MANO-MAYA-KOSHA

 
Al treilea ” înveliş” al fiinţei umane se numeşte MANO-MAYA-KOSHA. Cuvântul MANAS înseamnă minte. MANO-MAYA-KOSHA este nivelul manifestării gândurilor şi emoţiilor. Acest înveliş controlează activitatea corpului fizic şi a simţurilor. El este întocmai, analogic vorbind, ca un supraveghetor într-o fabrică, prin faptul că el dă instrucţiuni practice, dar cu toate acestea el nu este directorul fabricii. Din această cauză el este supus adeseori îndoielii. Când primeşte instrucţiuni clare de la un nivel mai profund, funcţionează bine. Când este „acoperit” de iluziile generate de ignoranţă, înţelepciunea profundă care ar trebui să se manifeste prin el este şi ea acoperită.

MANO-MAYA-KOSHA este dimensiunea vibratorie a conştiinţei mentale. Această dimensiune mentală are două ipostaze: mintea operativă (manas) şi mintea decizională (buddhi). MANAS este mintea liniară, secvenţială, cu gânduri bine definite şi vehiculate în mod secvenţial, unul câte unul. Buddhi este mintea discriminativă, care manifestă cunoaşterea, acţionând în scopul îndepărtării ignoranţei. Practica retragerii simţurilor (pratyahara) urmăreşte să permită conştientizarea naturii lui MANO-MAYA-KOSHA. Pentru aceasta trebuie să se realizeze mai întâi o stare de armonizare a lui MANO-MAYA-KOSHA prin echilibrarea energiilor complementare din sfera de vibraţie a lui PRANA-MAYA-KOSHA.

MANO-MAYA-KOSHA este învelişul mental, mai subtil decât cel energetic, mai profund şi mai extins. Aici se desfăşoară toate activităţile mentale şi de aici provin sub formă de impulsuri primare-gând cele patru necesităţi bazale ale fiinţei: necesitatea de a mânca, de a dormi, de a supravieţui şi cea de reproducere. Aceste necesităţi sunt comune tuturor creaturilor vii. Hrana este necesară pentru supravieţuire, somnul pentru refacere, reproducerea pentru perpetuarea speciei şi supravieţuirea pentru continuarea existenţei. Combinarea acestor patru necesităţi dă naştere multor gânduri nuanţate, care necesită o practică sistematică destinată unei cât mai bune conştientizări a lor.

MANO-MAYA-KOSHA este „învelişul simţurilor şi al minţii”. El asimilează şi coordonează informaţia primită de la organele de simţ pentru a crea o reprezentare coerentă a realităţii şi tot el organizează acţiunile inconştiente ca răspuns la informaţia primită. Multe din acţiunile noastre comune reprezintă obişnuinţe şi ele sunt în realitate răspunsuri condiţionate determinate de anumiţi stimuli familiari. Prin practica consecventă a posturilor corporale (asana) noi putem să experimentăm noi senzaţii subtile, mult mai rafinate, care nu ne sunt familiare. Focalizarea atenţiei asupra acestor noi trăiri ne ajută să ne trezim nivelul vibrator al lui MANO-MAYA-KOSHA. Prin practica sistematică a procedeelor de control asupra simţurilor, noi explorăm relaţiile dintre organele de simţ şi minte, rafinându-ne şi mai mult MANO-MAYA-KOSHA.

yogaesoteric

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More