Asane care echilibrează Pitta Dosha

Asana-ele care echilibrează Pitta Dosha sunt cele care comprimă regiunea ombilicală şi a plexului solar, întrucât localizarea principală a lui Pitta Dosha este intestinul subţire.

O astfel de asana este Dhanurasana (postura arcului), utilă pentru ameliorarea funcţiei ficatului, splinei, şi pentru eliminarea stărilor de iritabilitate, furie, specifice tipului Pitta. Pentru a o executa, vă întindeţi la sol, cu faţa în jos. Ridicaţi bărbia, în timp ce mâinile apucă simultan gleznele, iar spatele e arcuit. Picioarele reprezintă singurul element motor în timpul execuţiei lui Dhanurasana, braţele rămânând pasive (ca o coardă a unui arc, perfect întinsă, ce nu face decât să unescă umerii cu gleznele). Împingeţi apoi picioarele către în faţă şi în sus, printr-o contracţie puternică a coapselor, care arcuieşte spatele şi ridică umerii. Urmează faza dinamică, constând dintr-un balans întocmai ca acela al unei bărci pe valuri, la început uşor, apoi din ce în ce mai amplu, astfel încât să se ajungă la deplasarea punctului de sprijin între zona pieptului şi zona coapselor. Se realizează astfel un masaj abdominal foarte profund.

Paschimottanasana (postura cleştelui) şi Karnapidasana (postura presiunii auriculare) sunt, de asemenea, utile pentru fiinţele umane la care predomină Pitta Dosha sau care au un dezechilibru al acestei Dosha.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More