Analiză. Armata teroriştilor, în adormire. Extremiștii din Europa care au luptat alături de ISIS s-au întors acasă

 

O analiză publicată anul trecut arată că 5.600 de cetățeni din 33 de ţări, care au plecat în Siria şi Irak pentru a lupta alături de ISIS, s-au întors acasă. Cel puţin 1.400 dintre ei sunt din Europa.

Pericolul din inima Europei

Grupul Soufan, condus de un fost agent FBI care a anchetat sute de cazuri de terorism, a analizat pe larg problema întoarcerii acasă a europenilor care s-au alăturat ISIS în Siria şi Irak. Statisticile arată că 30% din cei 5.000 de cetățeni ai Uniunii Europene care au luat această decizie s-au întors în orașele de unde au plecat. Cei mai mulţi au revenit în Franța, Belgia, Marea Britanie şi Germania. Marea problemă a autorităților este că nu ştiu cine sunt acești mercenari ai ISIS şi cât de periculoși sunt. Interpol a reușit să introducă în baza de date mai puţin de jumătate din numărul total. Specialiștii Soufan estimează că acești oameni se vor acomoda cu greu în comunitățile lor, departe de atrocitățile de pe frontul ISIS.

Psihologii care au analizat fenomenul au concluzionat că acești oameni au plecat de acasă pentru că nu se puteau integra în societate, nu-şi găseau scopul în viaţă. Acum, după ce au petrecut câțiva ani alături de fundamentaliștii din armata ISIS, ar putea accepta ușor să contribuie la organizarea unui atentat chiar la ei acasă.

Din 2014 şi până în prezent, ISIS a organizat 143 de atacuri teroriste în 29 de ţări. Efectele sunt dramatice: peste 2.000 de oameni au fost ucişi.

Care este profilul luptătorului străin

De regulă, are între 18 și 29 de ani, dar au fost și situații în care în zonele de conflict au ajuns și adolescenți europeni de 15, 16 ani. Sunt din a treia sau a patra generație de imigranți veniți în Europa, foarte puțini aveau pregătire militară. La început, au fost învățați cum se folosește o pușcă automată. După câteva săptămâni au ajuns direct pe front. Pentru mulți a fost prima, dar și ultima bătălie reală la care au luat parte.

Sute de arestări pentru terorism în Europa

Într-un raport, specialiștii Europol (serviciul de poliţie al Uniunii Europene) spun că, în 2016, 142 de persoane au murit în urma atacurilor teroriste care au avut loc în Europa, iar 379 au fost rănite. Mai bine de trei sferturi dintre mandatele de arestare au fost date în Franța. Chiar dacă pare surprinzător, cele mai multe atentate au fost organizate de separatiști extremiști, grupări de extremă stângă și de extremă dreaptă.

Raportul Europol arată că doar 13 atacuri teroriste au fost atribuite jihadiștilor, membrii și simpatizanți ISIS. Acestea au fost și cele mai mediatizate pentru că, de cele mai multe ori, au produs numeroase victime. Autoritățile din Uniunea Europeană, în special din Franța, Belgia, Germania și Spania, au arestat peste 700 de suspecți aflați în legătură cu celule fundamentaliste.

Specialiștii Europol avertizează că implicarea femeilor în acțiuni teroriste a început să crească. În 2016, unul din patru suspecți a fost o femeie. „În statele din vest, femeile militante fundamentaliste întâmpină mai puține obstacole în a juca un rol operativ în atacuri teroriste decât bărbații. Succesul sau prevenirea unor atacuri teroriste comise de femei în state din vest devine o sursă de inspirație și pentru alții”, se arată în raportul publicat de Europol.

Ce au făcut autorităţile până acum

În ianuarie 2015, Serviciul Român de Informații dădea pentru prima dată publicului de la noi din țară date despre fenomenul luptătorilor străini.
– Numărul luptătorilor străini plecați din Europa a început să crească începând cu anul 2013;
– Există posibilitatea ca europenii care se întorc din Siria și Irak să pună la cale atentate teroriste;
– România și Bulgaria sunt țări de tranzit pentru acești luptători;
– 4.000 de europeni luptau alături de ISIS în Siria și Irak.

Primele măsuri, mai mult la nivel de declarații sau la nivel de rezoluții, au fost luate în 2014. În septembrie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat primul document în care luptătorii străini erau declarați ca fiind o vulnerabilitate la adresa lumii civilizate.

ONU spunea că:
– Statele membre trebuie să oprească și să prevină recrutarea, organizarea și echiparea persoanelor care intenționează să plece în state unde se pot pregăti pentru a comite atacuri teroriste;
– Statele membre trebuie să înăsprească legislația și să-i pedepsească dur pe cei care sprijină / finanțează organizații teroriste sau care intenționează să plece pentru a se antrena alături de fundamentaliști;
– Combaterea radicalizării și a extremismului violent;
– Schimb de informații privind pasagerii curselor aeriene;
– Emiterea de alerte speciale prin Interpol atunci când sunt identificați luptători străini;
– Schimb de informații între statele membre pentru a putea stabili profilul luptătorilor.

După atentatele din Paris, Londra, Bruxelles, Uniunea Europeană a grăbit înființarea unui registru al pasagerilor zborurilor aeriene pentru a-i identifica mai ușor pe acești luptători străini. La solicitarea mai multor țări, Turcia a înregistrat 53.700 de persoane din 146 de state ca fiind potențiali susținători ai ISIS.

Concluzia pe care o trag specialiștii grupului Soufan este că autoritățile nu sunt încă pregătite pentru a face faţă problemei luptătorilor străini care s-au întors acasă. Europenii care au luptat cu ISIS în Siria şi Irak sunt încarcerați atunci când sunt prinși, dar cea mai mare provocare rămâne descoperirea celor care au rămas anonimi. Nu sunt puțini… pot fi câteva mii.


Citiți și:

Serviciul secret german recunoaşte: «Ne-am înşelat, ISIS s-a folosit de refugiaţi pentru a intra în ţară»

Manualul cel secret al lui ISIS: Cum vor jihadiştii să cucerească lumea. Avertismentul unui expert militar
 

yogaesoteric
16 ianuarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More