Aspectele astrologice relaționale predomină în anul 2014

de Rodica Purniche

Venus (în Capricorn, locul de exaltare al lui Marte) și Marte (în Balanță, domicililul lui Venus) amândouă retrograde în 2014, semnele cardinale ocupate de planetele lente (Uranus în Berbec, Jupiter în Rac și Pluto în Capricorn), intrarea Nodurilor Lunare pe axa Berbec-Balanță, toate aceste aspecte sunt semnificative și indică o predominanță a aspectelor relaționale în anul care tocmai a început.

În harta astrologică a acestui an, „micul benefic” (Venus) și „micului malefic” (Marte) sunt urmate îndeaproape de „marele benefic” (Jupiter) si „marele malefic” (Saturn),  creându-se o simetrie ce ne amintește de începutul rugăciunii Tatăl nostru, unde se spune „Precum în Cer, așa și pe Pamant”. Această poziționare a respectivelor planete exprimă faptul că societatea este propria noastră oglindă, unde tot ceea ce facem cu și pentru noi înșine, tot ceea ce realizăm sau destructurăm în doi sau într-o familie mai mare, se reflectă în mod direct, printr-un lanț de cauzalități și sincronicități, la nivelul marii familii a poporului din care facem parte și a umanității la modul general. 

Anul 2014 este, din punct de vedere astrologic, scena unor evenimente spectaculoase care implică în principal două rânduri de protagoniști: pe de o parte perechea Marte-Venus iar, pe de altă parte, perechea Jupiter-Saturn. Celelalte planete vor avea rolul lor, deloc neglijabil, și chiar vor condimenta lunile anului cu diferite „gusturi”, însă nu ele sunt „în linia întâi”. Aceasta ne pune de la bun început în gardă, atât în plan personal cât și în plan social.

Aspectele semnificative și lecțiile pe care ni le oferă Marte și Venus în 2014

Marte și Venus (retrogradă la momentul Anului Nou) aduc în prim plan, în anul 2014, chestiuni de ordin relațional, atât cu privire la relația de cuplu cât și la relațiile umane în general. Practic, orice formă de relație din viața noastră se va cere, după caz, regândită, relansată, consolidată printr-un eveniment (cum ar fi, de exemplu, o căsătorie), sau definitiv încheiată.

Relațiile de dragoste care vor începe în acest an astrologic, mai ales în prima lui jumătate, vor avea nevoie de foarte multă maturitate, chibzuință, optimism, pentru a putea controla energia dinamică, în anumite momente chiar „bătăioasă”, care poate „încinge” din nimic cuplul respectiv. Relațiile de dragoste începute în a doua jumătate a anului par a fi ceva mai potolite, însă lecțiile lor de viață vor testa rezistența psihică și fizică a celor doi, răsplătindu-i ulterior (chiar dacă mai târziu decât s-ar aștepta cei doi iubiți), în strictă conformitate cu calitatea investițiilor afective și morale pe care le-au făcut.
 
În orice relații, este important să nu ne imaginăm că putem da vina doar pe noi sau doar pe ceilalți. Când este vorba despre o relație de cuplu, a ne exprima în termeni de „vinovat” și „vinovăție” înseamnă a discuta despre acea relație ca despre fapta unor criminali. Adesea, un cuplu ajunge în impas din simplul motiv că femeia și bărbatul respectiv au viteze de evoluție diferite și este posibil ca, în ciuda faptului că amândoi își fac foarte conștiincios „lecțiile” de viață, ei să se afle la momentul conflictului relațional în niște „clase” diferite, în etape diferite ale evoluției individuale. Atunci ei ajung să nu mai fie racordați la aceeași frecvență globală de vibrație.

Așadar, putem afirma despre 2014 că nu este un an al căutării unor vinovați, ci un an relațional extrem de complex.

Aspectele Marte-Venus presupun un dinamism energetic major pentru viața fiecăruia dintre noi. Această pereche de planete pune pe lista urgențelor, în egală măsură, relația fiecăruia dintre noi cu el însuși, relația fiecăruia dintre noi cu ființa iubită, relația fiecăruia dintre noi cu toți aceia în mijlocul cărora trăim, inclusiv relațiile de grup (fie ele de reciprocitate, adversitate sau complementaritate).

