Regele Cash este pe moarte

Sfârșitul numerarului se apropie – și pandemia este doar unul dintre factorii care vor scoate de pe piață acest mijloc popular de plată.

Criza covid-19 doar a accelerat un trend care era în creștere de ani buni. Când Steve Jobs a dezvăluit primul iPhone în 2007, lumea a început să vorbească despre dispariția bancnotelor. „A urmat o automatizare digitală fără precedent și acum se dezvoltă metaversul lui Zuckerberg. Toate vor bate ultimele cuie în sicriul King Cash, dar consumatorii nu ar fi cazul să se bucure încă de această pierdere”, relatează Bloomberg.

Pandemia a mutat 5 trilioane de dolari în vânzările globale de la offline la online. O mare parte din această valoare a fost tranzacționată cash (47% în zona euro). După o creștere inițială în acumularea preventivă de numerar, restricțiile asupra mobilității și teama de a prinde microbi din manipularea banilor de hârtie au forțat o schimbare a obiceiurilor.

Plățile digitale sunt în plină expansiune. Portofelele digitale se răspândesc peste tot, dar ceea ce este stocat pe ele se modifică din cauza unei alte revoluții tehnologice: blockchain. Firma Fintech Circle a făcut echipă cu Visa pentru a le permite clienților de afaceri, 70 de milioane, să cheltuiască moneda digitală USD Coin.

În timp ce toate acestea se petrec în lumea reală, un flux paralel complet nou de consum în realitatea alternativă a metaversului ar putea ajunge la 390 miliarde de dolari până în 2025.

Inovația în plăți este un fenomen și mai mare pe piețele emergente decât în economiile dezvoltate. În luna noiembrie 2021, de exemplu, aplicațiile bazate pe smartphone-uri care rulează pe o utilitate publică partajată au compensat echivalentul a 100 de miliarde de dolari în India.

În China, moneda fizică a fost făcută irelevantă din cauza omniprezenței crescânde a Alipay și WeChat Pay.

Totuși, numerarul este încă râvnit, dar importanța sa drept mijloc de plată este în scădere, arată un studiu recent realizat de Banca Centrală Europeană.

Pe măsură ce numerarul dispare – fără o monedă digitală a băncii centrale sau CBDC, care să îl înlocuiască – încrederea publicului în convertibilitatea depozitelor în bani oficiali poate deveni mai mult o construcție teoretică decât o experiență zilnică. Acest aspect va destabiliza întregi sisteme financiare”, spune Ulrich Bindseil, coordonatorul studiului.

Dacă toți banii în circulație sunt controlați de e-commerce și platforme de social media, autoritățile nu vor putea proteja consumatorii împotriva exploatării. De aceea, chiar și în țările dezvoltate, banii nu pot fi lăsați să moară. Nu înainte ca CBDC-urile să fie gata.

Citiți și:
Uitați de cash! Salariul în Bitcoin
Pentru implementarea lumii fără cash, în urma pandemiilor se va sista libertatea de producţie. Iată schema

 

yogaesoteric
14 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More