Baronul de Teleorman are idei trăsnite despre «defăimare». Legea lui Liviu Dragnea, un fel de «Ferma animalelor» în variantă românească

 

 Pe bună dreptate, Cornel Nistorescu se întreba ce a determinat schimbarea radicală a lui Liviu Dragnea după condamnarea sa în prima instanţă. Într-adevăr, nu numai că Liviu Dragnea a revenit furtunos şi conduce PSD, dar a propus în Parlament Proiectul aiuritor pentru Legea „anti-defăimare”, adoptată în 7 octombrie de Senat, care condamnă oamenii la amenzi de 60.000 RON!
 
 

 

 
Omul acesta, care n-a fost bănuit niciodată că a pierdut timpul prin biblioteci, repetă, fără să vrea, scene halucinante din romanele care prezentau metaforic viaţa în societăţile totalitare, cum sunt celebrele cărţi „1984” şi „Ferma animalelor” ale lui George Orwell, în care libertatea oamenilor se limita la respectarea legilor aberante care îngrădeau orice libertate!
 

 
De când este lăudat de PNL, din cauza speranţei Alinei Gorghiu că-l va trăda pe Ponta, probabil în schimbul achitării, Liviu Dragnea a început să practice „politica frumoasă şi dulce”, a înţelegerii între adversari, a păcii mondiale, însă o face atât de lamentabil încât ai impresia că e o prostituată care condamnă sexul liber!

Proiectul de lege înaintat de Liviu Dragnea în 25 septembrie, adică exact înaintea începerii procesului în apel pe care-l are la ÎCCJ, arată că omul nostru este liniştit sau că are garanţia că totul se va termina cu bine, din moment ce, în astfel de momente, îi trec prin cap astfel de trăsnăi, cum este această „Lege împotriva defăimării sociale”, care vine la doar câteva luni de când a fost promovată „Legea 217/2015 antilegionară”!

Mulţi se vor întreba ce au în comun aceste legi. În primul rând, ambele restrâng dreptul la opinie şi, sub acoperirea unor bune intenţii, favorizează abuzurile, putând duce la condamnarea unor oameni pentru opiniile lor! În al doilea rând, ambele legi conţin sancţiuni drastice, prima cu închisoarea, a doua cu amenzi uriaşe, pentru chestiuni interpretabile. În al treilea rând, în ambele legi sunt angrenate instituţii guvernamentale, ceea ce duce la suspiciunea că Puterea (oricare ar fi ea) le va putea folosi împotriva adversarilor.

Despre Legea 217/2015 am scris de mai multe ori. Să vedem acum ce conţine acest proiect fistichiu al lui Liviu Dragnea, despre care chiar iniţiatorul scrie în „expunerea de motive” că este unicat în lume: „în cazul adoptării propunerii legislative, România ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv”!

Dacă ar trebui să rezum această lege şuie, aş spune că ea promovează toleranţa cu forţa, este un fel de „vă rog să fiţi civilizaţi că altfel vă ia mama dracu’, domnilor”! Era şi banc cu acest subiect, în care un golan îi mărturiseşte unui prieten: „Bă, ieri am salvat o fată de la viol. – Cum ai făcut mă, tocmai tu, care eşti violator? – Foarte simplu, am convins-o!” Exact aşa face Liviu Dragnea în Proiectul lui de lege!

Toate instituţiile statului sunt obligate să dea rapoarte despre punerea în practică a „Legii Dragnea”