Astrologia consideră Venus şi Marte drept „planetele iubirii”. Venus reprezintă la modul general atracția, şi în mod special atracţia și plăcerea erotică. Marte reprezintă energia sexuală, impulsul fundamental care face ca energia primordială a vieţii să meargă în direcţia concretizării actului de creație.

În realitate, toate planetele emit energii ale iubirii pe multiple frecvenţe de vibraţie, însă, pentru planul fizic al manifestării în care existăm noi, oamenii, Venus şi Marte au un rol aparte.

Deși în astrologie Venus este o planetă benefică, ea mai este numită, în mod derutant, „stăpâna demonilor”. Acest supranume semnifică, pentru cei inițiați, faptul că fiecare tentație, fiecare dorință insațiabilă, fiecare lăcomie, posesivitate sau atașament la care ajungem în orice fel de relație este un așa zis „demon” din ființa noastră.

Locul ocupat de Venus la momentul nașterii, sau la un anumit moment – cum este anul nou – indică locul în care acești „demoni” se manifestă cu putere. Doar conștientizate și apoi depășite printr-un efort sipiritual adecvat, aceste tentații și tendințe înrobitoare vor fi eliminate definitiv din viața noastră, iar aspectele artistice sublime caracteristice lui Venus vor putea înflori în noi, revărsându-se apoi asupra celor din jur.

Planeta Marte prezintă afinități semnificative cu Soarele. Astrul central al sistemului nostru solar este energia invincibilă, forţa deplină care distruge orice formă de întuneric, spre a triumfa definitiv asupra tuturor tenebrelor. Marte reprezintă aceeaşi energie, însă acea parte a ei care izbucneşte când se confruntă două tendinţe conflictuale. Rolul lui este acela de a stabili un învins și un învingător, pentru o anumită perioadă de timp, până când o altă transformare se cere realizată. Orice ieșire din ignoranță, din stagnare sau auto-suficiență se face prin depunerea unui efort adecvat, ce adeseori este dificil și dureros dacă nu am acționat atunci când am fost susținuți să-l facem.

„Planetele iubirii” sunt retrograde o dată la aproximativ doi ani, Venus pentru 42 de zile  iar Marte pentru 60 de zile. Retrogradarea este mai ușor de suportat când ea se produce pe un singur semn zodiacal (cum este cazul ambelor planete în acest an: Venus – în Capricorn iar Marte – în Balanță). Însă efectele acestor două planete asupra vieții noastre relaționale în general și asupra vieții noastre de cuplu în special, sunt mult mai puternice când amândouă sunt retrograde în același an, cum se petrece și în 2014, cu atât mai mult cu cât între retrogradările lor este o distanță de numai o lună de zile.

Anul 2014 a început cu Venus în mișcare retrogradă aparentă și neaspectat în casa a 4-a, casă a sufletului și a relației directe cu Dumnezeu și cu noi înșine, și totodată o casă de finalitate.
Venus își reia mișcarea directă în data de 31 ianuarie 2014, în condițiile unor aspecte foarte solicitante:  conjuncția foarte strânsă cu Pluto, cuadratura cu Uranus și opoziția cu Jupiter (retrograd și el atât la momentul Anului Nou cât și la momentul ieșirii lui Venus din retrogradare).

Așadar aspectele planetei Venus nu sunt deloc ușoare iar mesajele lor este posibil să nu ne placă deloc. Energia venusiană, așa cum ne este ea oferită de către Dumnezeu în acest an, ne obligă să ținem cont atât de partea noastră cea mai frumoasă precum și de persoana pe care o iubim, în cadrul unui proces de transfigurare și auto-transfigurare permanentă și constantă ca intensitate.

Marte intră în mișcare retrogradă aparentă în dimineata zilei de 1 martie (la ora 5.50) și iese din retrogradare în dimineața zilei de 19 mai (la ora 5.20).
Am putea spune ca Marte se joacă în 2014 cu Pluto și cu Uranus pe perioade lungi de timp, în contextul configurației planetare cunoscute sub numele de „careul în T” realizat pe semnele de expresie a modului vibratoriu cardinal Balanță/Capricorn/Berbec.

Ne place sau nu, va trebui să acceptăm că societatea nu mai poate merge înainte în acest mod, că trebuie să realizăm până la urmă marile transformări care ne presează de ani și ani, fiind dotați, iată, cu energia de care avem nevoie ca să facem ordine, poate chiar la nivelul întregii umanități. Nu este vorba despre o ordine structurată pe criterii politice, ci despre o ordine profund umană, bazată pe credință, tradiție, respect, onoare și, nu în ultimul rând, pe iubire.

