Asane care echilibrează Vata Dosha

Deoarece Vata Dosha se acumulează mai ales la nivelul regiunii inferioare a abdomenului, în pelvis şi în colon, tehnicile care comprimă aceste zone au un efect de echilibrare a acesteia.
În general, majoritatea asana-elor sunt bune pentru Vata Dosha dezechilibrată, întrucât au un efect de calmare a minţii şi de îndepărtare a agitaţiei specifice acestor situaţii.
Există totuşi câteva posturi corporale cu o acţiune deosebit de benefică în asemenea cazuri.

O tehnică excepţională este Yoga Mudra sau “gestul de uniune”.
Aşezaţi-vă în genunchi, îndepărtaţi călcâiele lăsând între degetele mari de la picioare 5-6 cm. Coborâţi la sol, astfel încât fesele să se aşeze în “albia” formată de picioare. Apoi vă aplecaţi în faţă până când fruntea atinge solul, urmărind ca fesele să rămână pe cât posibil lipite de călcâie. Mâinile le aşezaţi înainte, cu palmele orientate în jos, ca într-un gest de închinare. Prin comprimarea abdominală creată, această asana este excelentă pentru eliminarea constipaţiei şi a gazelor abdominale, tulburări datorate acumulării lui Vata Dosha.
Este important să reţineţi că această asana, spre deosebire de altele, se poate realiza şi imediat după masă, pentru a îmbunătăţi digestia.

Vatayanasana sau Pavanamuktasana (postura eliminării gazelor) se realizează pornind din poziţia aşezat la sol, pe spate. Trageţi apoi picioarele către abdomen, astfel încât genunchii lipiţi între ei să ajungă pe cât posibil sub bărbie, iar călcâiele să fie cât mai aproape de baza coapselor. În continuare prindeţi gambele cu mâinile şi aduceţi picioarele îndoite cât mai aproape de trunchi.
Această asana, cum îi spune şi numele, este foarte bună în caz de balonări.

Alte posturi indicate în situaţiile de dezechilibru al lui Vata Dosha sau pentru fiinţele umane care aparţin tipului constituţional predominant Vata, sunt: Halasana (postura plugului), Padmasana (postura lotusului) şi Shavasana (postura cadavrului). Realizându-le, veţi sesiza o diminuare a agitaţiei mentale datorate excesului de Vata Dosha, în paralel cu instalarea unei stări de calm şi de linişte interioară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More