expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia i-a acuzat pe diplomaţii respectivi că au participat la mitinguri „ilegale” pe 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi. Ţările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Citiți și:
Europa va plăti scump pentru noile sancțiuni antirusești
Maria Zaharova dă în vileag activitatea subversivă a NATO și a Occidentului în Rusia

yogaesoteric
1 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More