Analiză: Statele din Golf trec la digital cu China

Rivalitatea strategică dintre SUA și China se extinde la lupta pentru controlul asupra economiei digitale – în special asupra infrastructurii digitale și a inovației tehnologice. Economia digitală a Chinei este printre cele mai dinamice din lume, ocupând locul al doilea la nivel mondial în 2021, cu 7,1 trilioane de dolari. Ea a devenit o parte crucială a relațiilor dintre China și statele din Golf, inclusiv Bahrain, Kuweit, Irak, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU).

Sectorul energetic este în continuare cel mai mare beneficiar al investițiilor chinezești în majoritatea țărilor din Golf. Importurile de țiței ale Chinei provin din doar nouă națiuni din Orientul Mijlociu. Importurile de petrol și gaze naturale, investițiile în infrastructură și vânzările de arme ale Beijingului îi conferă acestuia o influență regională, care contravine Statelor Unite. Economiile statelor din Golf au depins, din punct de vedere istoric, de exporturile de energie pentru prosperitate economică.

Însă ascensiunea tehnologiilor digitale din ultimul deceniu a făcut ca statele din Golf să își diversifice economiile prin dezvoltarea sectoarelor financiare și a industriilor bazate pe cunoaștere. Acest aspect înseamnă că o cooperare digitală între China și statele din Golf ar putea fi un schimbător de joc pentru Beijing în competiția sa cu Statele Unite, pentru a obține superioritatea strategică în regiune.

Dezvoltarea în comun a telecomunicațiilor, a orașelor inteligente, a inteligenței artificiale și a afacerilor orientate spre tehnologie, reprezintă un efort complementar pentru China și statele din Golf. Populația tânără din Golf este expusă la prezența din ce în ce mai mare a tehnologiei chinezești, de la aplicații de rețele de comunicare virtuală la platforme de plăți digitale.

Drumul Digital al Mătăsii (Digital Silk Road – DSR) este ramura tehnologică a Inițiativei Centura și Drumul (Noul Drum al Mătăsii). Inițiativa DSR are potențialul de a adăuga 255 de miliarde de dolari la PIB-ul regional și de a crea 600.000 de locuri de muncă asociate tehnologiei, în țările Consiliului de Cooperare al Golfului, până în 2030. Cu toate acestea, proiectele legate de DSR rămân inegal distribuite între statele din Golf.

Giganții din domeniul tehnologiei au un rol în realizarea inițiativei DSR a Chinei și în continuarea dezvoltării digitale a regiunii. Huawei colaborează cu Arabia Saudită pentru a dezvolta infrastructura digitală pentru pelerinajele religioase. De asemenea, firma a încheiat un parteneriat cu oficialii din Dubai pentru a contribui la modernizarea aeroportului său și a cooperat cu Autoritatea pentru Energie Electrică și Apă din Dubai, pentru a construi fibră optică și supraveghere video.

În 2022, compania de telecomunicații din Emiratele Arabe Unite, Du, a semnat un memorandum de înțelegere (MoU) cu Huawei pentru a cerceta, verifica și replica aplicațiile de „edge computing” cu acces multiplu în regiune. Aceasta include valorificarea aplicațiilor „5G multi-acces edge computing” pentru transmiterea în direct a Cupei Prezidențiale de Ciclism.

Huawei a primit permisiunea de a oferi servicii de „cloud computing” în Kuweit în iulie 2022. De atunci, Alibaba s-a angajat să construiască un „Tech Town” împreună cu Meraas Holding, un dezvoltator cu sediul în Dubai, care să găzduiască peste 3.000 de companii din domeniul high-tech. Alibaba a încheiat, de asemenea, acorduri pentru a stoca date în cloud în Oman și are o amplă activitate de comerț electronic în Arabia Saudită.

Compania chineză de inteligență artificială SenseTime a deschis un sediu regional în Abu Dhabi, în anul 2019. Abu Dhabi Global Market și Hong Kong Securities and Exchange au colaborat recent pentru a promova inovarea în domeniul serviciilor financiare în Hong Kong și în Emiratele Arabe Unite.

Firma saudită M/s Aramco Asia se află în negocieri pentru a semna un memorandum de înțelegere cu firma chineză Avic International, privind serviciile și dezvoltarea de tehnologii pentru drone. Firma chineză de telecomunicații Huawei urmărește, de asemenea, să liciteze pentru extinderea centrelor de procesare a datelor din Dammam și Riad.

Giganții chinezi din domeniul tehnologiei au participat în special la dezvoltarea rețelelor 5G în statele din Golf. Emiratele Arabe Unite și Kuweit au fost primele state din Golf care au construit rețele 5G. Până în 2019, rețeaua 5G din EAU acoperea 80% din orașele sale, iar Huawei a implementat peste 1.000 de amplasamente 5G în Kuweit.

Prezența regională tot mai mare a Chinei a determinat Washingtonul să facă presiuni asupra statelor din Golf pentru a alege o tabără. Statele Unite percep anumite aspecte ale cooperării digitale cu China ca fiind dăunătoare pentru securitatea lor națională. Statele din Golf sunt conștiente de preocupările SUA cu privire la prezența regională a Chinei și doresc să evite să fie prinse într-un conflict între marile puteri.

În ciuda îndoielilor privind angajamentul Washingtonului față de securitatea lor, statele din Golf recunosc că nu există un substitut pentru prezența militară americană pentru a bloca agresiunea iraniană. Statele din Golf urmăresc să își diversifice sprijinul economic și militar pentru a evita dependența absolută de Washington sau de Beijing. Alegerea unei părți riscă ca statele din Golf să piardă parteneriatul de securitate cu Statele Unite sau parteneriatul tehnologic cu China.

Prezența militară americană în Golf sugerează un grad de interdependență militară între Statele Unite și statele din Golf. China nu are aceeași capacitate de a proiecta o putere militară globală, deoarece nu are o acoperire globală, nu are tratate de apărare externă și nu are baze militare în străinătate.

China nu are nici banii necesari pentru a înlocui Washingtonul în calitate de garant al securității în Golful Persic, în ciuda faptului că Statele Unite se dovedesc a fi un partener din ce în ce mai puțin fiabil. Acest fapt se adaugă la situația imposibilă cu care se confruntă statele din Golf în timp ce își echilibrează parteneriatul vital de securitate cu Statele Unite, concomitent cu legăturile digitale în plină expansiune cu China.

Însă măsura în care statele din Golf se pot angaja în colaborarea economică sau tehnologică cu China, depinde de presiunea americană. Apelurile Washingtonului de a încetini proliferarea tehnologiilor chinezești complică mediul comercial pentru firmele chineze. Ca răspuns, China ar putea folosi presiunile diplomatice și economice pentru a se promova pe sine în detrimentul Statelor Unite – ceea ce face dificilă menținerea unor parteneriate paralele pentru statele din Golf.

Într-o epocă de rivalitate geostrategică, Washingtonul se așteaptă ca aliații săi din Golf să facă alegeri dure și brutale. Statele din Golf este necesar să își gestioneze legăturile digitale cu China, înțelegând în același timp că preocupările Washingtonului impun limitări asupra noilor lor parteneriate tehnologice.

Citiți și:
Drumurile intereselor. Europa și America este necesar să se confrunte cu China!
Surpriză pentru Europa: China are practic monopol asupra multor materii prime!

 

yogaesoteric
9 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More