Autorităţile din Indonezia pun la cale implantarea de microcipuri în rândul bolnavilor de SIDA

de Mihai Vasilescu

Autorităţile din Indonezia vor să dea o lege prin care persoanele infectate cu HIV din provincia Papua să fie monitorizate prin implantarea de microcipuri.

Indonezia este a patra ţară din lume ca mărime a populaţiei şi are cea mai mare rată de creştere a cazurilor de infectări cu HIV. Papua este una dintre provinciile cele mai sărace ale ţării, iar cazurile de infecţie cu HIV sunt de 61 la 100.000 de locuitori. „Este o situaţie de excepţie, care cere măsuri de excepţie. Până la urmă e un sistem de monitorizare analog cu cel utilizat pentru găsirea bagajelor pierdute,” explică Weynand Watari, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Un alt susţinător al proiectului, John Manangsang, spune că este necesară implantarea de microcipuri la persoanele cu „comportament agresiv sexual”, astfel încât autorităţile să îi poată identifica şi monitoriza mai uşor pe cei care îi infectează în mod deliberat pe alţii cu virusul HIV. Aceştia ar urma să fie pedepsiţi cu până la şase luni de închisoare sau amendă de 5.000 de dolari.

Propunerea a fost înaintată Parlamentului indonezian şi urmează să fie votată în luna decembrie. Nu s-a precizat însă cine şi în ce mod va hotărî cine intră în categoria „persoanelor cu comportament sexual agresiv”.

Nancy Fee, coordonatorul UNAIDS pentru Indonezia, spune că este extrem de îngrijorată cu privire la efectul acestei propuneri de lege asupra drepturilor omului şi a sănătăţii publice. „Nimeni nu ar trebui să fie subiectul unei asemenea ingerinţe în viaţa sa privată, este ceva nedrept şi nenecesar.”

Activiştii pentru respectarea drepturilor omului au criticat aspru acest plan: „Oamenii infectaţi cu HIV nu sunt animale. Respectaţi-le drepturile ! Singurul mod de a rezolva această problemă este o cât mai bună educaţie sexuală.”

Citiţi şi:

În universităţile din SUA, telefoanele mobile cu dispozitive de urmărire vor fi obligatorii

Spionul din pantof

yogaesoteric
27 noiembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More