În perioada 1960-1970, armata americană a efectuat, în secret, teste cu arme chimice și biologice în SUA, Canada, Marea Britanie și în alte locații

În anii ’60-’70, militarii americani au efectuat teste cu arme interzise în SUA, Canada, Marea Britanie și în alte locații. Project 112 și Project SHAD au presupus implicarea a peste 5.800 de militari americani. Pentagonul a iniţiat o anchetă pentru determinarea numărului de persoane care ar fi putut fi expuse la substanţe nocive în timpul testelor.

Armata americană a efectuat, în secret, în perioada 1960-1970, 50 de teste cu substanţe chimice şi biologice pentru a observa modul lor de acţiune în diferite medii şi condiţii meteorologice, a informat Pentagonul, potrivit Mediafax.

Anunţul a fost făcut la finalul unei anchete de trei ani referitoare la un program militar numit Project 112 şi la continuarea acestuia, Project SHAD. Programele au fost desfăşurate, în secret, pe mare şi pe uscat, în diferite regiuni ale lumii – Insulele Marshall, Panama, Canada şi Marea Britanie – şi au implicat 5.842 de militari americani.

Programul a început în 1961, când secretarul Apărării din perioada respectivă, Robert McNamara, a ordonat o serie de teste pentru a se stabili dacă armele chimice şi biologice puteau fi introduse în arsenalul apărării naţionale americane. Şeful investigatorilor de la Pentagon, Dee Dodson Morris, a recunoscut că echipa sa a descoperit documentele referitoare la derularea acestor programe din cadrul proiectului care fusese clasat şi era ignorat chiar şi de cei mai importanţi responsabili ai departamentului.

Project 112

În iunie 1962, Statul Major Interarme a creat, la Fort Douglas (Utah), un centru care să se ocupe de Project 112. Şase luni mai târziu, în ianuarie 1963, Marina lansa, în largul insulei Oahu (arhipelagul Hawaii), testele Eager Belle pentru a observa dacă aerosolii conţinând un agent biologic puteau intra în clădirile sale şi pentru a evalua eficiența măsurilor de protecţie.

În timpul războiului rece, strategii americani au dorit să studieze reacţia substanţelor letale de tipul gazului sarin şi VX la temperaturi sub zero grade Celsius, caracteristice iernilor din numeroase regiuni ale fostei URSS. Testele Whistle Down au avut loc în perioada decembrie 1962 – februarie 1963, la Fort Greely (Alaska). Rachete, bombe şi mine pline cu gaz sarin şi VX au fost detonate într-o zonă din apropiere de Gerstle River.

Pentagonul a lansat, la începutul lui 1963, în zona canalului Panama, exerciţiul Big Jack, în timpul căruia un avion a răspândit substanţe deasupra rezervaţiei militare de la Fort Sherman, pentru a observa modul în care armele de distrugere în masa ar putea fi utilizate în junglă.

Testul Rapid Tan

Marea Britanie şi Canada au fost alese pentru derularea testului Rapid Tan, al cărui scop era determinarea perioadei de păstrare a capacităţilor mortale ale gazelor neurotoxice pe un teren. În 1967 şi 1968, arme chimice mortale au fost experimentate la bazele militare de la Porton Down (Marea Britanie) şi Ralston (Canada).

Un alt exerciţiu, Blue Tango, a implicat 20 de experimente de răspândire, în perioada ianuarie-martie 1968, în insulele Hawaii, a unei bacterii potenţial letale pentru oameni.

Bacterii în mare

Pentagonul a lansat bacterii şi în apele mării, pentru a vedea dacă armele biologice ar fi putut fi eficiente în cazul unor atacuri declanşate de pe submarine. În cadrul exerciţiului Folded Arrow din 1968, USS Carbonero a răspândit un bacil în largul insulei Oahu pentru a demonstra capacitatea sistemului de armament al submarinului de a executa un atac biologic împotriva facilităţilor unei insule şi a unui port.

Ancheta Pentagonului a avut ca scop determinarea numărului de persoane care ar fi putut fi expuse la substanţe nocive în timpul acestor teste, pentru a putea răspunde eventualelor plângeri referitoare la problemele de sănătate. Adjunctul secretarului Apărării, William Winkenwerder, s-a declarat mulţumit de modul în care anchetatorii au efectuat această investigaţie.

Citiți și:
Armele biologice nu sunt o noutate
Experimente realizate pe oameni – o incursiune în culisele murdare ale puterii
Armele lor biologice și armele nepăsării și corupției noastre

 

yogaesoteric
30 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More