Bărbații, bântuiți de „criza masculinității”

Se spune că nu este ușor să fii femeie, dar nici bărbații nu trăiesc pe roze. Lumea se schimbă mai repede ca niciodată și, odată cu ea, la fel și noțiunile de masculinitate.

Realitatea pentru mulți dintre cei care nu sunt neapărat „masculi alfa” este sumbră. SUA, de exemplu, tocmai au numărat un număr record de decese din cauza supradozelor cu droguri – mai mult de 100.000 într-un an și dublu față de statisticile din 2015. Și aproximativ 70% dintre cei care au murit au fost bărbați.

În China, guvernul își face griji cu privire la „o criză a masculinității”, deoarece băieții națiunii ar deveni efeminați, orice ar putea însemna asta în zilele noastre. Educatorii se gândesc la modalități de „întărire a spiritului yang”, care completează forța yin, feminină, cum este denumită în taoism.

Sociologii din Germania folosesc exact aceeași expresie a crizei masculinității pentru a descrie situația bărbaților din ceea ce a fost odinioară comunista Germanie Democrată. Timp de zeci de ani, după reunificarea din 1990, femeile de acolo s-au mutat în vest sau s-au căsătorit cu bărbați occidentali, lăsându-i de cei din est frustrați și înstrăinați.

Frustrarea masculină este cu siguranță o explicație pentru ascensiunea Alternativei pentru Germania, un partid populist.

Un fenomen înrudit este mișcarea misogină „incel” a bărbaților care se autoetichetează drept „celibatari involuntari”. De multe ori se radicalizează online, dau vina pe femei pentru statutul lor scăzut și răspândesc teorii ale conspirației.

Mișcarea proliferează în SUA și Canada; anul trecut au avut lor o serie de atacuri – cu cuțite și arme de foc – revendicate de „incel” în Arizona, Virginia și Toronto.

Și pe piața muncii, „automatizarea poate submina și amenința bărbăția”, notează Bloomberg. Roboții înlocuiesc tot mai mulți muncitori din producție – și acei muncitori sunt în mare parte bărbați. Un raport Econ Papers precizează că „șocurile economice reduc ocuparea forței de muncă și câștigurile bărbaților adulți tineri”.

Aceste corelații și tendințe arată că societățile se schimbă, iar bărbații tind să-și piardă rolurile pe care tații și bunicii lor le-ar fi considerat în mod evident masculine”, a declarat Massimo Anelli, cercetător la Universitatea Bocconi din Milano.

Citiți și:
Există o criză a masculinității în lume
Bărbatul ideal – necesitatea redescoperirii urgente, de către cât mai mulţi bărbaţi ai zilelor noastre, a virtuţilor masculinităţii arhetipale (I)
Decăderea accentuată a lumii prin feminizarea bărbatului. Metrosexualul – victimă a iubirii narcisiace de sine

yogaesoteric
14 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More