Legea lui Dragnea este ambiţioasă şi, dacă va fi adoptată, trebuie înfiinţat imediat „Departamentul pentru promovarea demnităţii umane şi toleranţei”, care va avea 10 angajaţi! Ce ar urma să facă, vom vedea mai jos, după ce ne vom potoli puţin râsul. Ceea ce atrage, însă, atenţia este faptul că, potrivit acestei „legi”, toate instituţiile trebuie să aibă obligatoriu între activităţi şi această componentă, aceea de luptă împotriva defăimării sociale! Iată câteva exemple:

art. 4: masteratul didactic pentru cadrele didactice preuniversitare trebuie să aibă CEL PUŢIN UN CURS despre „Legea lui Dragnea”;
art. 5: în fişa de evaluare a cadrelor didactice preuniversitare va exista CEL PUŢIN un criteriu de performanţă despre „Legea lui Dragnea”;
art. 6: programa pentru cadrele didactice titulare va include „Legea lui Dragnea”;
art. 7: toate unităţile de învăţământ vor adopta ANUAL un plan pentru acţiunile rezultate din „Legea lui Dragnea”;
art. 8: TOATE manualele şcolare şi materialele didactice vor fi avizate de Departamentul înfiinţat prin „Legea lui Dragnea”;
art. 9: toate inspectoratele şcolare vor organiza ANUAL CEL PUŢIN UN CURS despre „Legea lui Dragnea”;
art. 10: Guvernul va prezenta CEL PUŢIN O DATĂ PE AN o analiză despre stadiul implementării „Legii lui Dragnea”;
art. 11: TOATE concursurile pentru ocupare funcţiilor publice vor include o evaluare a însuşirii „Legii lui Dragnea”;
art. 12: evaluarea performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici va conţine CEL PUŢIN UN CRITERIU rezultat din conţinutul „Legii lui Dragnea”;
art. 13: tematica din programele de perfecţionare a funcţionarilor publici vor conţine UN CAPITOL SPECIAL despre „Legea lui Dragnea”;
art. 14: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va realiza ÎN FIECARE AN un studiu privind „Legea lui Dragnea”;
art. 15: consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti vor elabora ÎN FIECARE AN un plan privind implementarea „Legii lui Dragnea”;
art. 16: Orice instituţie publică, indiferent de numărul de angajaţi, şi orice angajator cu cel puţin 50 de angajaţi va (sic!) include în Regulamentul de organizare un set de reguli despre „Legea lui Dragnea”;
art. 17: televiziunea naţională şi radioul public vor avea MINIM 1% din timpul total de emisie al tuturor posturilor din administrare (TVR 1, 2, 3 şi Radio România Actualităţi, TVR Cultural etc.) emisiuni despre „Legea lui Dragnea”.

Acesta este „miezul” „Legii lui Dragnea”, partea principală, prin care esenţa izvorâtă din puţul gândirii lui Dragnea difuzează în întreaga societate, din moment ce art. 4-17 se ocupă doar de instituţiile care au obligaţia să introducă în activitatea lor promovarea Legii lui Dragnea!

„Cine i-o fi băgat în cap aceste prostii lui Liviu Dragnea?”, vă veţi întreba. Eu cred că de vină e cântăreţul Alex Maţaev, după ce a filmat videoclipul cântecului „Cu capul în nori” chiar în uriaşa curte a domeniului din Alexandria al lui Liviu Dragnea! Nu ştiţi cine este Alex Maţaev? Este finalistul de la „Vocea României” şi prietenul fiicei lui Liviu Dragnea, care, pe bune, a arătat în premieră lumii întregi imagini din curtea casei lui Dragnea, cea cu ieşire în două străzi!

Pentru curioşi, dar şi pentru cei care cred că glumim, recomandăm articolul din Gândul, apărut în 29.09.2014, precum şi videoclipul lui Maţaev, în care apare chiar şi Alexandra, fiica lui Liviu Dragnea, care poate fi vizionat pe YouTube la adresa https://www.youtube.com/watch?v=_mehrMecWX0! Sper că aceia care vor citi Legea lui Dragnea vor înţelege că este o strânsă legătură între această lege şi titlul cântecului lui Maţaev, „Cu capul în nori”, din care vă prezentăm o captură:

Legea lui Dragnea prevede amenzi de până la 60.000 RON pentru cei care o încalcă

Să ne întoarcem, însă, la textul „Legii lui Liviu Dragnea”. În mod normal, nerespectarea „preceptelor Baronului de Teleorman” atrage după sine şi sancţiuni:
art. 19, al. 1: „Defăimarea socială se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.00 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social”!
art. 19, al. 2: sancţiunile se aplică atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, chiar de către Departamentul înfiinţat prin Legea lui Dragnea!
art. 19, al. 3: există şi agenţi constatatori care efectuează controale, la care trebuie să se supună toată lumea, ca în bancul cu baba!
art. 19, al. 4: cine nu se supune agenţilor constatatori, va primi amendă de la 200 la 1.000 lei!

