VIJNANA-MAYA-KOSHA

 

Al patrulea înveliş al fiinţei umane este VIJNANA-MAYA-KOSHA. Cuvântul VIJNANA înseamnă cunoaştere. VIJNANA-MAYA-KOSHA este învelişul cunoaşterii superioare, este sediul intelectului, aspect superior minţii. El cunoaşte, decide, judecă şi exercită funcţia discriminatoare între ceea ce este bun sau rău, valoros sau lipsit de valoare, util sau nefolositor. Este de asemeni nivelul conştiinţei individuale, adică valul puternic a lui “eu sunt”. Când este orientat către desăvârşirea spirituală, acest “eu sunt” este o manifestare pozitivă, dar când starea lui “eu sunt” este amestecată cu amintirile trecute şi atunci când este acoperită de influenţa minţii senzoriale (MANAS), această stare, în realitate neutră, îşi pierde puterea pozitivă. O mare parte a practicii spirituale (sadhana-ei) constă în trezirea şi dinamizarea armonioasă a acestui nivel al fiinţei. Nivelul lui VIJNANA-MAYA-KOSHA este un nivel unde se găseşte înţelepciunea superioară, care caută adevărul pentru a pătrunde mai adânc în căutarea spirituală a centrului etern al fiinţei, Sinele Nemuritor (ATMAN).

VIJNANA-MAYA-KOSHA este învelişul intelectual, care este mai subtil decât corpul mental şi uneori este numit intelectul superior. Acesta este nivelul în care există facultatea de discriminare şi unde există o necesitate, cea de cunoaştere. Aici apar cele patru întrebări – necesităţi: Cine sunt eu? De unde vin? Unde mă duc? Care este menirea mea? Trezirea armonioasă a acestui nivel ne permite să eliminăm ignoranţa şi să putem descoperi situaţiile favorabile care să ne ofere răspunsuri la aceste patru întrebări fundamentale.

VIJNANA-MAYA-KOSHA este “învelişul inteligenţei”. El guvernează procesele cele mai înalte de raţionament şi judecată. Acesta este învelişul conştiinţei individuale, unde se iau deciziile şi de unde sunt iniţiate acţiunile având drept fundal o stare mai mereu proaspătă, necondiţionată, de trăire în prezent. În limba sanscrită cuvântul JNANA înseamnă “înţelepciune” sau “cunoaştere”. Prefixul VI este o confirmare a intensităţii cunoaşterii care derivă nu numai din experienţe şi amintiri pe care le-am strâns în timpul unei vieţi, ci şi din vieţile trecute. Există un depozit de cunoaştere în fiecare dintre noi, dar noi nu suntem de regulă pregătiţi să experimentăm această înţelepciune interioară. VIJNANA-MAYA-KOSHA cuprinde nivelul conştiinţei profunde (citta) prin trezirea căreia fiinţa îşi trezeşte capacitatea de a cunoaşte la modul autentic, sau altfel spus capacitatea de a fi un observator lucid şi detaşat faţă de ceea ce se petrece. În această stare omul poate fi capabil să trăiască realitatea şi nu să fantazeze sau să speculeze despre ea.

De asemenea, la nivelul lui VIJNANA-MAYA-KOSHA începe să se trezească procesul cunoaşterii “eu-lui”. La acest nivel fiinţa urmăreşte să devină conştientă de identitatea sa cu Sinele Suprem (ATMAN). Această trezire spirituală este un prim pas pe calea înţelepciunii şi apare în fiinţă atunci când începem să ne trezim şi să dinamizăm în mod armonios VIJNANA-MAYA-KOSHA. Odată ce am înţeles că identitatea “eu-lui” nu trebuie căutată la nivelul învelişurilor grosiere, lumina Sinelui Nemuritor (ATMAN) va continua să ne ghideze către experimentarea nivelului vibrator al lui ANANDA-MAYA-KOSHA, dimensiunea subtilă a beatitudinii, fericirii, plenitudinii şi mulţumirii.

Modalitatea practică fundamentală de trezire şi dinamizare a acestui vehicol superior al fiinţei umane este practica meditaţiei yoghine profunde, la loc de cinste aflându-se aici procedeele le meditaţie Laya-yoga.

yogaesoteric

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More