Ştiinţa relaţiilor de lungă durată. Care sunt cei trei factori-cheie ce întreţin o astfel de relație fericită

 

 

20, 30, 40 de ani de relație de cuplu, iar unii încă spun că sunt îndrăgostiţi de partenerii lor. Desigur că senzaţia de „fluturi în stomacˮ dispare după o anumită perioadă, dar ceea ce rămâne în urma ei, transformându-se într-o relaţie de lungă durată este mult mai important, cred specialiştii.

Helen Fisher, antropolog şi autoare a volumului Anatomia dragostei, a făcut un studiu în care cuplurile angajate în relaţii de lungă durată au fost rugate să accepte un examen RMN. Rezultatele i-au dat indicii asupra elementelor care caracterizează o relaţie longevivă.

Psihologii pot să înşire o grămadă de motive şi de reţete pentru a păstra o relație fericită un timp îndelungat. Toate sunt corecte, dar ceea ce ar fi de adăugat este ceea ce spune creierul despre fericirea pe termen lung. „Aşadar, am decis să facem o scanare a creierului şi să vedem ce se petreceˮ, a spus Fisher pentru Business Insider.

Ceea ce am descoperit la cuplurile longevive a fost aceeaşi activitate în zona ventrală tegmentală care produce dopamină şi transmite acest hormon spre diferitele zone ale creierului, determinând o stare de euforie, ameţeală, insomnii. Astfel, această activitate cerebrală este corelată cu o legătură profundă cu ființa iubită, care se dezvoltă treptat.

Ce se petrece în creier într-o relație fericită pe termen lung?

Există trei regiuni cerebrale care devin active atunci când te afli într-o relație pe termen lung care se derulează fericit. Prima dintre ele este cea legată de empatie, cea de-a doua este cea care se ocupă de controlul stresului şi al propriilor emoţii, iar cea de-a treia este asociată cu proiecțiile benefice. Acest concept este explicat de specialişti prin efortul de a trece pur şi simplu peste ceea ce te deranjează la ființa iubită şi de a te concentra pe calităţile sale. Acest fapt poate fi unul extrem de greu de făcut, dar este unul dintre cei mai importanţi factori pentru o relație fericită, alături de controlul propriilor emoţii şi de sentimentul de empatie cu celălalt.


Citiţi şi:

Timpul extins ca durată este măsura cea tainică a iubirii în relaţiile amoroase profunde

Angajament şi iubire conştientă într-un cuplu spiritual

Sfaturi inspiratoare pentru femeile care aspiră să aibă cât mai multă iubire, înţelegere, satisfacţie şi împlinire în viaţa lor amoroasă de cuplu (I)
 

yogaesoteric
16 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More