Văzând cuantumul amenzilor, adică până la 60.000 lei, adică 600.000.000 lei vechi, te întrebi dacă iniţiatorul mai are toate ţiglele pe casă, căci el are impresia că toată lumea a făcut milioane de euro cum a făcut el. Liviu Dragnea crede că toţi români au ocazia să-şi trimită copiii cu prietenii în vacanţe de Crăciun la Paris, aşa cum i-a trimis el pe Alexandra şi pe Maţaev, după cum se vede în acest selfie, alături de care am adăugat şi o poză superbă, în care Alexandra promovează toleranţa şi nediscriminarea socială:

 

 
 
Vedeţi, omul nostru nu are nicio problemă, aşa cum au toţi românii, are o viaţă frumoasă, plină de împliniri personale şi familiale, aşa încât asta-i mai trebuia: imaginea unui filosof al moralei, unul care nici n-a auzit de Cătălina Ştefănescu, pe care nu numai că a făcut-o deputat, dar a susţinut-o şi pe maică-sa, Cristiana Barbu, să devină secretar de stat! N-o ştiţi nici pe Cătălina Ştefănescu? E cea care era gata-gata să devină nevasta lui Dan Şova, nunta fiind amânată de… DNA! Iat-o:
 

 

Domnu’ Dragnea, dacă admirăm pozele acestea, cu Cătălina sau Alexandra, şi le comentăm, intrăm sub incidenţa „Legii defăimării” şi riscăm amendă de 30.000 lei? Vă rog să ne spuneţi, să le dăm „delete” din calculatoare şi de pe net! Dar, să revenim la textul Legii lui Dragnea.

Instanţele de judecată nu trebuie să mai judece plângerile, ci doar să le înregistreze

Vă întrebaţi, desigur, cum se procedează atunci când o persoană sau un grup social se simt „defăimaţi”, în viziunea acestei Legi a lui Dragnea. Găsim în lege toate amănuntele:

art. 20, al. 1: persoana vătămată formulează direct ÎN FAŢA INSTANŢEI DE JUDECATĂ o cerere de acordare de despăgubiri! Cererea este scutită de taxe şi nu este condiţionată nici măcar de avizul Departamentului nou înfiinţat! Nimic despre prezenţa „inculpatului”, despre vreo mediere. Practic, nici nu e nevoie de judecată; ceri şi ţi se va da!
art. 20, al. 2: termenul în care vătămatul se poate adresa instanţei este de 3 ani;
art. 20, al. 3: este obligatorie citarea la „proces” a Consiliului pentru Combaterea Discriminării!
art. 20, al. 4: defăimatul poate prezenta în instanţă ORICE probă directă sau indirectă, casete sau date statistice!
art. 20, al. 5: ţineţi-vă bine acum: hotărârea se comunică doar Consiliului pentru Combaterea Discriminării!

Articolele 22-30 se referă doar la termenele în care TOATE instituţiile statului trebuie să pună în aplicare „Legea lui Dragnea”:
în anul şcolar următor apariţiei legii, toate şcolile din subordinea Ministerului Învăţământului;
în termen de 3 luni, raportul Departamentului înfiinţat prin legea lui Dragnea trebuie dus la îndeplinire de Ministerul Învăţământului;
în termen de 6 luni va fi elaborat Ghidul de bune practici! Articolele 24 şi 25 au un conţinut identic, doar că la art. 24 este implicat şi Ministerul Învăţămîntului, însă pentru acelaşi lucru: redactarea Ghidului de bune practici!
pentru anul şcolar următor, Ministerul Învăţământului va introduce acest Ghid de bune practici în fişa de evaluare a tuturor cadrelor didactice!
în termen de 60 de zile, Agenţia Funcţionarilor publici va introduce „Legea lui Dragnea” în curicula pentru toate concursurile de ocupare a posturilor vacante!
în 60 de zile, aceeaşi Agenţie va modifica toate criteriile de evaluare prin introducerea obligatorie a „Legii lui Dragnea”!
în termen de 6 luni, TVR şi Radioul public vor modifica grilele de programe pentru introducerea emisiunilor despre „Legea lui Dragnea”!

