Avertisment dur al președintelui Academiei Române: «Se urmărește îndobitocirea tinerilor»

 

Învățământul preponderent online și reducerea orelor pentru materiile predate în școli, anunțate de ministrul Educației, Monica Anisie, vor avea consecințe dramatice asupra generațiilor viitoare. Președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, avertizează că astfel de măsuri vor duce la îndobitocirea și dezumanizarea tinerilor, care vor fi mult mai ușor de manipulat.

Proiectul de ordonanță de urgență, postat pe site-ul Ministerului Educației, anunță deja un viitor sumbru pentru învățământ. Clase cu elevi foarte puțini, predare preponderent online, învățământ la distanță pentru programe de master și doctorat și reducerea numărului de ore din programele școlare.

„Consecințele vor fi grave. Părerea mea este că ne pripim. Eu, ca istoric, vă spun că omenirea a trecut prin momente de cumpănă mult mai grave decât acestea, cu milioane de morți, cu chinuri groaznice, războaie, cataclisme, și din toate a ieșit cu bine. În ultimii 2.500 de ani, de când există educație publică, ea s-a făcut față în față, chiar în vreme de război.

Școala făcută la modul clasic este simbol de umanitate și de normalitate și eu nu aș pedala așa de mult pe aspectul catastrofic. Mie nu-mi plac previziunile, pentru că nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul. Decidenții politici au datoria să disemineze în sufletele oamenilor optimismul, încrederea și speranța. Eu, în postura de decident politic, nu mi-aș permite să le spun oamenilor că anul școlar viitor va fi într-un fel sau altul. Cum să ne imaginăm noi că vom face școală la distanță? Cum să ne imaginăm noi că este corect un masterat făcut online? Să transmiți aceasta ca și cum ar fi ceva normal mi se pare o exagerare și o lipsă de respect pentru acest popor. E necesar ca școala să fie făcută față în față”, a declarat acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

„Un popor fără cultură este ușor de manipulat”

Diluarea nivelului de educație până la aproape dispariția ei nu face decât să îndobitocească generațiile care vin, atrage atenția președintele Academiei Române.

„Din păcate, este o tendință foarte clară de dezumanizare, de pierdere a esenței umane. Prin educație, oamenii și popoarele dobândesc cultură. Un popor fără cultură este un popor foarte ușor de manipulat. Îndobitocirea se realizează prin aceste forme, în care oamenii învață numai ceea ce li se spune, merg pe minima rezistență, nu mai citesc cu ochii și cu conştiinţele lor, nu mai au puterea să decanteze aspectele cu are se confruntă, preiau de-a gata tot ceea ce li se oferă, se gândesc la viața simplă pe care o duc, în primul rând la nevoile materiale, și nu mai au timp pentru reflectare și pentru suflet.

Fără cultură generală, dispare și o capacitate extraordinar de importantă pentru un om, capacitatea de a discerne și de a compara, care te ajută să iei decizia cea mai bună. Ideea asta de a face totul online ne conduce la un fel de mecanism al gândirii noastre. Generațiile mai tinere, și nu este vina lor, nu gândesc decât dacă apasă tastatura. Cuvântul acesta «îndobitocire» este un cuvânt șocant, dar până la urmă exprimă în mare măsură o realitate dureroasă spre care tindem”, a mai afirmat acad. Ioan Aurel Pop.

Ne întoarcem la stadiul „larvar”

Academicianul Ioan Aurel Pop nu crede neapărat că politicienii care iau astfel de decizii ar fi membri ai ocultei mondiale, ci că pur și simplu nu se gândesc la consecințele actelor lor.

„Superioritatea omului față de alte ființe este dată, printre altele, de puterea lui de judecată. Omul știe să ia decizii în cunoștință de cauză pentru că își folosește rațiunea.

Cum vor putea generațiile care urmează să ia deciziile cele mai bune, dacă se lasă pe mâna unor dirijori care, pasămite, ar ști ei mai bine care este soarta cea mai bună pentru ei?! Ne-am luptat o istorie întreagă să participăm la luarea deciziilor, i-am învățat pe tineri ce înseamnă democrația, i-am învățat pe tineri să nu se supună orbește unor reguli care pot veni din partea unor spirite malefice și acum ne reîntoarcem, cumva, la un stadiu larvar, la un fel de copilărie a omenirii, când omul era dominat de forțele naturii”, a opinat președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop.

Citiți și:

Prof. dr. Ilie Bădescu: Blestemul unui neam sunt tinerii cu «inimi bătrâne»

Creştem deja o generaţie de tineri cu mentalitate de victimă, hipersensibili şi obosiţi înainte de vreme, ne avertizează specialiştii

Gen. Mircea Chelaru: În fața pericolului unei depersonalizări sau chiar sluţiri a modelului de viață românesc, este momentul să învăţăm a spune NU!…


 

yogaesoteric
15 septembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More