Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns: Premiul Charlemagne 2023

Citind motivația acordării Premiului Charlemagne lui Zelenski, pare că ne întoarcem în timp, pe vremea plenarelor CC ale PCR care îl alegeau la nesfârșit Secretar General al partidului pe Ceaușescu. „Cunoscătorii” vor recunoaște cu siguranță modelul patentat al discursului comunist. Deși râzi cu lacrimi citind cele ce urmează, în adâncul sufletului te îngrozești la gândul că ne vom întoarce, cu toții, la acele vremuri. Și, din păcate, acum nu mai ai nici măcar unde să emigrezi.

Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (vestul Germaniei) unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene.

Premiul este acordat din 1950 pentru servicii speciale în unificarea europeană, iar în trecut au mai primit această distincție persoane importante la nivel internațional, precum Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet, Winston Churchill dar și……. moneda euro.

În 2019, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, António Guterres, iar în 2018 președintelui francez Emmanuel Macron.

În 2020/2021 premiul i-a fost acordat lui Klaus Iohannis, cu mențiunea „Mare luptător pentru justiție”.

În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care „a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin „dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit graţie eforturilor lui Iohannis „cea mai europeană din Europa de Sud-Est”.

Iohannis „este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden.

Cităm:

„Premiul internațional Charlemagne de la Aachen 2023 a fost acordat Excelenței Sale Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și Poporului Ucrainei.

Poporul ucrainean este victima unui război de agresiune rusesc de o brutalitate incalificabilă, care contravine dreptului internațional. Poporul, sub conducerea președintelui lor, Volodimir Zelenski, luptă pentru a apăra nu numai suveranitatea țării și viețile cetățenilor săi, ci și Europa și valorile europene.

Acest război este îndreptat împotriva libertății și democrației, a drepturilor omului și a multilateralismului. Este îndreptat împotriva ordinii sociale europene, a ordinii de securitate și a ordinii de pace, cu scopul de a destabiliza comunitatea europeană a popoarelor și de a promova o reorganizare politică a Europei.

După invazia rusească din 24 februarie 2022, Zelenski a declarat cetățenilor săi și lumii: «Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Concetățenii noștri sunt aici. Suntem cu toții aici pentru a ne apăra independența. Și vom continua să o facem».

Până în ziua de azi, cuvintele sale continuă să fie valabile și au atras sprijinul națiunilor liberale ale lumii pentru țara sa. Războiul de apărare al Ucrainei este susținut de Adunarea Generală a ONU, G7 și G20, Uniunea Europeană, NATO, numeroase state neutre din punct de vedere politic, guvernul federal german și toți oamenii care doresc să trăiască într-o societate liberă, democratică și pașnică.

În acest război defensiv, Volodimir Zelenski nu este doar președintele poporului său și comandantul-șef al armatei ucrainene, ci și-a asumat și rolul de motivator, comunicator, forță motrice și ancoră între Ucraina și vasta sa mulțime de susținători.

Zelenski este un diplomat, un motivator și – dacă, în opinia sa, situația o justifică – și un critic extrem de elocvent.

El ține discursuri în fața Adunării Generale a ONU și a parlamentelor străine, poartă discuții cu factorii de decizie politică, se adresează poporului țării sale și soldaților săi, se adresează comunității mondiale și, zi de zi, solicită sprijin pentru lupta Ucrainei pentru libertate.

Zelenski nu ratează niciodată ocazia de a sublinia faptul că țara sa apără valorile occidentale, principiile inatacabile ale coexistenței, păcii și libertății și, prin urmare, exact ceea ce reprezintă Uniunea Europeană din punct de vedere politic.

Zelenski dă dovadă de curaj, spirit de conducere și sensibilitate tactică și exemplifică un stil politic nou, clar și lipsit de ambiguitate.

El oferă sprijin și, de asemenea, un model de urmat pentru poporul său. Rezistând disperării și pierderii speranței, el se concentrează pe asigurarea necesităților zilnice, pe asigurarea echipamentelor de apărare vitale și pe menținerea încrederii în perspectiva unei Ucraine libere, independente și suverane, care să facă parte din familia europeană de națiuni.

Zelenski dă Ucrainei – și Uniunii Europene – puterea de a crede în acest ideal. În acest sens, el este, de asemenea, un exemplu pentru toți europenii de a se reorienta și de a reflecta asupra idealurilor și valorilor europene.

Zelenski este profund atașat de obiectivele Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care Ursula von der Leyen l-a apreciat – și pe bună dreptate – cu următoarele cuvinte: «Ești unul dintre noi și te vrem în echipă».

Prin acordarea Premiului Charlemagne 2023 atât președintelui, cât și poporului, Consiliul de Administrație al Societății pentru Conferirea Premiului Internațional Charlemagne de la Aachen subliniază faptul că Ucraina face parte din Europa și că populația și reprezentanții guvernului său – în frunte cu președintele Volodimir Zelenski – susțin și apără valorile europene și, prin urmare, merită această încurajare pentru a intra rapid în negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.

Organizatorii Premiului Charlemagne se simt onorați de faptul că președintele Zelenski – personal și în numele poporului ucrainean – a acceptat această distincție pentru anul 2023.”

Citiți și:
Prăbușirea marionetei gonflabile
Premierul sloven, Janez Janša, a publicat un tweet și o fotografie cu 13 dintre cele 226 marionete ale lui Soros din Parlamentul European, spre disperarea sorosiștilor de la Bruxelles
Un comediant care preface tragedia în farsă ‒ Zelensky

 

yogaestoteric
5 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More