Mulţi vor fi tentaţi să creadă că acest articol este un pamflet. V-aţi înşelat! Iată textul acestei halucinante „Legi a lui Dragnea”, aşa cum este postat pe site-ul Senatului, inclusiv cu semnătura de autenticitate a iniţiatorului:

 
 

 
În final, să vedem ce cunoştinţe de limba română are acest Liviu Dragnea, pe care, dacă PD-ul nu-l trăgea acum câţiva ani spre politică, probabil că n-ar fi îndrăznit să facă altceva decât să ne repare maşinile. Vom lua doar trei cuvinte dintre cele pe care însuşi Liviu Dragnea încearcă să ni le explice, după mintea lui, chiar la începutul legii: Demnitate, Defăimare, Toleranţă, cărora Baronul de Telorman încearcă să le dea un sens aparte, în lumina legii sale.

Demnitatea umană, este definită de Dragnea ca fiind „valoarea intrinsecă a oricărei fiinţe umane ce decurge din integritatea sa fizică şi psihică şi din capacitatea sa de a judeca şi de a acţiona în cadrul societăţii, după propriile alegeri, indiferent de diferenţele individuale sau de apartenenţa la un grup social”. Ia să-l învăţăm noi pe Liviu Dragnea puţină hermeneutică, să vadă şi el în ce s-a băgat! Dacă spui „demnitate umană” şi o defineşti ca „valoare intrinsecă oricărei fiinţe umane”, atunci expresia este un splendid pleonasm, căci tocmai ai spus că demnitatea este o valoare a oricărei fiinţe umane, căci altfel se înţelege că vrei s-o deosebeşti de demnitatea porcului! Apoi, dacă „demnitatea umană” este o „valoare intrinsecă”, adică partea lăuntrică, esenţială a omului, cum poate ea să „decurgă din integritatea fizică sau psihică”? Adică, tocmai într-o lege care pedepseşte „defăimarea”, vrei să sugerezi că un om fără vedere sau fără picioare nu are demnitate? Şi ar mai fi ceva de spus: „demnitatea” este „calitatea de a fi demn”, iar „demn” înseamnă „care impune respect, respectabil”. Cu alte cuvinte, doar în limbaj popular poţi spune că demnitatea cuiva este călcată în picioare şi trebuie să fie sancţionat cel care face acest lucru, însă, în realitate, demnitatea, fiind o calitate a cuiva, este, de fapt, un semn (dignus<lignum<signum) de recunoaştere al cuiva care are această calitate, care-l diferenţiază de cel care nu are! Şi, atunci, revenind la textul lui Dragnea, cum mai este „demnitatea” o „valoare intrinsecă”, din moment ce ea diferenţiază între oameni? Liviu Dragnea, „demnitatea” este o calitate, nu o valoare intrinsecă! Înţelegi?

Defăimare socială are la Dragnea următoarea definiţie: „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”. Analfabet, ce să-i facem? În DEX, „defăimare” înseamnă „bârfire, ponegrire, calomniere”, cu formele învechite „dispreț, desconsiderare; umilire, batjocură”, iar „a defăima” înseamnă „a vorbi de rău pe cineva sau a vorbi rău despre ceva; a ponegri, a calomnia”. Într-o asemenea bogăţie de sensuri, la care dintre ele vă referiţi, domnule iniţiator, atunci când vreţi să condamnaţi defăimarea unei persoane, la bârfă sau la calomnie? Dacă nu precizaţi, iată motivul pentru abuzuri, în urma cărora cineva poate fi condamnat pentru că l-a bârfit pe un prieten, iar „a bârfi” înseamnă şi „a flecări” sau „a îndruga verzi şi uscate”! Nu ştiaţi? Sau pentru o „flecăreală” putem să primim amendă de 60.000 lei?