Dacă lecția lui Venus este una interioară, lecția lui Marte este una exterioară, socială. Mai întâi trebuie să ne punem la punct pe noi înșine, să fim fiecare dintre noi în armonie cu propria noastră natură interioară, ca mai apoi să putem acționa așa cum trebuie în afara noastră, atât pentru binele nostru cât și al celorlalți.
Câtă vreme în noi este armonie în momentul unei acțiuni, respectiva acțiune, indiferent cât de directă și dinamică este, va genera armonie în noi și în jurul nostru. Dacă, dimpotrivă, în momentul acțiunii în noi predomină dizarmonia, acea acțiune, indiferent cât de bine intenționată se dorește, va genera conflicte și dificultăți atât în noi cât și în afara noastră.

Aspecte semnificative ale planetelor Jupiter, Saturn și Uranus în anul 2014

Jupiter (retrograd, asemeni lui Venus, la momentul Anului Nou) și Saturn ne vor oferi partea lor de „spectacol”, însă implicațiile de această data vizează structura socială în ansamblul ei.

Aici nu mai este vorba despre sentimente de iubire, despre o voință personală liberă să-și decidă viitorul imediat, ci despre destinele oamenilor, despre responsabilități civice care trebuie să aibă în vedere un popor și o țară, deja aflate la capătul puterilor, dacă este să ne referim la România.

Jupiter si Saturn se află în partea a doua a ciclului lor planetar, si anume, partea descendentă, finală, care merge de la forma de opoziție către forma de conjuncție. Relația lor este una dintre cele mai interesante, iar ciclurile pe care le alcătuiesc sunt considerate de milenii indicatori ai evoluţiilor sociale planetare, cu accent direct pe aspectul financiar și material.

Un ciclu Jupiter-Saturn durează 20 de ani, începe cu o conjuncţie, care prefigurează tendinţele acestui interval, urmată după 10 ani de faza de vârf şi, după încă 10 ani, de o nouă conjuncţie. Conjuncţiile Jupter-Saturn se repetă de 10 ori la rând în fiecare element: în semnele de expresie a elementului pamânt, apoi la fel în semnele de expresie a elementelor aer, apă şi, respectiv, foc. Această succesiune dă naştere unor macro-cicluri ale aceluiaşi element, care durează în medie 200 de ani. Cele patru macro-cicluri ale celor patru elemente formează un hiper-ciclu de 800 de ani.

Actualmente ne aflăm în faza descrescătoare a ultimului ciclu dintr-un macro-ciclu corespunzător elementului pământ. Prima conjuncţie din acest macro-ciclu s-a produs în 1802 în semnul zodiacal Capricorn, iar ultima în 2000, în Semnul zodiacal Taur. Totul se va încheia în 2020, când următoarea conjuncţie Jupiter-Saturn va inaugura un nou macro-ciclu, de data aceasta pe semnele de expresie a elementului aer.

Semnele de expresie a elementului pământ sunt productive şi orientate către partea material-financiară, dar și către fixarea în ființa noastră a realizărilor spirituale autentice. De aceea, acest macro-ciclu 1802-2020, aflat spre finalul său, poate fi privit ca o dezvoltare materială a societății umane, a valorilor ei estetice și culturale, dar care se termină cu o acută criză financiară și spirituală, ceea ce nu trebuie să ne mire. Înainte de a trece în alt element, ciclul Jupiter-Saturn face ultimele retuşuri importante în economie și atrage atenția că orice tendință către un exces saturnian sau către un exces jupiterian duce la dezechilibrul umanității și la abateri grave față de armonia cosmică, divină.

Jocul cosmic dintre Jupiter și Saturn este dat de faptul că anul acesta amândouă își schimbă semnul zodiacal: Jupiter își încheie tranzitul prin  Rac și intră în  Leu iar Saturn își incheie tranzitul prin Scorpion și intră în Săgetător.
Deoarece aceste evenimente se petrec la o distanță de aproximativ cinci luni, raportul de forțe dintre cele două planete trece și el, la rândul său, prin forme mai mult sau mai puțin plăcute de manifestare.

