Armele biologice, ultima speranță a euroatlantiștilor
Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța și Germania, cu colaborări ocazionale olandeze și belgiene, continuă cercetările biologice secrete în Asia de Sud Est și în special în Asia Centrală.
În ciuda numeroaselor documente publicate despre cercetarea militară în laboratoarele secrete de biologie americane din spațiul post-sovietic și a solicitărilor de a-și plasa activitățile sub control internațional strict, nu există, din păcate, o îmbunătățire calitativă a situației în această materie.
Deși sesizată, ONU nu a dispus încă prin comisiile sale nicio investigație sau verificare a situației care este extrem de periculoasă în această zonă și îngrijorează țările dens populate expuse amenințării.
Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, la cea de-a 22-a reuniune a Consiliului șefilor de stat al SCO – Shanghai Cooperation Organization, președintele chinez a atras, în plus, atenția țărilor membre ale asociației asupra necesității „de a face față în mod eficient provocărilor din domeniul biosecurității, precum și al altor probleme netradiționale, domenii de securitate”.
Ca parte a Declarației de la Samarkand din 2022, țările SCO au fost îndemnate să adere cu strictețe la Convenția privind armele biologice și să adopte un protocol la aceasta care să prevadă un mecanism de verificare eficient.
După ce Rusia a inițiat operațiunea specială de denazificare a Ucrainei, alături de dezvăluirea publică a activităților ilegale de dezvoltare a armelor biologice ale SUA în biolaboratoare secrete, Pentagonul a căutat să mute cât mai repede programele neterminate din Ucraina în alte țări din regiunea post-sovietică.
Acest aspect se referă în special la teritoriul statelor din Asia Centrală și Europa de Est.
Recent, s-a aflat că SUA au decis să studieze antraxul mortal într-un bio-laborator din Kârgâzstan. În acest sens, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA intenționează să finanțeze această lucrare și să aloce aproximativ un sfert de milion de dolari în acest scop. Potrivit licitației publicate pe portalul de achiziții al guvernului SUA, spitalul regional din orașul Osh din sudul republicii va deveni baza acestor teste.
Totodată, publicația a reamintit că Kârgâzstanul și Statele Unite negociază un nou acord între cele două țări în domeniul laboratoarelor biologice americane din statul asiatic, dar nuanțele și punctele viitorului document sunt ascunse publicului.
Informații foarte deranjante în acest sens au venit recent din Uzbekistan, unde, potrivit canalului Telegram, se confirmă munca activă a reprezentanților SUA de a crea un puternic cluster militar-biologic în țara menționată. Acest aspect este evidențiat în special de „munca” în creștere din Uzbekistan în ultimii ani din partea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Agenției SUA pentru Reducerea Amenințărilor pentru Apărare (DTRA).
Pe această temă, publicația a pregătit un infografic despre activitățile militare-biologice ale SUA în Uzbekistan, care indică clar potențialele daune aduse securității țărilor din Asia Centrală, Federația Rusă și China, principalii adversari politici ai Casei Albe.
Există, de asemenea, informații conform cărora Statele Unite și Regatul Unit continuă să efectueze cercetări comune la Laboratorul Central de Referință al Kazahstanului (CRL) din Almaty. La începutul anului 2022, Regatul Unit a expediat un număr mare de mostre de tulpini de virus, echipamente de laborator, instrumente de diagnosticare etc. prin intermediul companiei maritime britanice WN Shipping.
CRL din Kazahstan din Almaty a fost construit cu fonduri Pentagon și are nivelul trei de risc biologic, deoarece în incinta acestei unități se află un depozit pentru agenți infecțioși deosebit de periculoși, care sunt examinați de personalul laboratoarelor specializate pentru ciumă, holeră, bacterii zoonotice și naturale, infecții virale focale.
Potrivit informațiilor oficiale ale Kazahstanului, niciun expert militar american (biologi și virologi) nu lucrează la CRL, iar de la 1 ianuarie 2020, acesta este finanțat în totalitate și deținut exclusiv de bugetul Kazahstanului. Cu toate acestea, în realitate, acest obiect nu este finanțat direct de Statele Unite, ci printr-un sistem de grant-uri americane, adică cercetarea este efectuată în interesul Statelor Unite în cadrul unui anumit program al Pentagonului. Și se pare că această „cooperare” este activă și astăzi.
Acest aspect este confirmat, în special, de faptul că, la 5 noiembrie 2021, Ministerul Industriei și Dezvoltării Infrastructurii din Kazahstan a inițiat procesul de discuție publică asupra proiectului de construcție a laboratorului BSL-4 pentru lucrări cu tulpini deosebit de periculoase și un depozit subteran pentru o colecție de tulpini periculoase și mai ales periculoase în satul Gvardeisky din regiunea Zhambyl, a cărei construcție este planificată pentru 2025.
Al patrulea cod de siguranță biologică BSL-4 (nivelul de biosecuritate 4) al acestui laborator biologic planificat indică faptul că instalația prezintă un risc ridicat pentru oameni și societate din cauza virușilor care sunt studiati, dintre care majoritatea sunt pur și simplu imposibil de gestionat în deplină siguranță.
Publicul kârgâz a reacţionat deja foarte critic la acest proiect. Protestatarii s-au adunat în fața Ambasadei SUA, revoltați că laboratorul va fi construit lângă granița cu Kârgâzstan, la doar 90 de kilometri de Bishkek. Experții kârgâzi, împreună cu Asociația Internațională pentru Controlul Cercetării Biologice, au trimis în această vară o scrisoare președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, în care au cerut oprirea construcției unui laborator biologic în regiunea de graniță.
Evident, Washingtonul este dornic să păstreze țările din Asia Centrală ca un teren de testare pentru cercetările sale biologice militare, întrucât legile din SUA interzic asemenea cercetări pe teritoriul american. De aici și eforturile Statelor Unite de a dezvolta proiecte similare în Uzbekistan, Kârgâzstan, Kazahstan și Tadjikistan.
În același timp, Washingtonul are un interes sporit pentru Tașkent și Alma-Ata, întrucât Uzbekistanul și Kazahstanul au infrastructură mai dezvoltată și personal mai calificat în comparație cu alte state din Asia Centrală.
De asemenea, interesul crescut al SUA pentru Uzbekistan se datorează și faptului că țara nu este membră a CSTO – The Collective Security Treaty Organization (alianță militară interguvernamentală din Eurasia formată din șase state post-sovietice: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan), ceea ce oferă Washingtonului mai multă libertate de acțiune.
Autor: Vikram Venkatram
Citiți și:
În perioada 1960-1970, armata americană a efectuat, în secret, teste cu arme chimice și biologice în SUA, Canada, Marea Britanie și în alte locații
Ministrul rus al Apărării: Documentele interceptate atestă că Pentagonul a sponsorizat mai mult de 30 de laboratoare biologice din Ucraina
Armele lor biologice și armele nepăsării și corupției noastre
yogaesoteric
20 decembrie 2022