Angajații Facebook foloseau datele utilizatorilor în interes propriu

Cartea Adevărul murdar: dezvăluiri despre lupta Facebook pentru dominație, scrisă de Sheera Frenkel și Cecilia Kang, a scos iveală câteva episoade întunecate din istoria companiei. Unii dintre angajați ar fi folosit datele utilizatorilor în scop abuziv.

52 de angajaţi Facebook au fost daţi afară într-un interval de 15 luni pentru că s-au folosit de baza de date a companiei în scop personal, arată cartea.

Cartea conţine mărturii de la foşti şi actuali angajaţi Facebook despre companie. Chiar înainte de a fi fost publicată, Business Insider a obţinut o copie şi a dezvăluit câteva elemente din carte. De exemplu, cum angajaţii Facebook au primit acces la toate datele utilizatorilor în scop de advertising (publicitate), însă unii s-au folosit de accesul nelimitat în mod abuziv.

Conform cărţii, 52 de angajaţi au fost concediaţi când Mark Zuckerberg a aflat, însă acesta ar fi fost informat despre ceea ce se petrecea după mai bine de un an.

Cartea dezvăluie şi cazuri concrete. Un fost angajat s-a folosit de baza de date pentru a-şi găsi iubita după o ceartă. Un altul a obţinut acces la tot profilul unei femei care nu îi mai răspundea la mesaje. Inclusiv toate conversaţiile, pozele şterse sau locaţia în timp real. Aceste cazuri s-au petrecut între 2014 şi 2015, iar Facebook a limitat de atunci accesul angajaţilor la astfel de date.

Purtătorul de cuvânt al Facebook a emis un comunicat în care a spus că există toleranţă zero în asemenea cazuri şi toţi vinovaţii au fost concediați.

Cândva una dintre cele mai mari povești de succes din Silicon Valley, Facebook a fost în ultimii cinci ani sub un foc constant, fiind zguduită de controverse și crize. Se pare că, în timp ce gigantul tehnologic conecta lumea, a gestionat în mod defectuos datele utilizatorilor, a răspândit știri false și a amplificat discursuri de ură periculoase și polarizante.

Compania, au spus mulți, pur și simplu își pierduse calea. Dar adevărul este mult mai complex. Deciziile conducerii au permis și apoi au încercat să abată atenția de la crize. De fiecare dată, inginerii Facebook au fost instruiți să creeze instrumente care să încurajeze oamenii să petreacă cât mai mult timp posibil pe platformă, chiar dacă aceleași instrumente au amplificat retorica incendiară, teoriile conspirației și bulele de filtrare partizane. Și în timp ce consumatorii și legislatorii își concentrau indignarea asupra încălcărilor de confidențialitate și a dezinformării, Facebook și-a consolidat rolul de cea mai vorace mașină de extragere a datelor din lume, înregistrând profituri record și consolidându-și dominația prin eforturi agresive de lobby.

Bazându-se pe sursele lor de neegalat, Sheera Frenkel și Cecilia Kang îi poartă pe cititori în interiorul complexelor politici judiciare, alianțe și rivalități din cadrul companiei pentru a pune în lumină fisurile fatale din arhitectura colosului tehnologic. Reportajul lor exploziv și exclusivist i-a condus la o concluzie șocantă: Pașii greșiți din ultimii cinci ani nu au fost o anomalie, ci o fatalitate – așa a fost construit Facebook pentru a funcționa. Într-o perioadă de mari convulsii, creșterea a rămas singura constantă sub conducerea lui Mark Zuckerberg și Sheryl Sandberg. Amândoi au fost prezentați ca arhetipuri ale unor directori unici ai secolului XXI – el, „băiatul geniu” din tehnologie devenit miliardar, ea, femeia de afaceri supremă, o sursă de inspirație pentru milioane de oameni prin cărțile și discursurile sale. Dar, izolați în cercuri restrânse de consilieri și împiedicați de propria ambiție și orgoliu, fiecare dintre ei a stat deoparte în timp ce tehnologia lor a fost cooptată de persoane care manifestă ură, de criminali și de regimuri politice corupte din întreaga lume, cu consecințe devastatoare. În „Adevărul murdar”, aceștia sunt în sfârșit trași la răspundere.

Citiți și:
Cum cenzurează Facebook anti-vacciniștii și concediază angajații care îi denunță practicile. Comentatorii primesc credit social în funcție de opinii, ca în China
Facebook, pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Teroriștii Antifa zburdă în voie

yogaesoteric
20 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More