Trecând din semnul zodiacal Rac în  Leu, Jupiter desface armonia semnelor de expresie a elementului apă (Rac, Scorpion, Pești) și, automat, armonia cu Saturn, aflat încă în Scorpion la acea dată. Însă prin intrarea sa în Leu, dizarmonia dintre Jupiter și Uranus (aflat în Berbec) se va transforma într-o armonie foarte specială.

Aspectul lent, temperat, nevoia de interiorizare,  retragere și introspecție analitică pe care le-am primit în 2013 de la trigonul Jupiter-Saturn și de la piramida de apă Jupiter-Saturn-Neptun, devin, în 2014, o combinație între o evidentă criză de timp (cuadratura Jupiter-Saturn pe semnele zodiacale Leu-Scorpion) și explozia de afecțiune, lipsa de (auto)control, creativitatea poate chiar genială, spiritul de aventură și spontaneitatea adeseori radicală în raport direct cu rutina – relația Uranus-Jupiter fiind de o mare splendoare, intens energizantă dar în același timp destul de provocatoare.

Criza de timp, nevoia de depășire a tuturor limitelor, refuzul ordinii și al trecutului, dificultatea de a ne orienta către viitor, lipsa de răbdare pot caracteriza în intervalul iulie-noiembrie energia combinată a trigonului Uranus-Jupiter (pe semnele zodiacale Berbec-Leu) și a cuadraturii Jupiter-Saturn (pe semnele zodiacale Leu-Scorpion).

Odată cu intrarea lui Saturn în Săgetător, acest foc atât de special specific zodiei (dătător de o foarte puternică spiritualitate, chiar de rezultate spectaculoase în acest domeniu) va primi o notă foarte necesară de temperare, de noblețe și de orientare spirituală către scopuri nobile ce pot sluji societatea.
Călăuzele spirituale, modelele civice, direcțiile artistice, liderii din orice sferă a vieții sociale, nașterea copiilor foarte dotați sunt susținute de aspectele astale prezente în timpul sărbătorilor de iarnă din 2014 și în partea a doua a tranzitului lui Jupiter prin semnul zodiacal Leu.

Am punctat în acest articol doar câteva repere importante pentru a începe cu o stare de spirit benefică și încrezătoare un an deosebit de bogat, pe care l-am putea numi unul dintre marii ani ai României ce prefigurează viitorul.

Dumnezeu va termina ceva pentru noi anul acesta (suma cifrelor lui 2014 este 7, cifra  finalizării Creației) și, ca să putem folosi acest moment de final, este necesar să ne gândim, înainte de toate, la ce vom lăsa în urma noastră când vom pleca din această lume. În 2014 vom fi susținuți din plin, cu o energie imensă, în proiectele noastre benefic orientate.

În continuare, iată care sunt cele mai importante evenimente astrologice ale anului 2014:

Evenimentele din ziua de Anul Nou

Luna Nouă la 1.01.2014, 13h14 (+2h00GMT), ora României
Conjuncția Soare-Pluto – momentul de maxim: 1.01.2014, 20h56 (+2h00GMT), ora României
Stelliumul din Capricorn (Lună, Soare, Pluto, Mercur, Venus), ce durează aproximativ până la mijlocul lunii ianuarie

Evenimentele majore ale anului 2014
Intrarea Nodurilor Lunare pe axa Balanță-Berbec, la scurt timp după echinocțiul de primăvară – 22.03.2014, 19h27 (+2h00GMT), ora României
Intrarea lui Jupiter în Leu – 16.07.2014, 13h41 (+3h00GMT), ora României
Intrarea lui Saturn în Semnul zodiacal Săgetător – 23.12.2014, 16h46 (+2h00GMT), ora României

Eclipsele anului 2014

Eclipsă totală de Lună pe 15 aprilie
Eclipsă inelară de Soare pe 29 aprilie
Eclipsă totală de Lună pe 8 octombrie
Eclipsă parțială de Soare pe 24 octombrie

Planetele grele se aspectează între ele

Momentul de maxim al cuadraturii Uranus-Pluto –15.12.2014
Începe cuadratura Saturn-Neptun – 26.11.2014, imediat după miezul nopții

Citiți și:

Planetele retrograde

Planetele şi influxurile lor subtile astrale

Nodul Nord în Balanţă

 
yogaesoteric
14 ianuarie 2014

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More