Bacteriile cele bune din intestinul nostru ne controlează genele
Oamenii de știință au descoperit un mod prin care bacteriile din intestin pot controla genele din celulele noastre. Studiul arată că mesajele chimice din bacterii pot modifica markerii chimici ai genomul uman. Această lucrare, condusă de dr. Patrick Varga-Weisz, de la Institutul Babraham din Marea Britanie demonstrează faptul că substanţele chimice produse atunci când fibrele din fructele şi legumele consumate ajung să fie fermentate de microbii noştri rezidenţi, pot afecta genele din celulele mucoasei intestinale. Substanțele, numite acizi graşi cu lanț scurt, pot declanşa procese care modifică activitatea genelor şi care afectează în cele din urmă modul în care celulele se comportă.
Echipa a studiat șoarecii de laborator și a descoperit că celulele lor conțin mai mult din proteina HDAC2 decât în mod normal. Alte studii au arătat că o creștere a HDAC2 poate fi legată de un risc crescut de cancer colorectal. Acest lucru ar putea însemna că reglarea crotonilației în genomul celulelor intestinale este importantă pentru prevenirea cancerului. Cercetătorii au analizat ţesuturile din colon, creier, ficat, splină şi rinichi şi au descoperit niveluri mai ridicate de editare genetică de acest tip în creier şi colon. De ce se petrece în creier, dar nu şi în celelalte organe, nu se cunoaște încă, investigațiile fiind de abia la început.
„Acizii grași cu catene scurte sunt o sursă esențială de energie pentru celulele intestinului, însă am arătat acum prin aceste cercetări și faptul că afectează crotonilarea genomului. Crotonilarea se găsește în multe celule, dar este foarte frecventă în intestin”, a declarat Rachel Fellows, co-autor al studiului.
Citiți și:
Cum pot bacteriile controla tot ceea ce facem
Ce le lipseşte totuși copiilor ce sunt născuţi prin cezariană? Cercetătorii au aflat de curând răspunsul
yogaesoteric
9 iunie 2018