Toleranţă este ultimul cuvânt din Dicţionarul lui Dragnea asupra căruia ne oprim aici. Zice acest Graur de Teleorman: „Toleranţă – manifestarea unui tratament egal faţă de orice persoană, indiferent de grupul social din care face parte, în condiţiile în care nu afectează siguranţa naţională, ordinea publică şi bunele moravuri sau alte grupuri sociale”! Dacă ne-am pune la mintea lui, l-am putea acuza pe Liviu Dragnea de fascism! Exact pe acest principiu şi-a bazat Hitler odioasele crime de la Auschwitz: că un grup social, evreii, afectau siguranţa naţională a Reichului, ordinea publică şi bunele moravuri! Îşi dă, oare, seama Liviu Dragnea ce prostie a scris în legea lui? Explicaţia aberanţei rezidă chiar din „definiţia” Baronului, căci, după ce vorbeşte despre „tratamentul egal faţă de orice persoană”, s-a gândit să facă şi nişte excluderi! Păi, de ce, măi, Dragneo? Dacă vine pe la noi un poligam care ne afectează bunele moravuri (legea noastră condamnă poligamia) ce facem cu el, îl tolerăm sau îl băgăm la „excluşi”? Căci uite ce citim în ziarul britanic Daily Mail, că un musulman cu 4 soţii primeşte de la stat 10.000 de lire pe an pentru întreţinerea acestora! Şi, în Anglia, ca şi la noi, poligamia este infracţiune. Chiar şi cu un terorist trebuie să fim toleranţi şi să-i respectăm drepturile, iar asta nu exclude pedepsirea lui în cazul în care a comis o faptă penală! Uitaţi-vă ce scandal a ieşit cu închisorile americane unde au fost torturaţi „teroriştii”, tocmai din lipsa toleranţei! Dar ştie Liviu Dragnea ce înseamnă „toleranţă”? Evident, nu. În DEX, „toleranţa” este definită ca „faptul de a tolera; îngăduință, indulgență”, fără nicio excludere! Domnu’ Dragnea, în momentul în care ai exclus pe cineva din zona toleranţei, tocmai ai deveninit intolerant! Matale confunzi legile morale cu cele penale!

Revoluţia morală a porcului

Vă veţi întreba, desigur, ce legătură este între această „lege” şi Ferma animalelor, celebrul roman al lui George Orwell. Este, căci şi acolo este vorba despre o Revoluţie morală, în care omul este scos în afara societăţii, lăsând locul animalelor, iar acestea se ghidează după preceptele stabilite de cel mai mare moralist din Fermă: PORCUL Middle White, supranumit Frumosul din Willingdon, despre care autorul spune: „stătea instalat pe culcuşul de paie, sub un felinar agăţat de o bârnă. Avea doisprezece ani şi, în ultima vreme, crescuse cam prea lăbărţat, dar era încă un porc cu aspect maiestuos, arăta înţelept şi binevoitor, cu toate că niciodată nu i se tăiaseră colţii”.

Cu trei zile înainte de a muri, PORCUL le arată animalelor cât de periculos este OMUL: „Pentru ce continuăm să trăim în aceste condiţii de mizerie? Pentru că aproape întregul produs al muncii noastre ne este furat de fiinţele omeneşti. Iată, tovarăşi, răspunsul la toate problemele noastre. El se rezumă la un singur cuvânt: OMUL! Omul este singurul nostru duşman adevărat. Scoateţi Omul din scenă şi cauza fundamentală a foametei şi a muncii excesive este abolită pentru totdeauna. Omul este singura fiinţă care consumă fără să producă. El nu dă lapte, nu face ouă, e prea slab ca să tragă plugul, nu poate fugi destul de repede ca să prindă iepuri. Cu toate astea, el e stăpân peste toate animalele”. Şi încheie apoteotic: „Nu vă uitaţi niciodată datoria de duşmănie faţă de Om şi toate cele legate de el”!

