Asocierea MISA cu cazul celor două gemene este tendenţioasă. Drept la replică solicitat Evenimentului zilei

 
În atenţia redactorului şef Răzvan Ionescu,
 
În urma articolului „Gemenele spânzurate: spovedania tatălui” publicat în data de 7 iunie 2007 şi semnat de Mihai Soica, Biroul de Presă MISA solicită următorul drept la replică.
 
Întrebarea „erau yoghine?” adresată de reporterul dumneavoastră tatălui fetelor care s-au sinucis la Cluj este tendenţioasă şi crează o asociere nejustificată între practica yoga şi sinucidere. Ne întrebăm ce l-a făcut pe reporter să formuleze această întrebare tendenţioasă. El putea la fel de bine să întrebe „erau studente?”, „erau filozoafe?” sau orice altceva.  Faptul că el a asociat în mod automat gestul lor cu practica yoga, inducând persoanei pe care o intervieva răspunsul şi sugestia de a vorbi despre MISA este incalificabil şi are rolul de a denigra în mod gratuit.
 
Întrebarea formulată de Mihai Soica nu este justificată de realitate, în cadrul MISA nu au existat până în prezent cazuri de sinucidere. Au existat însă în presă numeroase articole şi afirmaţii de acest gen din partea unor jurnalişti – toate nefondate, care au imprimat convingerea că practica yoga este conexă cu sinuciderea. Această asociere ne miră şi ne revoltă cu atât mai mult cu cât nu există nici o corespondenţă reală, iar în plus morala yoga consideră sinuciderea ca fiind un inadmisibilă şi reprobabilă.
 
Apreciem faptul că tatăl celor două fete nu a dat curs până la capăt intenţiilor manipulatoare ale reporterului. Răspunsul său a anulat de fapt întrebarea. Considerăm că aceasta nici nu ar mai fi trebuit să fie inclusă în articolul final, dat fiind faptul că situaţia ipotetică la care făcea referire a fost infirmată de cel intervievat. Acesta a afirmat şi subliniem cuvintele „trebuie să spun” întrebându-ne cine sau ce îl obligă să facă referiri la MISA: „Nu ştiu de Misa sau de yoga, dar trebuie să spun că şi eu m-am gândit la un moment dat, dar soţia mi-a spus să fiu sigur că nu sunt.”
 
Considerăm regretabil şi nedeontologic gestul ziarului pe care îl conduceţi de a specula acest eveniment tragic pentru a crea astfel de asocieri forţate menite să discrediteze în ochii opiniei publice practica yoga. Vă cerem insistent să stopaţi şi să sancţionaţi corespunzător astfel de practici care nu fac deloc cinste profesiei de jurnalist.
 

Biroul de presă MISA
14 iunie 2007

 


NOTĂ. Deşi această replică a fost trimisă în data de 14 iunie, nici până în data de 27 iulie ea nu a fost publicată aşa cum ar fi trebuit.
 
 

yogaesoteric

26 iunie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More