Astronomii au interceptat semnale radio «stranii» și «ciudate» provenite din spațiu

Astronomii americani au interceptat o serie de semnale radio „stranii” și „ciudate” venite dinspre o stea aflată la 11 ani lumină de Pământ. Specialiștii susțin că aceste sunete au fost localizate și provin doar de la Ross 128, ceea ce exclude varianta unor interferențe radio, transmite Digi24.

Acele emisii „foarte ciudate” par unice pentru o stea din categoria piticelor roșii, au dezvăluit cercetătorii de la Observatorul Arecibo din Porto Rico pe un blog, subliniind că monitorizarea stelelor asemănătoare aflate în vecinătate nu a permis captarea unor semnale similare.

În aprilie și mai, astronomii americani au înregistrat semnale provenind de la mai multe stele din aceeași regiune, inclusiv de la Gliese 436, Ross 128, Wolf 359 și HD 95735. După ce au analizat datele, ei au constatat că steaua Ross 128 a emis o serie de semnale radio „ciudate”.

„Am înțeles că acele semnale erau stranii în intervalul de 10 minute în care le-am captat”, a dezvăluit Abel Mendez, directorul Planetary Habitability Laboratory din cadrul Universității Porto Rico din Arecibo, adăugând că originea lor este necunoscută.

„Credem că aceste semnale nu sunt interferențe radio, deoarece sunt unice, provin doar de la Ross 128, și monitorizările altor stele apropiate înainte și după captarea acestor emisii nu au arătat nimic asemănător”, a adăugat același cercetător.

„Nu cunoaștem originea acestor semnale, dar există trei posibile explicații principale”, a continuat astronomul.

Ar putea fi vorba despre o erupție de tip solar, de emisii provenind de la un alt obiect cosmic din câmpul de observare asociat stelei Ross 128, sau pur și simplu de explozia unui satelit al stelei, care circulă prin spațiu pe o orbită foarte îndepărtată.
Astronomul a subliniat, cu o mică doză de ironie, că „ipoteza unei emisii provenind de la o civilizație extraterestră se află la mare distanță în spatele multor alte explicații posibile”.

Pe 16 iulie astronomii americani au efectuat noi monitorizări ale stelei cu instrumentele de la Observatorul Arecibo. Cercetătorii de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din Berkeley, California, au monitorizat și ei steaua Ross 128 cu ajutorul telescopului Green Bank și al Allen Telescope Array – o rețea de telescoape.

„Trebuie să colectăm datele de la celelalte telescoape pentru a grupa toate aceste observații și să ajungem la o concluzie”, a explicat pe Twitter profesorul Mendez.

După o săptămână de analiză și noi observații, astronomii au ajuns la concluzia că „cea mai bună explicație este că semnalele misterioase sunt de fapt transmisiuni de la unul sau mai mulți sateliți geostaționari” – au afirmat Mendez și colegii lui de la Observatorul Arecibo, într-un comunicat transmis Business Insider.

„Aceasta explică de ce semnalele radio captate erau în gama de frecvențe a sateliților și apăreau și persistau doar corelat cu Ross 128; steaua este situată aproape de ecuatorul ceresc, unde sunt plasați mulți sateliți geostaționari”, au arătat astronomii.

Citiți și:
A fost descoperită originea unui semnal radio misterios provenit din spațiu…
Baza NASA din Florida a recepţionat o serie de semnale misterioase provenind din centrul Pământului
Descoperire colosală: Un sistem solar cu şapte planete de mărimea Terrei, trei dintre ele capabile să găzduiască viațayogaesoteric
2 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More