Drept urmare, după moartea PORCULUI cel bătrân, alţi doi porci mai tineri au preluat misiunea de a împlini Revoluţia: porcii Snowball şi Napoleon. Primul lucru pe care l-au dat mulţimii de dobitoace din Fermă a fost un fel de „Lege a defăimării”, asemănătoare cu „Legea lui Dragnea”, care avea doar 7 precepte:
I. Orice merge pe două picioare e duşman;
II. Orice merge pe patru picioare sau are aripi e prieten;
III. Nici un animal nu va purta haine;
IV. Nici un animal nu va dormi într-un pat;
V. Nici un animal nu va bea alcool;
VI. Nici un animal nu va ucide un alt animal;
VII. Toate animalele sunt egale.

În romanul „1984”, ne amintim că la fiecare etaj al blocului în care locuia Winston era o un portret uriaş, sub care scria „Fratele cel mare stă cu ochii pe tine”! Cam asta vrea să fie Liviu Dragnea, după modelul lui Alexandru Florian sau Maximilian Katz, „Fratele nostru cel mare”, care, evident, să stea cu ochii pe noi! Tocmai el, Liviu Dragnea, care este deja condamnat la închisoare, căruia noi îi luăm apărarea, considerând că dosarul lui este un abuz, vrea să ne ia salariul pe 10 ani dacă mai bârfim şi noi pe la colţuri, de plictiseală!

Cunoaşteţi, desigur, aceste două romane excepţionale ale lui George Orwell, care au făcut înconjurul lumii, în care era parodiată dramatic societatea de tip totalitar, în care omul este obligat, sub ameninţarea puşcăriei, să respecte preceptele morale ale unor conducători idioţi, care se credeau şi stăpânii celorlalţi semeni, dar şi inteligenţele societăţii!

Legi, precum aceasta, a lui Liviu Dragnea, sau acea Lege 217/2015 antilegionară, ar fi putut face parte din romanele lui George Orwell, căci ele, sub falsa „egalitate” între „animale”, ascund îngrădirea libertăţii oamenilor şi-i fac să se vadă unii pe alţii drept duşmani! Prin natura lui, omul este conflictual, însă raţiunea, cea care-l deosebeşte de animale, îl face să-şi ceară scuze dacă a greşit, să accepte iertarea celui care l-a jignit, să convieţuiască împreună şi, după o ceartă, să depăşească momentele tensionate pentru a putea redeveni con-cetăţeni!

Astfel de legi aberante, care-i învrăjbesc pe oameni, minţindu-i că îi protejează în faţa unor abuzuri, ies totdeauna din minţi bolnave care nu trebuie lăsate să acceadă la nici un fel de putere, căci iată ce sunt în stare să facă!

Pe vremea când dansa cu „invenţia” lui politică, deputatul Cătălina Ştefănescu, parcă era mai liniştit, dar de când o are şefă de cabinet pe Cătălina Belciug, parcă a luat-o razna!

 

 
Uitaţi-vă atent la poze şi poate că găsiţi o explicaţie pentru schimbarea radicală a lui Liviu Dragnea, căci nici eu, nici Cornel Nistorescu se pare că nu am găsit-o, deşi simt că e pe aici, pe undeva! Dacă va continua aşa, mi-e teamă că-l vom auzi curând la tribuna Parlamentului, începându-şi discursul cu un citat din „Sein und Zeit” şi ne trezim toţi la Bălăceanca.

 

de Ioan Spanu
Sursa: cotidianul.ro


Citiţi şi:

Senatul a adoptat Legea «anti-defăimare» a lui Liviu Dragnea. S-a înființat noul «Minister al Adevărului»

Legea 217 reîntemeiază instrumentele de presiune şi cenzură. Scrisoare deschisă a numeroşi oameni de cultură

Ce idei legionare sunt interzise şi de ce?

 

yogaesoteric
10 decembrie 2015

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More