Atenție la ce cumpărați: Pericolul din legume și fructe, dezvăluit de etichetă. Evitați cifra 8!

 

Te-ai uitat vreodată peste eticheta de pe merele cumpărate şi te-ai întrebat ce înseamnă oare toate acele cifre? Ei bine, află că ele au o importanță foarte mare!

Cifrele trecute pe etichetele legumelor şi fructelor codifică informații precise pe care este util să le cunoaștem. Haide să vedem împreună ce ne spun ele.

Atunci când doriți să cumpărați fructe sau legume este bine să vă uitați pe sticker-ele aplicate pe alimente, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU. Sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor şi sunt folosite din anul 1990.

Este vorba despre un cod din patru sau cinci cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Astfel veţi înţelege şi diferenţa de preţ dintre portocalele organice și cele crescute convenţional, de exemplu, care pot arăta la fel.

Dacă un fruct are codul de pe autocolant format din patru cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide. De exemplu, un măr pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.

Orice număr care începe cu cifra 9 arată că produsul etichetat astfel este organic. Aceasta înseamnă în primul rând că solul utilizat pentru cultivarea produsului respectiv nu conține deloc pesticide, îngrășăminte chimice și antibiotice. Alimentele ecologice nu numai că au un gust mai bun ci, potrivit dovezilor științifice, sunt și mult mai sănătoase.

Orice număr care începe cu cifra 3 sau cu cifra 4 atestă că produsul respectiv a fost crescut în mod convențional. Agricultura convențională implică folosirea de pesticide și chimicale pentru a asigura culturi mai durabile, mai productive și mai rapide. Aceste produse sunt în mod evident și mai ieftine.

Produsele care este necesar să fie evitate în mod special sunt însă cele care au cifra 8 la începutul codului. Aceasta indică faptul că alimentele respective au fost supuse metodelor de inginerie genetică. Altfel spus, acele alimentele au fost manipulate genetic în scopul maximizării productivității. Această categorie de produse este foarte dăunătoare.


Citiți și:

Organismele modificate genetic sunt de 125 de ori mai periculoase decât se ştia 
Alimente provenite din China care sunt ticsite cu plastic, pesticide şi chimicale cancerigene şi de care este necesar să te fereşti 

 

yogaesoteric
11 ianuarie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More