ANANDA-MAYA-KOSHA

 

ANANDA-MAYA-KOSHA este cel mai interior şi mai subtil dintre KOSHA-uri, cel care este cel mai aproape de Sinele Suprem (ATMAN). Cuvântul ANANDA înseamnă în limba sanscrită beatitudine. Aceasta este starea spirituală de beatitudine, şi nu doar o simplă emoţie experimentată la nivel sentimental. Starea de beatitudine include starea de pace interioară, de bucurie şi de dragoste, stări care sunt dincolo de nivelul emoţional al fiinţei, nivel care este adeseori condiţionat de felurite motive interioare de natură mentală, precum şi de stimulii care determină apariţia unei reacţii mentale fericite. Starea de beatitudine care apare în fiinţă odată cu trezirea acestui înveliş foarte subtil (ANANDA-MAYA-KOSHA) reprezintă fiinţarea simplă, plină de fericire (ANANDA). Totuşi, chiar şi această stare superioară de beatitudine, oricât de minunată ar fi, este şi ea un văl, un înveliş, sau altfel spus un fel de „abajur” care acoperă lumina pură a Sinelui Suprem (ATMAN).

ANANDA-MAYA-KOSHA este cel mai subtil dintre cele cinci KOSHA-uri. ANANDA-MAYA-KOSHA este chiar starea de linişte profundă, care, în cele din urmă, trebuie lăsată în urmă (transceansă) pentru a putea experimenta centrul spiritual al fiinţei, Sinele Nemuritor (ATMAN). ANANDA-MAYA-KOSHA este totodată corpul spiritual al fiinţei, el fiind numit uneori şi „învelişul soarelui”, deoarece el este alcătuit din starea de beatitudine pură (ANANDA). ANANDA-MAYA-KOSHA este cea mai subtilă manifestare a conştiinţei individuale. Este planul extazului transcendent. Yoghinii afirmă că mici sclipiri ale acestui plan care apare în conştiinţa noastră obişnuită ne conferă sentimentele de plăcere şi bunăstare. Nivelele mai înalte ale stărilor de extaz divin (samadhi) ne permit să ne trezim şi să ne dinamizăm în mod armonios ANANDA-MAYA-KOSHA.

Din punct de vedere al cunoaşterii subtile, învelişul beatitudinii (ANANDA-MAYA-KOSHA) este cel mai subtil. El este numit în diferite moduri în tradiţia spirituală orientală: hiranya-maya-kosha (învelişul de aur), hrii-kamal (lotusul inimii), hridaya-chakra (plexul inimii), hridaya-guha (cavitatea inimii), hridaya-pundaril (lotusul inimii), anahata-chakra (centrul sunetului nemanifestat şi esenţa sunetului creator pur), karana-sharira (corpul cauzal), linga-sharira (cel mai subtil corp), brahmapur (cetatea lui Brahma) şi ANANDA-MAYA-KOSHA (învelişul cel plin de beatitudine).

În corpul uman, în mijlocul pieptului, ascunsă în spatele celor doi plămâni, se află inima fizică care este rezervorul de sânge al trupului. Însă în zona inimii se află şi proiecţia în corpul fizic al focarului secret tainic de legătură cu ANANDA-MAYA-KOSHA sau învelişul beatitudinii. Textele străvechi descriu „un spaţiu oval, ca o boabă mică de strugure alb fără seminţe, aflat în inimă”. Acesta este focarul secret de corespondenţă cu învelişul subtil al beatitudinii. În Purana-e acest focar tainic este numit jyotir-linga, regiunea centrală cea luminoasă, aducătoare de fericire.

Dacă dintr-un anumit motiv, mecanismul inimii fizice se opreşte, sufletul individual (jivatma) iese din corp, luând cu el şi energia vitală, simţurile subtile şi cele patru organe interne de cunoaştere mentală (ahamkara – principiul ego-ului, manas – mintea senzorială, buddhi – intelectul şi citta – conştiinţa profundă). Roata vieţii fizice se opreşte atunci. Însă jocul divin al vieţii (lila) nu se sfârşeşte.

ANANDA-MAYA-KOSHA este învelişul de fericire. Când suntem în armonie cu noi înşine, aceasta înseamnă fericire. Când ne aflăm în starea de extaz nu mai este necesar să ne mai punem nici una din cele patru întrebări fundamentale şi nici nu mai avem nevoie de cele patru necesităţi primare. Atunci fiinţa noastră este echilibrată şi orice fel de stress este complet îndepărtat. Aici noi putem să experimentăm starea de pură voinţă, care este voinţa inspirată de DUMNEZEU. Corpul spiritual sau învelişul beatitudinii este acea formă vibratorie care serveşte manifestării lui DUMNEZEU prin fiinţa noastră.


yogaesoteric

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More